Sjajan kraj odbojkaša, četvrta pobjeda protiv Mađara

0
474

211053_MNE-HUN_008Sjajan nastup u Evropskoj ligi završili su na najbolji mogući način, onako kako su ga i počeli u Kečkemetu, maksimalnom pobjedom protiv Mađarske (21:19, 21:15, 21:15), u posljednjem kolu turnira u češkoj Opavi.

 

Izabranici Nikole Matijaševića su takmičenje u grupi B završili sa devet pobjeda i samo tri poraza (dva od prvoplasirane Češke, jedan od Španije), savladavši sve rivale. Mađarska je pobijeđena i četvrti put sa 3:0, a „crveni“ su posljednji turnir završili sa sve tri pobjede, i to prvi put, jer su u Kečkemetu, Barseloni i Podgorici imali po dvije pobjede i poraz.

Sve to dovoljno svjedoči kakav je bio debitanski nastup crnogorskih odbojkaša u Evropskoj ligi, i prava je šteta što je Turska, kao domaćin finalnog turnira (13. i 14. jula) igrala sa drugim timom, i tako nije bila u mogućnosti da osvoji prvi mjesto u svojoj grupi, što bi Crnoj Gori otvorilo put na F4 u Marmarisu, kao ubjedljivo najboljoj drugoplasiranoj selekciji u sve tri grupe…

 

Najzad, naša selekcija je imala isti broj pobjeda kao Češka, a u borbi za prvo mjesto su presudni bili međusobni dueli – Česi su dva puta slavili po 3:1, Crna Gora dva puta po 3:2, što znači da je Češka osvojila osam, a Crna Gora četiri boda iz međusobnih duela, kolika je na kraju i bila razlika…

 

“Iako je današnji meč bio skoro bez ikakvog rezultatskog značaja, htjeli smo pobjedom da završimo nastup u Evropskoj ligi. Uspjeli smo u tome, i pored umora koji je dosta prisutan. Na terenu je dosta toga izgledalo kao da nam od ovog meča sve zavisi, požrtvovanost i volja su bili na visokom nivou. Poslije svega, zadovoljni smo nastupom u EL. Ostaje mali žal za fajnl-forom, jer mislim da smo sa devet pobjeda zaslužili da se nađemo u Turskoj. Generalno, podigli smo nivo igre, izvukli dosta pouka iz svega ovoga i sigurno na sebe skrenuli pažnju odbojaške javnosti. Biće vremena za nova dokazivanja i nadam se da ćemo svako naredno takmičenje iskoristiti da odigramo još bolje i napravimo još bolji rezultat od ovoga”, rekao je  srednji bloker Luka Šuljagić. 

 

Što se same utakmice sa Mađarima tiče, preloman je bio prvi set, u kojem je novi starter, u odnosu na prethodna dva meča, bio Božidar Ćuk (umjesto Aleksandra Milivojevića). Crna Gora je krenula dobro, vrlo brzo je povela 7:2, držala je sigurnu prednost do 11:7, a onda je došlo do pada, što su Mađari iskoristili da serijom 4:0 prvo izjednače, a onda i preokrenu na 14:12.

 

Tada je selektor Matijašević odlučio da promijeni tehničara, i uvede iskusnog Marka Vujovića umjesto mlađanog Rajka Strugara (Vujović je onda igrao do kraja meča). Mađarska je dva poena prednosti čuvala do 17:15, kada je Crna Gora serijom 5:0 preokrenula na 20:17 i stigla do tri set lopte. Mađari su spasili dvije, ali ne i treću, jer je siguran u napadu bio Vojin Ćaćić.

 

Nakon ovog seta dileme, praktično, i nije bilo. Mađarska je u drugom setu držala priključak do 6:6, Crna Gora je onda „pobjegla“ na 12:8 i 15:10, a na 17:11 je sve bilo odlučeno.

 

Od 18 časova igra se posljednji meč, bez značaja, između Češke i Španije.

 

 

Crna Gora – Mađarska 3:0 (21:19, 21:15, 21:15)

 

 

Opava – Sportska dvorana: „Opava“. Gledalaca: 150. Sudije: Van Gompel (Holandija) i Đoka (Albanija). Poeni iz napada: Crna Gora 35, Mađarska 29. Poeni iz bloka: Crna Gora 10, Mađarska 5. Poeni iz servisa: Crna Gora 3, Mađarska 3. Greške: Crna Gora 12, Mađarska 15.

 

Crna Gora: MINIĆ 14, Babić 1, G. ĆUK 5, ŠULJAGIĆ 7, ĆAĆIĆ 12, RAŠOVIĆ (libero), Radunović 2, B. ĆUK 4, Milivojević 1, Vujović 1, STRUGAR 1, Ječmenica 1.

 

Mađarska: A. SABO 7, Bagić, NAĐ 5, TOT 1, DEMETER (libero), David 2, GERGE 6, Kovač, Kosop, NAĆA, Baroti, D. SABO 16.

 

 

Vijesti