Istraživanje naučnika na crnogorskim vaterpolistima predstavljeno na CSA konferenciji

0
943
Foto - REUTERS/Laszlo Balogh

Kako da jednako koristimo lijevu i desnu stranu tijela i iskoristimo maksimum svojih potencijala ne samo u sportu već i u svakodnevnom životu, bila je jedna od tema konferencije „Transformacioni procesi u sportu-sportska dostignuća“, u Budvi, na koju je govorio naučnik i istraživač Selčuk Akpinar sa Hači Bektaš Veli Univerziteta u Turskoj.

„Mi smo i ovdje, zajedničkim naporima, odradili istraživanje na vaterpolistima, imajući u vidu da je vaš tim uvijek u top pet timova na svjetskoj listi“, kazao je Selčuk.

Do ovog istraživanja je došalo usljed konsultacija, prije dvije godine, sa crnogorskim naučnicima i profesorima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, sa prof. dr Duškom Bjelicom i doc. dr Stevom Popovićem, dekanom ovog fakulteta, kada je razmatrano u kojem sportu je važna razlika između desne i lijeve strane.

„Savjetovali su mi vatorpolo, jer vaterpolisti plivaju, kontrolišu loptu, dodaju, udaraju, dakle podjednako koriste obje ruke, pogotovo kada je riječ o odbrani koja sa obje ruke mora da zaustavi loptu“ , ispričao je naučnik Selčuk.

Istraživanje je ustanovilo veliku razliku u korišćenju desne i lijeve strane tijela u poređenju sa ljudima koji se ne bave sportom.

„Moje polje istraživanja lateralizacija, funkcionalna asimetrija mozga, ili najjednostavnije rečeno, način kako mozak kontroliše tijelo, uspostavljanje razlike između upotrebe lijeve i desne ruke. Ukoliko su obje strane u primjeni, velika je vjerovatnoća da je riječ o elitnom sportisti“, naveo je profesor Selčuk.

Ono što smo zaključili na osnovu istraživanja jeste da bavljenje sportom smanjuje nejednaku upotrebu lijeve i desne strane. Čak i ako ste dešnjak vaša lijeva ruka se prilagođava i postaje jednako aktivna ukoliko redovno vježbate. To je ključni faktor za uspjeh u sportu, a ova izmjena fizičkom vježbom može se primijeniti i na svakodnevni život jer ćete rastereteti opterećenost desne strane ukoliko ste dešnjak i moći tako da postignete mnogo više“, navodi Selčuk.

On je već treći put učesnik Konferencije kojoj se uporno vraća upravo zbog toga što mu je učešće u njoj donijelo uspostavljanje buduće saradnje, veze sa naučnicima, istraživačke projekte…

„Bez obzira na naciju, pripadnost određenoj regiji,  mi ovdje dijelimo ideje i pomažemo da drugi budu kreativni i dođu do novih ideja, i time se udružujemo u radu za čovječanstvo“, navodi profesor Selčuk.

On je i izvršni urednik časopisa Montenegrin Journal Sport Science and Medicine.

„Lideri ovog projekta su profesor dr. Duško Bjelica i doc. dr Stevo Popović, koji su i glavni urednici. Započeli smo rad na ovom časopisu prije šest godina i danas je on u vrhu svjetske klasifikacije naučnih časopisa, visoko indeksiran, i sada je sigurno među 20 vrhunskih svjetskih časopisa u svijetu. Više je nego očigledno da njegov ugled raste iz godine u godinu, dok se broj naučnih radova koje dobijamo na adresu uredništva veći iz dana u dan, i to iz cijelog svijeta, iz Amerike, Engleske, Španije, Irana, Japana… A to je jako važno kako za Univerzitet Crne Gore, tako i za Crnu Goru, koja nije velika zemlja, i ako nemamo kvantitet, definitivno imamo kvalitet.  Možete biti jaki u brojkama-kvantitetu, ali ako niste jaki u kvalitetu, to ništa ne znači”, zaključuje Selčuk.