ODBOJKOM protiv deformiteta kičmenog stuba

0
208

Svjedoci smo da svake godine ljekari na sistematskim pregledima ustanove da su deformiteti kičmenog stuba u porastu kod djece školskog uzrasta. Razbog tome – loše držanje, preteške školske torbe i naravno, nedovoljna fizička aktivnost. Sve to dovodi do poremećene statike kičmenog stuba, što utiče na pojavu raznih deformiteta: kifoze, skolioze i lordoze.

Idealan sport za ispravljanje deformiteta jeste upravo ODBOJKA.

Odbojka je sport koji se upravo preporučuje za zdrav razvoj kičme. Simetričnim pokretima u odbojci tijelo djeteta se pravilno razvija.  Odbojka obiluje brzinom i svestranim pokretima tijela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost.

Važnost fizičke aktivnosti i stvaranje navike vježbanja detetu na vrijeme jeste ono što će dijete usvojiti za čitav život te su veće šanse da će imati i kičmu bez deformiteta, ili će je uspješno korigovati ako do toga dođe. Redovnim sistematskim pregledima i redovnim treninzima deformiteti se mogu na vrijeme otkriti i početi sa korektivnim vježbama

Kifoza

Kifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom dijelu, ali može da se javi i na drugim djelovima kičme. Posebno je uočljiva u sjedećem položaju i prati je povijenost ramena u naprijed. Često je posljedica naglog rasta kao i nepravilnog sjedenja kod djece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa.

Skolioza

Skolioza je krivljenje kičme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova „C“, dvostruka kada se kičma krivi na obije strane kao slovo „S“ i vrlo rijetko trostruka. Nema spolja vidljivih očiglednih znakova, čak vrlo često ova djeca imaju dobro držanje što otežava blagovremenu dijagnostiku. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati djecu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na tijelu (jedno rame niže, grudni koš sa izbočen više sa jedne strane, ulegnut rebarni luk, nejednaki trouglovi stasa…). Za razliku od ostalih deformacija kod kojih je uzrok uglavnom očigledan, skolioze su u najvećem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvidjeti kako će napredovati što otežava liječenje i davanje prognoze. Na žalost, nekada i pored svih preduzetih mjera prevencije i adekvatnog liječenja ostaju trajne posljedice na koštano mišićnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet, jer to daje veće šanse za uspjeh u liječenju.

Lordoza

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom dijelu kičme (u krstima). Uglavnom je posljedica slabosti trbušnih mišića, ali i deformiteta stopala i koljena, koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj, što se kompenzuje naglašenom krivinom u lumbalnom dijelu kičme. Kada posmatramo dijete sa strane (iz profila) uočićemo veliki stomak čak i kod izrazito mršave djece što su u stvari jako oslabljeni i istegnuti trbušni mišići. Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod djece i često se ne liječi, a kod gojazne djece prođe i neprimijećen, zbog narušene statike čitavog tijela u odraslom dobu je „slaba tačka“ na kojoj se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja.

Kokošje grudi

Nepravilnosti u razvoju grudnog koša se manifestuju kao „kokošije grudi“ (izbočene) i „levkasti grudni koš“ (udubljene grudi). Ovaj deformitet zbog nepravilnog položaja rebara smanjuje ventilaciju pluća i često je udružen sa deformitetima kičmenog stuba.

Ravna stopala

Na stopalima se najčešće javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče prije svega nasljedni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, bolovi u nogama, a nekad i u krstima. Međutim, svi ovi deformiteti, mogu se uspješno ispraviti ukoliko dijete krene na sport.

[PROMO]