Janović: Razgovaraću sa rukometašima o razlozima njihove odluke

0
3551

Ministar sporta Nikola Janović kazao je da nema razumijevanja za sportiste koji napuštaju reprezentaciju svoje zemlje, te da se ne može trgovati grbom svoje zemlje.

Janović je, odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore, kazao da je imao ponude drugih reprezentacija, ali da ih je kategorično odbijao.

Zaigrati za neki inostrani klub samo zato što daje više nije isto kao zamijeniti svoju reprezentaciju nekom drugom. Ovo prvo, svakako, kao bivši sportista razumijem, jer na tržištu sporta postoje pravila ponude i tražnje. Nemam međutim, razumijevanja za ovo drugo. Ne može se trgovati grbom svoje zemlje, šta god bio razlog da natjera crnogorskog reprezentativca da skine crnogorski grb i obuče dres druge države. To govorim iz vlastitog iskustva. Dobijao sam ponude raznih reprezentacija, sa njima sam sigurno mogao osvojiti još koje evropsko ili i svjetsko zlato. To je vrijeđalo moj patriotski ponos i pripadnost Crnoj Gori“, kazao je Janović, prenosi Antena M.

Ministar sporta smatra da reprezentativci na taj način dokazuju vjernost odanost i ljubav prema svojoj državi.

Reprezentativci, ma koje vjere i nacije bili, djelima, a ne riječima, dokazuju ljubav prema svojoj državi. Zato smatram da sa tim nema nagodbe, dres na kojem piše Crna Gora nema cijenu ma ko ga nosio, bilo da smo Crnogorci, Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili Albanci. Ima li većeg apsurda od toga da reprezentativac pognute glave pjeva svoju, a uzdignuta čela sluša tuđu himnu? Možete li zamisliti jednog Ronalda da ne igra za Portugal, ili jednog Mesija da igra za Španiju? Može i Savić, kao jedan od najboljih odbrambenih igrača zaigrati za drugu državu, ali ne želi, neće. Mogli su to i mnogi drugi, ali nijesu, nego su na vlastitom primjeru pokazali kako se brane boje reprezentacije. Rukometaši Borozan, Simić, Lipovina posljednji su iz plejade vrhunskih crnogorskih sportista koji su objavili da će uzeti ispisnicu iz crnogorske reprezentacije. Kao ministar sporta ću ih pozvati da dođu i da porazgovaramo o razlozima njihove odluke. Nijesmo srećni zbog toga, i baš kao što van granica Crne Gore igra još jedna Crna Gora, tako za tuđinu igra još jedna reprezentacija“, kazao je Janović.

On je dodao da ta priča ima i drugu stranu medalje.

Zbog te strane učiniću sve kao ministar sporta da našim sportistima obezbijedimo vrhunske uslove, dugujem to svima njima. Želim da što više novca ode reprezentacijama, jer su poražavajući primjeri gdje reprezentativci odlaze na pripreme o svom i trošku svojih roditelja“, kazao je on.

Kazao je da odgovornost o ovim stvarima treba potražiti i u redovima saveza, a na tome će, kako je dodao, raditi u budućem periodu.

Patriotizam se ne iskazuje samo plaćanjem poreza već i poštovanjem državnih simbola, zastave i himne. Šta da očekujemo od naših sportista ako oni koje smo izabrali da nas predstavljaju kao građane ne navijaju za reprezentaciju, ne slušaju himnu, ili je pak slušaju do pola. Kad igra reprezentacija igra država, a za reprezentaciju se igra i navija srcem“, poručio je Janović.

Dodao je da će se ubuduće i raspravljati o tome da li nekom reprezentativcu treba oduizeti penzija ukoliko odluči da zaigra za drugu zemlju, prenosi Antena M.