Intervju: Dijana Mugoša – želim da svojim trudom i vrhunskim partijama skrenem pažnju selektora i dobijem poziv za reprezentaciju

0
708
Foto: privatna arhiva

Rukometom je počela da se bavi kao veoma mlada, prošla je sve mlađe selekcije naše reprezentacije, karijera je iz Crne Gore odvela u Tursku a zatim u Slovačku gdje trenutno brani boje Iuvente Mihalovce.

Dijana Mugoša je 23-godišnja rukometašica koja igra na poziciji lijevog krila. Iako veoma mlada, Dijana već ima zavidno iskustvo. Nakon Crne Gore, gdje je iskustvo sticala u nekoliko klubova, prije dvije godine se otisnula u inostranstvo, odnosno u Tursku gdje je nastupala za Andersen da bi prije četiri mjeseca potpisala ugovor do kraja sezone za slovački Iuvente Mihalovce.

Iuvente Mihalovce se trenutno nalazi na prvoj poziciji Mol lige, lige koja je sastavljena od timova iz Slovačke i Češke. Nakon 13 odigranih utakmica imaju 12 pobjeda i jedan remi a Dijana je skrenula pažnju na sebe pružajući odlične partije za svoj tim.

Prošla su četiri mjeseca od kad si stigla u Slovačku. Da li si uspjela za ovo proteklo vrijeme potpuno da se privikneš na novi klub, novi sistem rada, novo okruženje?

“Jesam, mislila sam da se neću tako brzo uklopiti u sve to, ali djevojke su me prihvatile od prvog treninga, pomagale, jer kad sam stigla poslije tri dana sam imala prvu utakmicu, to nije bilo lako za mene, ali jednostavno kad imam podršku saigračica sve to ide kako treba”, priča nam o svom dolasku u Mihalovce Dijana Mugoša.

Došla si u klub koji ima visoke ambicije. Trenutno ste prvi tim na tabeli Mol lige, na polusezoni nemate nijedan poraz i uz to imate nevjerovatnu gol razliku. Da li ta superiornost dolazi iz samog kvaliteta tvoje ekipe u odnosu na protivnike ili je pak u pitanju posvećenost, trud, maksimalno ozbiljan pristup svakom meču?

“Imamo dobre igračice na svim pozicijama, ali isto tako treniramo naporno. Nijedna utakmica nije laka, svi imaju motiv više kad igraju protiv nas da pobijede prvaka, ali mi se trudimo da imamo maksimalan pristup svakoj utakmici, da damo sve od sebe i kad se sve to spoji nižemo pobijede”, kaže Mugoša.

Da nije lako nositi titulu šampiona i pravdati ulogu favorita u svakom meču govore svakodnevni treninzi, nerijetko i po dva dnevno a fokus je, kaže Dijana, sada više na taktici, jer je sezona u punom ritmu pa se forma ne dovodi u pitanje.

“Imamo svakodnevno treninge, utorkom i četvrtkom po dva, to su i najteži dani, prije svake utakmice imamo jutarnji trening, da se aktiviramo. Radimo oboje, i fizičke i taktičke treninge ali pošto imamo dosta utakmica sad više dajemo pozor na taktiku, ali trener uvijek ubaci uz to nešto za kondiciju.

Foto: privatna arhiva

I pored napornih timskih treninga, Dijana nerijetko slobodno vrijeme koristi da individualno trenira. Mlada rukometašica želi da iskoristi svaki trenutak kako bi radila na sebi i usavršila svoju igru, a želja da bude među najboljim rukometašicama svijeta nepresušan je izvor motivacije.

“Fizički sam mnogo spremna. Radimo dosta individualno, trener dosta zahtijeva dobru odbranu, svaka igračica mora biti dobra u igri jedan na jedan. To je nešto što sam prije radila slabije, ali sam napredovala u tome i sada je sve kako treba. Ali kada imamo dva slobodna dana, uvijek odradim trening za sebe i nešto što ja smatram da mi je potrebno. Od kad sam otišla van Crne Gore da igram, totalno sam posvećena rukometu i radim sve da napredujem iz dana u dan.”

Pitali smo Dijanu kako najviše voli da provodi slobodno vrijeme a ona nam je u stilu svih Crnogoraca odgovorila:

“Iskreno, najviše spavam. Ali volim da gledam neku dobru seriju, u tome uživam”, kroz osmijeh priča Mugoša.

Pored omiljenihi aktivnosti, Dijana stigne da u slobodno vrijeme isprati dešavanja iz svijeta rukometa. Kako ženskog tako i muškog.

“Pratim, ne previše, ali ovo najbolje naravno. Pored Budućnosti, omiljeni klub mi je Đer, a to je i zbog meni omiljene igračice Anite Gorbicz, koja mi je ujedno i idol. Pored nje omiljena igračica mi je Jovanka Radičević, mislim da ne moram govoriti zbog čega, ta žena nema lošu sezonu ili pad igre. Kada su u pitanju rukometaši najbolji mi je definitivno Nikola Karabatić.”

Foto: privatna arhiva

Da nijesi rukometašica, šta misliš da bi bila?

“Nijesam o tome razmišljala, ali to bi možda bio moderni ples. Ili slikarstvo. Volim da crtam, uživam, čak imam i malo talenata.”

Pretpostavljamo da si do sada sa klubom proputovala veći dio i Slovačke i Poljske. Da li je neki grad ostavio poseban utisak na tebe?

“Da, putujemo mnogo, ali iskreno za sada nijedan grad nije ostavio neki pretjerani utisak na mene”, kaže Mugoša koju po svoj prilici nijesu oduševile ove dvije države.

Potpisala si ugovor na osam mjeseci. Da li bi voljela da ostaneš u klubu ili bi ti više prijala promjena sredine?

“Ostala bih još jednu sezonu, jer igram 60 minuta to mi u ovim godinama treba, ne želim da budem trening igrač jer smatram da tako ne mogu napredovati”, jasna je Dijana.

A sad malo o reprezentaciji.

Prošla si sve mlađe kategorije rukometne reprezentacije. Na Mediteranskim igrama 2013. godine si kao juniorka bila priključena seniorskom reprezentativnom timu. 

“Da, tako je. To je za mene bio veliki uspjeh tada, ići sa A reprezentacijom i igrati. Poslije toga nijesam bila pozivana za reprezentaciju, ali radim na tome da svaki dan budem bliža pozivu”, čvrsto je odlučna da ponovo obuče državni dres Dijana Mugoša.

Igraš na poziciji lijevog krila, i tu je velika konkurencija u našoj reprezentaciji. Jedna od najboljih naših igračica, Majda Mehmedović, pokriva istu poziciju. Pored nje tu su još mlade Ivona Pavićević i Itana Grbić. Da li te tako jaka konkurencija motiviše da u klubu igraš na vrhunskom nivou kako bi dočekala poziv selektora i priliku za dokazivanje u dresu sa državnim grbom?

“Konkurencija jeste jaka. Majda je najbolja igračica na svijetu na toj poziciji. Igra nevjerovatno na lijevom krilu, od nje može samo da se uči. Volim taj njen vrhunski šut, takozvani suvi list, kad se jednostavno igra sa golmanom. Isto tako, tu su Ivona i Itana mlađe kao i ja, željne dokazivanja. Ali ja se trudim gledati sebe i raditi na tome da iz dana u dan napredujem, i da se nadam pozivu selektora.”

Našu reprezentaciju ocekuju baraž mečevi za plasman na Svjetsko prvenstvo protiv Češke, koje će ujedno biti i borba za plasman na Olimpijske igre.

Pitali smo Dijanu, koja dobro poznaje ženski rukomet u Češkoj, koje su njene prognoze kada su u pitanju predstojeći dueli za plasman na Svjetsko prvensto i na Olimpijske igre.

“Naša reprezentacija je jedna od najboljih. Češka i nije toliko jaka, ali isto tako nije da se potcijeni. Imaju dobrih igračica, ali ne koliko i mi. Smatram da ako naše djevojke uđu 100% u meč da nema greske, pobjeda je naša”, kazala je za kraj razgovora Dijana Mugoša.