VPK “AQUATIC VERDE” – Nova porodica u zemlji vaterpola

0
2512
Foto: reprezentacija.me

Na samo 6 kilometara od grada, na obali rijeke Sitnice, postoji mijesto koje već na prvom koraku kada mu priđete nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Verde Complex, Lux Hotel koji svojim gostima nudi mir, relaksaciju i sve ono što je potrebno bez obzira da li ste sportista, biznismen ili ste se eto sasvim neočekivano našli u prilici da budete dio ovog sjajnog ambijenta.

Ovaj hotel sada već tradicionalno postao je glavna lokacija gdje se pripremaju i odmaraju vrhunski sportisti a obzirom na bogat sportski sadržaj i konkretno zatvoreni bazen u sklopu kompleksa, 2016. godine počela je sa radom škola plivanja.
Sa djecom je radilo nekoliko trenera i instruktora plivanja VPSCG po planu gospodina Mladena Klikovca.
Od juna 2017. počinje samostalno funkcionisanje škole plivanja i vaterpola u organizaciji hotela Verde a angažovano je 6 trenera (4 profesora fizičke kulture, 2 trenera vaterpola).

Foto: reprezentacija.me

Krajem iste godine osnovan je VPK AQUATIC VERDE, prvi na teritoriji Glavnog grada.
Glavni ciljevi kluba su popularizacija vaterpola i plivanja kao sporta u glavnom gradu i pružanja mogućnosti svoj djeci da kroz dodatan rad sa profesionalnim trenerima dodatno napreduju i usavršavaju se u ovoj oblasti sporta.

Nešto više o vaterpolu klubu, samim počecima, organizaciji i konkretno radu sa djecom saznali smo od trenera Nikole Mijanovića, bivšeg crnogorskog vaterpoliste koji je najbolje dane svoje karijere proveo u Italiji i Španiji.

Foto: reprezentacija.me

„Prije svega drago mi je što ste nas obišli i ovim klincima na neki način uljepšali dan. Kao što i sami vidite, klub je brojniji iz dana u dan što nam daje samo dodatnu motivaciju da nastavimo sa kvalitetnim radom. Svako dijete koje nam se priključi ima neki cilj – za nekoga motiv je gubitak kilograma, za nekoga druženje, sa druge strane postoji tu i zdravstvenih problema ali naravno, najviše je onih koji su konačno dobili priliku da sport koji vole treniraju i u glavnom gradu.“
Na pitanje koliko su djeca uopšte svjesna da je Crna Gora vaterpolo sila, Nikola nam je kazao da je kod onih malo starijih to jače izraženo, dok su oni najmlađi i dalje u fazi u kojoj je najbitnije da se kroz osnovne elemente upoznaju sa ovim vodenim sportom.


„Drago mi je kada čujem da neko želi biti novi Janović, novi Ivović ali želim da svakom od njih pokažem da se takve veličine nisu samo rodile, već je tu bilo potrebno mnogo znoja i udaraca kako bi sada bili ono što jesu. Za sami početak, želim da svako od njih bude dobar čovjek, vaspitan i da je svaki njihov trening iskustvo više. Naravno, uvijek je tu onih koji će se isticati više nego ostali, ali svako dijete zaslužuje podjednaku šansu. Imamo više termina, upravo iz razloga što što im se svima želimo posvetiti, ukazati im na dobre i loše stvari a ako možemo trening i dodatno produžiti, za nas je to zadovoljstvo a ne obaveza“.

Nikola je kao profesionalni vaterpolista prošao mnogo toga. Od Crne Gore, Španije, Italije pa sve do Brazila i Rio de Žaneira gdje je i završio svoju profesionalnu karijeru. Nagledao se sjajnih bazena i hala ali priznaje da ovakve uslove kada su u pitanju mališani nije vidio čak i u onim mnogo bogatijim sredinama. Svlačionice su najsavreminije opremljene, svaka od njih posjeduje i podno grijanje kako bi se izbjegla eventualna proklizavanja i povrede. Tu su i bade mantili, kapice, voda u bazenu je konstantno topla, tu je i kafeterija gdje nakon treninga svako od njih uglavnom sa roditeljima može sjesti i popiti čaj ili šta već želi.
U narednom periodu u planu je učešće na plivačkim takmičenjima pod okriljem PSCG, kao i u vaterpolo takmičenjima gdje se ovaj mladi klub već pojavio sa 2007. godištem.

wpolo.me

Napominjemo da će od 13. do 15. Aprila „Verde Complex“ biti domaćin jednog od tri turnira VPSCG za pomenuto godište.
„Igra se trokružno. Prvi turnir organizovan je u Budvi, mi smo domaćini sledećeg a treći je zakazan u Herceg Novom. Bodovanje na utakmicama je 3 boda za pobjednika, po 1 bod za neriješeni rezultat i 0 bodova za poraženog. Nakon odigranog trećeg posljednjeg turnira sabiraju se rezultati svih utakmica i utvrđuje se konačni plasman. U planu je i Kup a što se konkretno našeg kluba tiče pokušaćemo da još neka godišta uključimo u takmičarski proces”, kazao je mladi stručnjak i dodao – “Za nas je jako bitno da djeca ispune cilj da kroz koju godinu svako vidi koliko zaista može i da li može biti upješan u onome što radi. Ja ću biti i prijatelj i roditelj i vaspitač i trener. Volim ovaj i posao siguran sam da će oni biti zadovoljni”.
Našoj posjeti obradovao se i neizmjerno simpatični kapiten tima, upravo tima koji je u Budvi prvi put odigrao takmičarske mečeve. U pitanju je čuvar mreže Veljko Ražnatović koji je izdvojio par minuta za našu ekipu.

“Svakom treningu radujem se praktično čim se prethodni završi. Volim vaterpolo i drago mi je što sam dobio priliku da ga treniram u Podgorici. Svakog ljetnjeg raspusta putovao sam sa tatom za Herceg Novi, pratio VK Jadran i tu se rodila moja ljubav prema ovom sportu. Drago mi je što sam baš ja od strane mojih drugara iz tima izabran da budem kapiten. Ovdje ću sigurno steći prijatelje za cio život”, izjavio je Veljko za naš portal.
I tako, na samo par kilometara od grada rodiće se neki novi Ivović, Janović, Jokić ili Gojković apsolutno nije ni bitno. Svi su vrijedni pomena jer su zaslužili svojim partijama u dresu naše zemlje. A ovi mladi ljudi srećni su što zaista imaju priliku da u fenomenalnim uslovima grade svoj sportski život. A i oni sjutra manje uspješni ovdje će sigurno doživjeti trenutke koji će obilježiti njihovo djetinjstvo.
“Aquatic-Verde” – nova porodica u zemlji vaterpola.