Radović: Čvrsto stojimo na zemlji

Selektor Boško Radović sa košarkašima želi da sačuva mir pred start Svjetskog šampionata, iako u podsvjesti misle na drugu fazu, duel sa drim-timom...

Redakcija
Piše: Redakcija 257 pregleda Dodaj komentar
Foto: Dobrilo Malidžan (Pobjeda)

Selektor Boško Radović je za Mundobasket odabrao napadački kvalitetnu, ozbiljnu i motivisanu košarkašku grupu momaka, sa kojom želi i u defanzivnim zadacima da napravi iskorak. Prije svega da utemelji principe koji će od premijernog meča sa Meksikom, 25. avgusta, biti prepoznatljivi, a samim tim ih približiti jednom od dva mjesta koja vode u narednu fazu šampionata.

U odbrani još bolje

Napadački potencijal crnogorskog košarkaškog tima, a vidjelo se to u pripremnim utakmicama, je ogroman. Ali Radović upozorava.

– Definitivno nijesmo reprezentacija koja će da igra na 100 poena. Znači, teško ćemo da dobijemo protivnika ako primimo 90 poena. Moramo da utegnemo neke detalje, principe… Ekipa smo koja mora da igra disciplinovano, jer smo i u pripremnim utakmicama, nakon loših napadačkih odluka, bili kažnjeni. A ovo nije neiskusna ekipa – jasan je selektor.

Poslije tri i po godine selektorskog staža Radović, što je istakao, prvi put ima na raspolaganju najjači sastav.

– Imamo široki napadački repertoar. Imamo unutrašnju igru, pikenrol, dosta tih stvari koje su nam falile kroz ,,prozore“, a da ne pričam kroz koje smo muke prolazili da bismo došli do ovoga. U raznim sastavima smo nastupali od pretkvalifikacija do Svjetskog prvenstva.

Naš tim završio je najvažniji dio evropskih priprema od četiri sedmice, krenuo je za Manilu, a do starta prvenstva odigraće još jedan kontrolni meč protiv domaćina – Filipina.

– Najbitnije je da smo prvi dio priprema radili dobro. Fokus je isključivo bio na treningu. Vrijeme je bilo kratko, a puno stvari još treba da posložimo. Puno je zahtjeva i principa, a uradili smo sve što smo mogli da što više toga usvojimo.

Momci Boška Radovića u Evropi su odigrali četiri kontrolna meča, a selektor je istakao da su namjerno odabrali da odmjere snage sa nekim od kandidata za medalju.

– Što se tiče prijateljskih utakmica nijesmo nezadovoljni, vidjeli smo dobre i loše stvari. Prioritet nije bio rezultat jer bi možda imali neke drugačije rotacije, duže ili kraće u nekim momentima. Akcenat je bio na nama, na našim stvarima koje radimo u napadu i odbrani. Odigrali smo četiri utakmice protiv prilično teških rivala. I to sve u gostima. Za Sloveniju, Francusku, Gruziju i Iran radili smo minimalne analize jer je akcenat bio na našoj igri. Tražili smo i ozbiljne rivale da vidimo od početka što radimo dobro, a što loše. Nijesmo željeli da igramo utakmice reda radi već da imaju smisao.

Fokus na Meksiko

Sada je fokus isključivo na Meksiko. Radović i igrači baviće se narednim rivalima – Egiptom i Litvanijom kada dođe vrijeme za to.

– I od sljedećeg treninga se bavimo Meksikom. Od kada sletimo na Filipine ova reprezentacija je najvažnija za nas. Već imamo pripremljen skauting tako da ćemo se maksimalno posvetiti poslu.

Upozorava Radović da je u ovom kratkom periodu do zvaničnog početka SP najvažnije da kompletan tim ostane na zemlji, kako bi lakše izašao na kraj sa razmišljanjem da bi druga faza donijela puno, između ostalog i duel sa Sjedinjenim Američkim Državama.

– U podsvjesti želimo i razmišljamo o prolasku grupe, ali smo svi još uvijek čvrsto na zemlji. Radimo od dana do dana, a duel sa Amerikom ili Grčkom je daleko. Razmišljamo od utakmice do utakmice, a prva je sa Meksikom.

Na Mundobasketu će učestvovati 32 selekcije podijeljene u osam grupa sa po četiri tima. U drugu fazu plasiraće se po dvije najbolje, nakon čega će se formirati nove četiri grupe – takođe sa po četiri tima. Prostora za pozitivna razmišljanja o drugoj fazi realno ima, jer je sastav Radovića iskusan, sa nekim od imena koja bi i mnogo jače ili sa većom reputacijom reprezentacije rado vidjele u svojim sastavima. Nema dileme da će Crna Gora biti respektovana, kao što je bila u pripremnim utakmicama.

– Gruzija je, na primjer, slavila pobjedu protiv nas kao da je osvojila Svjetsko prvenstvo. Ne bismo sigurno dobijali pozive od kandidata za medalju da nemaju poštovanje. To je moj utisak. Isto kao što mi doživljavamo i spremamo se na isti način, sa uvažavanjem, protiv kandidata za medalju ili ekipa koje su kvalitetom ispod nas. Nemamo prostora nikoga da potcijenimo. Moraćemo ,,krvavo“ da radimo da bismo došli do šanse da dobijemo utakmicu – jasan je Radović.

Dobar rad prati dobru atmosferu i obrnuto. Radović je ponosan na momke.

– Imamo ozbiljnu grupu momaka sa kojom treba da se ponosi Crna Gora. I ne samo sa momcima koji su ovdje već i sa onima koji su prolazili kvalifikacije za Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Ovo je izvanredna grupa koja radi vrijedno, koja je posvećena i ono što je najvažnije ima ozbiljan odnos prema reprezentaciji i državi. Tu je, naravno, i stručni štab. Teško možete naći ovakve momke koji rade sa mnom. Siguran sam da bi ih svaki tim ili reprezentacija poželjeli u svom sastavu. Ovo nije laskanje, ovo je istina – poručio je selektor Radović.

Peri: Imamo šansu da uradimo nešto veliko

Organizator igre, bivši igrač Budućnost Volija, a trenutno član Unikahe, Kendrik Peri, kazao je da ima osjećaj da sa Crnom Gorom može da uradi velike stvari.

– Optimističan sam. Mislim da imamo šansu da uradimo nešto veliko i želimo da uradimo nešto specijalno. Uradiću sve da pomognem reprezentaciji.

Zahvalan je plej ,,crvenih“ i Savezu i timu što je dio ekspedicije koja će drugi put učestvovati na Mundobasketu. Svjestan je da bi mogao, uz imena koja će igrati pored njega, da značajno doprinese kvalitetu igre.

– Tokom većeg dijela karijere dosta toga je zavisilo od mene. Morao sam da budem lider, ali mi ovi momci olakšavaju i ja se trudim da olakšam njima. Statistika nije bitna – jasan je Peri.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar