Krunić: U Srebrnoj ligi cilj da razigravamo igračice

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 317 pregleda Dodaj komentar

Selektor ženske seniorske odbojkaške reprezentacije Crne Gore, Milorad Krunić objavio je juče spisak igračica naše reprezentacije za pripreme CEV Srebrne lige.

Naša reprezentacija igra ovo takmičenje, koje je od ove godine u drugačijem formatu, a nakon toga nas čekaju i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. To je bio i povod da portal RTCG razgovara sa selektorom Miloradom Krunićem.

Na spisku se našlo 17 odbojkašica, a na njemu nema tri imena koja su bila očekivana. I dok Nikoleta Perović ima ugovor u SAD sa ekipom Kolumbus Fjurija, pa je spriječena da bude na ovom okupljanju, iznenađenje je da nema dvije odbojkašice Herceg Novog korektorke Dijane Vuković i tehničarke Tijane Tvrdišić.

Nama je žao što Tijane i Dijane neće biti u ovogodišnjoj evropskoj ligi. Dobro sam upućen u situaciju, ne postoji problem u komunikaciji i odnosima. One tokom maja moraju da završe svoje privatne neodložive obaveze, najviše se tu odnosi na školske obaveze. I stavljaju nam se apsolutno na raspolaganje za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u avgustu. Takav smo dogovor na kraju napravili, a one će završiti svoje obaveze u maju.

Kakva su očekivanja od Srebrne lige? U prošloj je napravljen značajan iskorak, ali ove godine drugačiji sistem takmičenja sa turnirma i više rivala. Koliko to mijenja koncepciju?

Pa očekivanja od Srebrne lige su da razigramo igračice koje su manje igrale kroz domaće šampionate, da damo priliku pet-šest mlađih igračica, da vidimo šta od njih možemo dobiti u kvalifikacijama za evropsko i u budućnosti i da ostanemo što duže u treningu, da to vrijeme do samih početka priprema skratimo, da budemo u pogonu što se kaže. Sistem takmičenja ove godine u Srebrnoj ligi je promjenjen, ja bih rekao nije pravedan. Žrijebana su četiri turnira i recimo tu je reprezentacija Mađarske koja neće igrati ni sa nama ni sa Portugalom, čini mi se ni sa Finskom, i samim tim su privilegovani. Kako se moralo slagati sistem da se u četiri vikenda odigraju četiri turnira, da svako odigra po tri, onda su bukvalno namještani parovi, i ja bi rekao, izvlačio sam sve ko sve s kim igra, da je Mađarska sigurna ako bude kompletna onakva kakva je bila na Evropskom prvenstvu, da je to broj jedan. Za broj dva ćemo se potući mi Finska, Bosna i Hercegovina i Portugal. Ali opet puno zavisi od toga kakva će BiH biti, kakav Portugal. Da li će ostale reprezentacije iskoristiti Srebrnu ligu da se pripremaju za Evropsko prvenstvo. Sigurno će neko od njih vidjeti šansu i da osvoji pa će ići prema tome. Puno faktora treba da se sklopi za jedan dobar rezultat. Naš prvi plan je da razigravamo igračice, probamo mlađe i da pokušamo da uhvatimo to mjesto u Super finalu.

Ženska odbojka je jedan od najmasovnijih sportova u Crnoj Gori, a planetarno gledano rijedak slučaj da su žene bolje plaćene od muškaraca. Kako zadržati djevojke u odbojci? Da li to što se mlađima daje šansa u A reprezentaciji daje već sad efekta da dobiju želju da se još ozbiljnije posvete sportu?

Žene počnu da razmišljaju o budućnosti, porodici, fakultetu puno prije muškaraca. Dok su to mala djeca, možete pričati bajke, ali kad postanu kadetkinje i juniorke one polako i perfektno sagledavaju situaciju oko sebe i gledaju svoju perspektivu u tome na duže staze. Većina njih se tu, s obzirom da klubovi u Crnoj Gori budimo realno slabo plaćaju, malo je čistih profesionalki koje se mogu baviti samo tim, ne može veliki broj djevojaka otići u inostranstvo.

Da bi smo to promijenili moramo ulagati u klubove, moramo ulagati u trenere, da sa djevojkama rade što bolji treneri što bolji pedagozi, od samog upisa njihovog u odbojku, da bi im maksimalno privukli pažnju za odbojku i da bi se maksimalne posvetile, jer sve traje do jednog momenta. Samo ulaganje u klubove i trenere i dizanje odbojke na veći nivo zadržava djevojke duže u odbojci.

U odsustvu Perović i Vuković, koja djevojka bi mogla da dobije šansu na poziciji korektorke?

To je zaista veliki problem i reći u ovom momentu “to je ta” bilo bi samo nagađanje. Od prvog dana priprema ćemo tražiti rješenje. Imamo dvije mlade i perspektivne igračice na toj poziciji, imamo veliki broj primača servisa od kojih možemo neku prekomandovati na poziciju korektora. Vjerujem da ćemo naći rješenje. Napomenuo bih da je godinama više italijanskih muških klubova igralo u sistemu sa tri primača bez korektora i to je jedna od opcija. Sve opcije su na stolu, vidjećemo, neozbiljno bi bilo u ovom momentu da govorimo “ova cura ili ova cura”, taj problem ćemo rješavati prvim danom priprema.

I za kraj kako vidite napredak od kad ste preuzeli kormilo reprezentacije? Jesmo li korak bliži EURU?

Na prvoj akciji, iskreno, prvih pet-šest treninga neću zaboraviti, stvarno sam bio zabrinut. Napredak je ogroman kod velikog broja igračica. Nije to samo moja zasluga, to je zasluga pod broj jedan trenera u klubovima, a onda i moja za reprezentaciju. Prošle godine smo imali drugu našu zajedničku akciju, već se nazirao naš sistem, sistem bloka i odbrane. Jednostavno funkcionisali smo bolje, ove godine Srebrna liga nam je treća akcija, kvalifikacije su nam četvrta, i mislim da ćemo do njih perfektno sarađivati i biti potpuno uigrani. Ekipa je stvarno napredovala kad vidite CEV listu, 29. smo bili 2022. godine, sada smo 23. Ovo je individualni napredak. Osvrnuću se na Tvrdišić i Vuković koje su enormno napredovale u Herceg Novom. Vidjeli ste kako Vuković servira na finalu kupa kao nikada do sada, kako je odigrala protiv Budućnosti u utorak u Podgorici.

Jedna mlada igračica Budućnosti Viktoria Đukić za koju je puno priče bilo da mora da ode u Herceg Novi, pokazalo se da ne mora, ona je u Budućnosti i odigrala je sjajnu godinu. Odlično je iskoristila prošlogodišnju Srebrnu ligu iako je odigrala svega pet poena, napravila je sjajan napredak, usvojila je sve ono što se radilo s njom.

Tako da vidim veliki napredak, u svakom svom i odbojkaškom i životnom projektu sam došao do vrha i ostvario svoj cilj, uopšte me nije briga kolike su žrtve i šta sve treba uraditi do kraja cilja – uradićemo.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar