Simonovićev apel sportistima i klubovima: Povedite računa

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 446 pregleda Dodaj komentar

Izborene olimpijske vize Milivoja Dukića i crnogorskih vaterpolista ovih dana je zasjenila vijest da je Aleksa Ukropina, član “ajklula”, bio pozitivan na doping testu.

Ljevoruki igrač je testiran 21. januara, neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svjetsko prvenstvo u Dohi, a “pao” je zbog lijeka za inhaliranje.

Minimalna kazna za takav “propust” iznosi šest mjeseci, što znači da neće igrati na Olimpijskim igrama u Parizu, u julu i avgustu ove godine. Veliki je to hendikep – za 25-godišnjeg Ukropinu, za vaterpolo reprezentaciju, za cijelu crnogorsku olimpijsku porodicu…

Prvi čovjek COK-a Dušan Simonović juče je komentarisao “slučaj Ukropina”.

Dušan Simonović, foto: COK

“Veoma sam tužan. Ne znam šta bih rekao osim da ponovo apelujem na sve, sportiste, sportske radnike u klubovima i savezima, da povedu računa. Imamo veoma dobru Medicinsku komisiju i Anti-doping komisiju, koja je formirana u drugačijem formatu sa nadom i željom da pruži novi kvalitet u borbi protiv dopinga”, kazao je Dušan Simonović.

Ukropina
Aleksa Ukropina, foto: Mtb-photo.com

Ukropina je naš drugi vaterpolista koji je uhvaćen u kršenju doping pravila. Đuro Radović je zbog toga što nije ispunjavao obaveznu dokumentaciju u tzv. biološkom pasošu (ili je to uradio na pogrešan način), suspendovan dvije godine. Bio je van bazena od oktobra 2021. do februara 2023.

Odgovornost sportista mora da bude veća, naglasio je Simonović.

“Moguće da smo propustili šansu da naše sportiste na drugačiji način pripremimo za sve to, da im skrenemo ozbiljnu pažnju na opasnosti koje postoje”.

Sportisti su, međutim, najodgovorniji, tvrdi prvi čovjek COK-a.

“Oni su dužni i da prijave, i da se konsultuju, da sarađuju sa ljekarskim timovima, da budu odgovorni i u administrativnim obavezama, koje, takođe, oni, kao pojedinci, imaju. Na kraju, radi se o njima i njihovim karijerama. Imaju i znaju adrese na koje uvijek moraju da se obrate”, rekao je Simonović.

Crnogorski vaterpolisti su na Olimpijskim igrama u Parizu u teškoj grupi sa Italijom, Hrvatskom, Grčkom, Sjedinjenim Američkim Državama i Rumunijom. Bez Ukropine, biće još teže zauzeti jedno od prva četiri mjesta i izboriti plasman u četvrtfinale.

KLJUČNE RIJEČI: ,
IZVOR: Vijesti
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar