Vuko Borozan: Ciljevi su Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre!

0
1091

Tokom sezone, Vuko Borozan, reprezentativac Crne Gore je mnogo puta ponavljao da vjeruje da Vardar može da osvoji SEHA ligu, da Vardar može da osvoji titulu u Makedoniji, da Vardar može na finalni turnir Lige šampiona, da Vardar može do titule prvaka Evrope!

„Morate da vjerujete u sebe i svoj rad ako želite da ostvarite cilj. Ako sumnjate da vrijedite, nemojte da računate na uspjeh. S druge strane vjera nije dovoljna. Ne možete da sjedite i vjerujete i dođete do cilja. Morate da radite. Morate mnogo da radite da bi zajedno sa vjerom stigli do onoga što želite. Mi smo radili u Vardaru uvjeren sam dva puta više nego svi ostali klubovi u Ligi šampiona i zato smo sada na tronu. Zbog toga smo vjerovali da možemo do trona. Zbog toga smo u mečeve ulazili bez kompleksa i straha. Imali smo malo sreće? Jesmo! Ali ona prati hrabre, ona prati one koji vjeruju i koji rade da bi stigli do cilja“ rekao je Borozan za Sport Klub koji je trenutno na odmoru u Budvi i nastavio: 

„Vardar je postao evropski brend i to će ostati i u sezonama koje slijede. U narednu sezonu ulazimo i mi i rukometašice sa istim ciljem, a to je plasman na finalni turnir Lige šampiona. Da li možemo da ponovimo uspjeh? Verujem da možemo!“

Vuko je ove sezone osvojio sve što se moglo osvojiti. Duplu krunu u Makedoniji, SEHA ligu, Ligu šampiona. Šlag na tortu je plasman Crne Gore na Evropsko prvenstvo.

Ali prije šlaga, slijedio je žestok okršaj na relaciji igrači vs Savez. Borozona, Lipovina i saigrači su tražili bolje uslove, isti tretman kao ženska reprezentacija. U tom trenutku, posle dva odigrana kola u kvalifikacijama za EP u konkurenciji sa Švedskom, Rusijom i Slovačkom, Crna Gora je imala samo jedan bod iz dva meča. Na klupu selektora koju niko nije želio sjeo je Dragan Đukić.

„Morao sam da reagujem. Hvala saigračima na podršci. Nismo imali tretman ni u medijima, ni kao ljudi ni kao rukometaši. I dan danas me bole uvrede koje sam čitao u medijima. Naslovi tipa, “Vuko se prodao za šaku dolara i ide u Katar”. Svi koji me znaju, znaju da je za mene dres sa državnim grbom svetinja. Nisam želio da se predam. Skupili smo se svi zajedno i dogovorili da se borimo do posljednih atoma snage. Da na kraju svega možemo da se pogledamo u oči i kažemo jedni drugima, nismo mogli više. Insistirao sam na tome da svi vjerujemo u ono što radimo. Uspjeli smo i srećan sam do neba zbog toga. Svima smo pokazali da vrijedimo i možemo mnogo. Pokazali smo da zaslužujemo isti tretman kao i rukometašice kojima od srca želim sve najbolje u godinama koje slijede“ naglasio je Borozan.

Sreća nije bila naklonjena Crnoj Gori tokom kvalifikacija za smotru najboljih selekcija Starog kontinta.

„To je tačno. Vjerovali smo, radili jako, borili se kao lavovi, ali…. Protiv Slovačke smo primili gol u posljednoj sekundi i ostali bez boda. Kada smo očekivali da sa publikom u Nikšiću posle pobjede nad Švedskom proslavimo plasman na Evropsko prvenstvo, Rusi su postigli gol u poslednjoj sekundi u Slovačkoj i natjerali nas da u Moskvi igramo meč koji je nosio epitet biti ili ne biti“ rekao je Borozan i nastavio:

„Vjerovali smo i to je bilo važno. Vjera nas je održala u trenucima kada su Rusi imali veliku prednost. Borili smo se kao lavovi, stigli do neizvjesne završnice, a onda je fortuna stala na našu stranu i rekla, ovi momci zaslužuju da idu na Evropsko prvenstvo“.

Rivali u Hrvatskoj selekciji Crne Gore biće Njemačka, Slovenija i Makedonija. Mnogi stručnjaci smatraju da je generacija koju predvodi Vuko Borozan tek u razvoju i da bi igrački maksimum trebalo da dostigne tek na Olimpijskim igrama u Japanu.

„Slažem se sa tim mišljenjem. Mi smo selekcija koja je u fazi stvaranja. Dosta toga nam nedostaje, ali mnogo toga već imamo. Vjerujemo jedni drugima, pokazali smo da vrijedimo. Dosta toga se promijenilo. Drugačije nas gledaju, drugačije tretiraju. Polako dolazimo do tretmena koji smo tražili u vrijeme sukoba sa Savezom“ rekao je Borozan i nastavio:

„Evropsko prvenstvo? Teško je reći i pričati o ambicijama. Daćemo sve od sebe, raditi duplo više od drugih i vjerovati da možemo da budemo iznenađenje u Hrvatskoj. Naši ciljevi kada je budućnost u pitanju su Svjetsko prvenstvo i plasman na Olimpijske igre. Ova generacija to može. Vjerujem u to“.