Vujović: Možda i ja jednom budem u Crnoj Gori kod svog naroda

0
1828
Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Sa tribina „Verdea” dvije utakmice rukometašica Crne Gore i Slovenije je gledao čovjek koji povezuje te dvije zemlje – legendarni Cetinjanin Veselin Vujović, koji je sa „deželom” osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena je u izboru IHF-a proglašen za trećeg trenera svijeta u 2016. godini, iza selektora Francuske Didijea Denara i Norveške Kristijana Bergea.

Velika je čast što sam nominovan, a razmišljao sam i da će poredak biti ovakav, kao što je bilo kod reprezentacija. Denar je bio prvi sa Francuskom, Berge drugi sa Norveškom, a ja treći sa Slovenijom. Pošteno da kažem, bitnije mi je kako je Slovenija plasirana, jer o pojedinačnim izborima ne razmišljam”, rekao je Vujović za „Vijesti”.

Vuja je bio prvi dobitnik u istoriji IHF priznanja za igrača godine, davne 1988. Nagrade su za 2016. juče dodijeljene Kristini Neagu i Nikoli Karabatiću, i to po treći put.

„Glasao sam za oboje, zasluženo su najbolji. Neagu već godinama drži Budućnost i rumunsku reprezentaciju, mnogo toga od nje zavisi. Nikola je čovjek-tim i svi uspjesi Francuske posljednjih 10-ak godina su vezani za njega”.

Kako vam se sviđa igra crnogorskih rukometašica?

„Izuzetno. Igra jako dobru odbranu, što je osnov za sve dobre rezultate. Ima i motivaciju, što je nekad teško na prijateljskim utakmicama”.

Da li vam se neka crnogorska igračica posebno svidjela?

„Despotovićeva ranije nije toliko pokazivala, ali drži sredinu odbrane jako dobro. Mala Grbićeva je doprinijela živosti igre. Ona daje adut više treneru, jer polivalentni igrači koji mogu da igraju više pozicija su samo dobitak”.

Šta mislite o Đurđini Jauković?

„Ona je već nekoliko godina tu, igra u Ligi šampiona i za reprezentaciju o evidentno je da će nositi teret Budućnosti sljedeće sezone. Pitanje je koliko će uspjeti, ali joj se mora dati šansa, jer je već vrijeme. Ona pokazuje da ima kvalitet i odlike igrača koji mogu da budu vođe tima”.

Hoćete li se nekada vratiti u Crnu Goru?

„Nikad ne reci nikad, ali sada to nije realno. U muškom rukometu nema klubova sa takvim projektom da bih se vratio, a sada vodim reprezentaciju Slovenije. Daće bog da možda i ja jednom budem u Crnoj Gori kod svojih ljudi, kod svog naroda”.

Vujović je jesenas praktično sve dogovorio sa Vespremom i trebalo je da zamijeni Ćavija Sabatea, ali je Španac „preživio” zbog toga što je vodio Mađarsku na Svjetskom prvenstvu.

Nedavno je objavljeno da će na klupi mađarskog velikana od naredne sezone biti Ljubomir Vranješ, ali ni 56-godišnji Cetinjanin ne bi trebalo da bude bez klupskog angažmana.

„U kontaktu sam sa nekoliko ozbiljnih evropskih ekipa, ali sportski direktori mole da se o tome ne priča zbog mira u ekipama i trenera koji još rade”, ostao je zagonaten Vujović.