Kreće spektakl ,,kraljice sportova“, Marija juri finale

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 781 pregleda Dodaj komentar
Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Sve je spremno za spektakl. Kako sami domaćini ističu, Svjetsko prvenstvo u atletici predstavlja najveći sportski događaj u istoriji Mađarske. Planetarni šampionat počinje danas, a trajaće do 27. avgusta, okupiće 2.187 takmičara iz 202 zemlje, a zanimljivo je da je Mađarska prva zemlja centralne Evrope koja će biti domaćin vrhunske atletske manifestacije.

Svjetsko atletsko prvenstvo u Budimpešti pokazaće svijetu najbolje od onoga što Mađarska može da ponudi i biće pravi praznik sporta. Nacionalni atletski centar, namjenski izgrađen za ovu priliku i smješten na obali Dunava u južnom dijelu grada, biće domaćin takmičenja u 14 disciplina. Sa druge strane, u centru Budimpešte biće organizovano još šest takmičenja kojima će gledaoci moći besplatno da prisustvuju, dok će maraton i trka u brzom hodanju svoj početak i kraj imati na veličanstvenom Trgu heroja.

Atletičari će imati jedinstvenu priliku da trče stazom koja prolazi kroz mjesta uvrštena na Uneskovu listu svjetske baštine uz panoramski pogled na Budimski dvorac.

Budimpešta ne slavi samo atletiku već proslavlja i svoj 150. rođendan i organizuje brojne manifestacije u kojima će uživati svi stanovnici i gosti grada. Zbog svog jedinstvenog karaktera, kulture i istorije, Grad mostova, kako je popularan naziv za prijestonicu Mađarske, posljednjih godina je postao jedna od omiljenih destinacija stranih turista, a sigurno je da će biti prilika za mnoge atletičare da baš na tom mjestu ispišu istoriju.

Svjetsko prvenstvo u atletici je turnir koji se održava svake dvije godine, odvija se na različitim lokacijama diljem svijeta. Prvo je počelo 1983. godine, a mnogo je poznatih sportista koji su ostavili trag na ovom turniru. Usain Bolt osvojio je 11 zlatnih medalja na Svjetskom atletskom prvenstvu, što je najtrofejniji učinak u istoriji Igara. Mo Farah, britanski trkač, osvojio je šest zlatnih medalja i dva srebra.

,,Kraljica sportova“ sigurno sprema spektakl…

Vuković pod vođstvom novog trenera juri finale

Crnogorsku atletiku predstavljaće Marija Vuković, koja će peti put nastupiti na šampionatima svijeta. Sa njom na šampionatu putovaće i njen novi trener, Grk Vasilikos Dimitrios, sa kojim je nedavno počela saradnju.

Vuković sjutra putuje za Budimpeštu, a u kvalifikacijama nastupiće 25. avgusta. Finale je 27. avgusta, posljednjeg dana šampionata.

U skoku uvis takmičiće se 37 takmičarki iz 25 država svijeta.

Nakon povrede na startu sezone Vuković će nastojati da napravi dobar rezultat i prvi put izbori finale Svjetskog prvenstva. Marija je nakon povrede, osim nastupa u Poljskoj gdje je skočila 187 centimetara, nastupila na mitingu u Francuskoj i osvojila sedmo mjesto sa rezultatom 186 centimetara. Očekivano je odbranila titulu šampionke Crne Gore, gdje je samo imala trening (180), da bi krajem jula u Kraljevu na prvenstvu Balkana osvojila četvrto mjesto (183).

Naša najbolja skakačica uvis prvi put na planetarnoj smotri pojavila se još 2011. godine, kada je u Južnoj Koreji bila 28, da bi zatim šest godina kasnije u Londonu osvojila 21. mjesto. Konstantan rast u generalnom plasmanu nastavila je 2019. u Kataru, kada je osvojila 18. mjesto, da bi prošle godine u Sjedinjenim Američkim Državama osvojila 14. mjesto, a bila je na pragu plasmana u finale.

Vuletić na kongresu Svjetske atletske federacije

U Budimpešti je uoči početka Svjetskog prvenstva održan 54. Izborni kongres Svjetske atletske federacije, na kojem su učestvovali delegati iz oko 200 federacija. Kongresu je ispred Atletskog saveza Crne Gore prisustvovao predsjednik ASCG Milorad Vuletić.

Na kongresu je novi mandat za predsjednika dobio Sebastijan Kou. Ksimena Restrepo je ponovo izabrana za potpredsjednicu i pridružiće joj se novoizabrani potpredsjednici Raul Čapado, Adil Sumarivala i Džekson Tuvei.

– Zahvalan sam na podršci mojih kolega i oduševljen sam što vidim da je više obaveza koje smo preuzeli tokom procesa reforme upravljanja 2016. godine ostvareno izborom prvog Svjetskog savjeta za ravnopravnost polova četiri godine prije roka. Ali, posao još nije obavljen i treba da nastavimo da se zalažemo za rodnu ravnopravnost u našim predstavničkim tijelima. Snaga našeg sporta je u njegovoj raznolikosti i to treba da se odrazi na naše upravljanje na svim nivoima – kazao je Kou.

Milorad Vuletić se sastao sa predsjednikom Evropske asocijacije Dobromirom Karamarinovim, koji je podržao zajednički prijedlog Vuletića i Slobodana Brankovića, predsjednika Balkanske asocijacije o organizaciji zajedničkih regionalnih kampova za edukaciju mladih atletičara i stručno usavršavanje trenera i atletskih radnika. Vuletić se sastao i sa predsjednikom IAAF-a Kouom koji se pohvalno izrazio o radu i rezultatima koje ostvaruje crnogorska atletika kako na domaćoj, tako i na internacionalnoj sceni.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar