Marija Vuković: Čast što sam bila dio najvećeg atletskog događaja

0
449

Tako blizu, a tako daleko. Marija Vuković nakon lagano savladane visine od 180cm i 185cm, nije uspjela da iz tri pokušaja preleti 189cm, čime je prokockala šansu da uđe u krug takmičarki koje su jurile normu za finale.

Crnogorska atletičarka tako je debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu završila u kvalifikacijama, a rezultatom od 185cm osvojila je ukupno 21. mjesto u konkurenciji 30 takmičari.

Ostaje naravno žal. Nadala sam se da mogu izboriti finale, iako sam bila svjesna da je ovo za mene najveće takmičenje u karijeri, jer sam imala priliku da se takmičim sa najboljim skakačima svijeta. Vjerovala sam da mogu imati tu visinu, ali jednostavno nijesu se sve kockice poklopile, a velika želja i srce očigledno da nekad nijesu dovoljni”, istakla je za Arenu Marija Vuković.

Kvalifikacije skoka uvis na prvenstvu u Londonu obilježili su prilično loši rezultati. Izuzetno neugodni vremenski uslovi i svega 18 stepeni uticalo je na skakačice, tako da je samo 12 takmičarki imalo visinu od 192cm (što je dva centimetra manje od planirane norme za finale), dok je osam atletičarki stalo na 189cm. Baš zbog toga i činjenice da na prvenstvu nije bilo Ruskinje Ane Čičerove i Hrvatice Blanke Vlašić, jasno je da je članica barskog Dionisa prokockala istorijsku šansu da crnogorskoj atletici omogući prvo finale planetarne smotre.

“Na zagrijavanju sam se osjećala odlično. Sa lakoćom sam preskočila 180cm, kao da je 160cm, a kada je krenulo takmičenje bez problema sam savladala prve dvije početne visine. Već tada nekoliko takmičarki imalo je probleme da preskoči i 185cm i nekako sam se potajno nadala da zbog svega toga neće biti potrebno 194cm za finale, već i manje, pa sam osjećala sve veću želju za ostvarenjem sna. Ali, prvi put kada sam srušila letvicu na 189cm počeo je da raste i pritisak. Bila sam svjesna da moram da dam više od sebe, da sam u poziciji biti ili ne biti, a sve to me očigledno u tom trenutku sputalo”, prilično emotivno priča Vuković.

Crnogorska gazela, koja je prije tačno sedam godina bila juniorska šampionka svijeta, nastup u Londonu izborila je zahvaljujući vajld karti, jer je od Tehničkog komiteta Svjetske atletske federacije dobila specijalnu pozivnicu za takmičenje, s obzirom na to da je ove godine imala vrijedan rezultat od 191cm, čime je u 30 najboljih skakačica planete. Najbolji rezultat karijere ostvarila je prije tačno godinu, kada je preletjela 195cm.

“Najviše mi je žao što nijesam uspjela da stignem do finala jer sam osjećala da imam tu visinu. Imala sam ove sezone nekoliko puta rezultat preko 190cm, ali jednostavno nije mi se dalo. Ipak, za mene je velika čast što sam imala priliku da budem dio najvećeg atletskog događaja i da predstavljam Crnu Goru, jer ovo za mene povratak na veliku scenu. Nadam se da će uskoro biti bolje, jer mi motiva neće nedostajati”, naglasila je Vuković.