Budućnost zbog “Morače” ne može u Evroligu?

0
2399
Foto: Filip Roganović

Jedan od uslova koji klubovi koji nemaju zagarantovano mjesto u Evroligi moraju da ispunjavaju jeste da imaju dvoranu sa 5.000 sjedećih mjesta.

Treće poglavlje Evroliginih propozicija posvećeno je licencama za „pridružene klubove”.

One koji nisu među 11 sa zagarantovanim mjestom, već moraju da ga izbore kroz domaći šampionat ili kroz Jadransku ligu u slučaju zemalja bivše Jugoslavije.

Problem je u kapacitetu dvorane „Morača”, odnosno manjku sjedećih mjesta.

Član 9. posvećen je uslovima koji su uslov za dodjelu licence. Većinu uslova iz paragrafa ovog člana ispunjavaju bezmalo svi učesnici Jadranske lige:

• imaju najmanje dva hotela sa 4 zvjezdice,

• međunarodni aerodrom udaljen najviše 100 kilometara od dvorane,

• da ispunjava propise finansijske stabilnosti i fer-plej regulativa,

• da klub, njegova uprava i zaposleni nisu u sukobu interesa sa bilo kojim drugim učesnikom Evrolige ili da su uključeni u rad agencija koje zastupaju igrače ili trenere,

• klub ne smije da bude pod kaznom ili privremenom suspenzijom učešća u Evroligi.

Ali drugi paragraf člana 9 koji govori o kapacitetu dvorana izdvaja Crvenu zvezdu, Partizan, Cedevitu, Cibonu, Zadar, Olimpiju, MZT Skoplje.

U njemu se navodi: Da igra u dvorani minimalnog kapaciteta 5.000 sjedećih mjesta koja je na manje od četiri sata leta od Frankfurta (uzet kao geografski centar teritorije Evropske unije za potrebe pravila licenciranja) i ima sve neophodne tehničke elemente za košarkaške utakmice, kao i da ispunjavaju sve druge uslove koji se zahtijevaju u ovim pravilima.

Morača trenutno raspolaže sa 4.300 sjedećih mjesta od čega je 300 mjesta na nivou terena.

Ovo ne bi bio prvi put da pobjednik ABA lige ne obezbijedi mjesto u Evroligi zbog neispunjavanja propisa.

Šampion iz 2014. godine, Cibona, nije ispunjavala sve finansijske uslove koje je propisala Evroliga a koji su potrebni za dobijanje evroligaške licence pa je umjesto Cibone, mjesto u Evroligi ugrabila Crvena Zvezda koja je bila prva na kraju ligaškog dijela.

Međutim, ukoliko Budućnost savlada Zvezdu u finalnoj seriji i osvoji prsten ABA lige, nema sumnje da će se odmah krenuti u ispunjavanje svih uslova potrebnih za dobijanje licence za takmičenje u Evroligi i da će uprava kluba u saradnji sa svim relevantnim institucijama učiniti sve kako bi se i taj problem riješio na vrijeme.

U međuvremenu nas očekuju dva duela Budućnosti i Zvezde u Morači, prvi u petak a drugi u subotu.

Trenutni rezultat u finalnoj seriji je 1-1 pošto je Budućnost uspjela da napravi brejk u Beogradu i u prvom meču savlada Zvezdu.