Džudo savez dobio spor, briše se Judo savez

Reprezentacija.me
Piše: Reprezentacija.me 760 pregleda 1 komentar
FOTO: FILIP ROGANOVIĆ

“Poslije svih muka i nedaća kroz koje je prošao Džudo savez Crne Gore, nakon skoro dvije godine Upravni sud Crne Gore je 11. marta, postupajući po presudi Vrhovnog suda Crne Gore, donio presudu, kojom je usvojio tužbu DŽSCG i poništio rješenje Ministrstva sporta i mladih od 1. oktobra 2019. godine, kojom je Džudo Savez Crne Gore brisan iz registra sportskih organizacija Crne Gore”, saopštio je predsjednik DŽSCG Dragomir Bečanović.

“U skladu sa Zakonom o upravnom sporu, Presudom Upravnog suda, Džudo savez Crne Gore se vraća u prvobitno stanje, odnosno vraća se u Registar sportskih organizacija Crne Gore kao jedini nacionalni savez u oblasti džudo sporta, dok se tzv ‘Judo savez CG’ briše iz Registra sportskih organizacija Crne Gore kao nacionalni savez u tom sportu”, navodi se u saopštenju.

Više od dvije godine traje spor u džudo sportu, nakon što je tadašnje Ministarstvo sporta izbrisalo iz registra DŽSCG, a registrovalo JSCG kao zvaničnu organizaciju koja se bavi uređenjem i unapređenjem ovog trofejnog sporta.

“Nažalost, najveću štetu u prethodnom periodu imali su crnogorski takmičari, koji su u vrijeme donošenja ove nezakonite odluke Ministarstva sporta i mladih, bili veoma blizu olimpijske norme.”

“Upravni sud je ovom presudom potvrdio da je Ministarstvo sporta i mladih na čelu sa ministrom Nikolom Janovicem i direktorom direktorata za sport Milošem Lalevicem, svojim nezakonitim postupcima, omogućilo grupici ljudi da nezakonito osnuju organizaciju kojoj su dali ime „Judo savez Crne Gore“. Ministar Janović je nakon toga uputio pismo Svjetskoj džudo federaciji, kojim je tražio da tu organizaciju prizna kao jedini nacionalni savez u oblasti džudo sporta”, podsjeća Bečanović.

Od tog momenta počinje sunovrat crnogorskog džudo sporta tako što grupica ljudi, koja je okupirala džudo organizaciju u Crnoj Gori, počinje sa ucjenjivanjem džudo klubova, takmičara, trenera, sudija i džudo radnika, dok velika novčana sredstva koja toj organizaciji uplaćuje ministar Janović, završavaju u privatnim džepovima, tako su takmičari sami primorani da snalaze sredstva kako bi učestvovali na seniorkom prvenstvu Evrope, dok na ostalim takmičenjima, uglavnom, nijesu ni učestvovali.

Predstavnici Džudo saveza Crne Gore su, na nedavno održanom sastanku, upoznali VD direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića o nezakonitim djelovanjima bivših ministara Nikole Janovića, Osmana Nurkovića kao i bivšeg direktora direktorata za sport Miloša Lalevića i Srđana Mrvaljevića koji su, raznim finansijskim malverzacijama, omogućavali da budžetska sredstva namjenjena za sport završavaju u privatnim džepovim.

“Pomenutoj četvorci to je i bio cilj od samog starta , otkako su privatizovali i uzurpirali džudo sport u Crnoj Gori. Interes džudo sporta i džudista nikada nije bio u njihovim planovima, a jedina svrha njihovog djelovanja je bilo otimanje sredstava od džudo sporta. Sve to, uostalom, ubrzo će dobiti epilog u novim presudama na osnovu krivičnih prijava koje smo podnijeli boreći se za pravdu u džudo sportu”, zaključuje se u saopštenju Bečanovića.

Ukoliko nemaš meridianbet.me nalog, registruj se i to uz najveći bonus dobrodošlice – 100€ BEZ IKAKVIH USLOVA!
Podijeli ovaj članak
1 komentar