Sahranjen Božidar Stanišić Cikota

0
1294

bozidar stanisic cikotaNa groblju kod crkve Svetog Spasa na Toploj danas je sahranjen Božidar Cikota Stanišić legenda crnogorskog i jugoslovenskog vaterpola.

 

U prisustvu članova porodice, bišvih saigrača, prijatelja i mnogobrojnih poštovalaca, od Stanišića su se oprostili nekadašnji direktor Jadrana Boro Mračević i  gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić.

 

Cikota je vaterpolo doživljavao kao igru mašte, nadigravanja i viteškog nadgornjavanja, i tako od sporta pravio umjetnost. Cikota, ovo nije zbogom, ovo je samo jedno naše novsko, veliko, Adio!” – rekao je Đuro Marić, član uprave Vaterpolo kluba Jadran na komemorativnoj sjedni koja je prije sahrane održana u Sali Skupštine opštine Herceg Novi.

 

Marić je istakao da nema dovoljno riječi da bi se opisala Cikotina igra i ispričao jedan zanimljiv detalj koji najbolje ilustruje Cikotinu magiju u bazenu.

 

Vazda će nam biti malo riječi za velikoga maga vaterpolo bazena, igrača čiji su potezi nadmašivali i najmaštovitije pretpostavke saigrača, protivničkih igrača, sudija, opčinjene publike. Cikotina magija je učinila da jednom prilikom sudije spuste zastavicu i odlože pištaljku da bi aplaudirale njegovoj bravuri, što je nezabilježen detalj u istoriji sporta.” prisjetio se Marić.

 

Opraštajući se, u ime opštine, od Cikote, Radovan Božović je kazao da je Božidar Stanišić bio više od sportiste, a vaterpolo je za Novljane bio više od sporta.

 

Svaka priča o njemu vraća nas u lijepa i romantična vremena Herceg Novog, kada je grad rastao i napredovao, a Jadran pronosio njegovo ime širom EvropeU većini lokala i danas, pored slika hercegnovskih znamenitosti, stoji slika atletski građenog sportiste sa šeretskim osmijehom. Osmijehom, koji odražava duh jednog grada; osmijehom, koji govori o čovjeku koji je siguran u sebe, a takav je Cikota bio i u vodi i na kopnu“, kazao je Rade Božović sekretar za finansije opštine Herceg Novi koji je u jednom periodu bio saradnik Stanišića koji je kao diplomirani ekonomista radio u Opštini i tadašnjem Centru Igalo.

 

Cikota je bio više od sportiste, a vaterpolo je za Novljane bio više od sporta. “, rekao je Božović.

 

Božović je za Cikotu kazao i da je bio čovjek rijetke karakterne čvrstine i moralnih principa. Nije bilo novca koji bi ga odveo van Herceg Novog. Pljuštale su ponude, ali je ostao vjeran Jadranu, što je danas za spportiste, uglavnom, nezamislivo. Ali, kazao je Božović, Cikoti su porodica, grad i klub bili iznad svega.

 

Svi smo se mi mijenjali, ali Cikota je ostao dosljedan svom nacionalnom opredjeljenju, ideološkom razmišljanju i vjerskoj pripadnosti. Svako je želio da ima jedno takvo ime pored sebe, na spisku svojih članova. Sam sam svjedok i pritisaka od tadašnje socijalističke vlasti i poslije toga poziva raznih političkih partija. Cikota je jedan od rijetkih koji je svemu tome odolio i zbog toga često ispaštao” – podsjetio je, između ostalog, Božović.

 

Božidar Stanišić Cikota, jedan od najboljih crnogorskih i svjetskih vaterpolista, umro je u 78. godini.

 

Božidar Stanišić rođen je 1936. godine u Herceg Novom. Vaterpolo je počeo da igra u rodnom gradu i sa dvadeset godina zaigrao je u prvom timu Jadrana.

 

Cikota je već tada bio jedan od najboljih igrača, a njegovih se majstorija, pogotovo legendarnih šrauba, koje su mu bile specijalnost, i 55 godina kasnije sjećaju svi koji prate vaterpolo.

 

Cikota je 1958. godine sa saigračima iz Jadrana, Borisom Čukvasom i Milanom Galetom Muškatirovićem, sa jugoslovenskom vaterpolo reprezentacijom na Evropskom prvenstvu osvojio srebrnu medalju.

 

Bio je i član reperezentacije koja je učestvovala na Olimpijskim igrama u Rimu i u Tokiju gdje su Jugosloveni osvojili srebrnu medalju. Tako je Cikota postao prvi sportista iz Crne Gore koji je osvojio medalju na olimpijskim igrama..