Deset razloga zašto je važno dobiti Moldaviju

1
428

vladimir volkov engleskaCrna Gora večeras protiv Moldavije igra prvu utakmicu u ovim kvalifikacijama bez pravog takmičaskog značaja, ali se traži pobjeda za kraj ciklusa.

 

Donosimo deset razloga zašto je značajno da ekipa Branka Brnovića osvoji tri boda na rastanku od navijača.

 

1. POZICIJA: Završiti kvalifikacije na 3. mjestu. Ova pozicija je značajna, jer je Crna Gora prije početka bila četvrti favorit u grupi, iza Engleske, Ukrajine i Poljske. Crna Gora može da bude treća i ako ne pobijedi Moldaviju, jer Poljaci sa bodom manje gostuju na Vembliju, ali zašto rizikovati?

 

2. BODOVI: Osvojiti 18 bodova, što je učinak za respekt u jednoj od najtežih grupa, bez obzira što su izmakle prve dvije pozicije.

 

3. UČINAK: Izjednačiti učinak iz prošlih kvalifikacija (12 bodova, ako se ne računaju mečevi sa San Marinom). Prije dvije godine to je bilo dovoljno za baraž, sada nije.

 

4. FIFA LISTA: Zbog mjesta na rang-listi Fife. Crna Gore je trenutno 27, nakon ubjedljivog poraza od Engleske vjerovatno slijedi pad, ali bi pobjeda nad Moldavijom pomogla da taj pad bude blaži.

 

5. UEFA LISTA: Zbog mjesta na rang-listi Uefe, koje je značajno za poziciju uoči žrijeba kvalifikacija za Euro 2016. godine (Nica, 23. februar). Uefa za tu potrebu pravi svoju listu kako bi raspodijelila reprezentacije po šeširima, a vrednuje se svaki bod i svaki gol. Poznato je da je Crnoj Gori u prvom ciklusu nedostajao samo gol da bi bila u 4. šeširu uoči žrijeba kvalifikacija za EP 2012.

 

6. STATUS: Stadion pod Goricom obično je neosvojiva tvrđava, posebno za selekcije nižeg rejtinga poput Moldavije. Od reprezentacija sličnog kvaliteta, bod iz Podgorice odnio je samo Kipar 2009. Kada su u pitanju jače reprezenzacije, pod Goricom su su u minulih šest godina u takmičarskim mečevima slavili samo Italija, Češka i Ukrajina.

 

7. TIM: Pokazati da Crna Gora može da dobija i bez fudbalera kao što su Vučinić, Baša, golman Božović…

 

8. MORAL: Pobjeda na kraju je najbolji način da se ublaži tuga zbog nedosanjanog sna, plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

 

9. PUBLIKA: Trijumfom se oprostiti od navijača, koji su cijeli ciklus bili uz reprezenzaciju.

 

10. ATMOSFERA: Sačuvati dobro raspoloženje i napraviti uvertiru pred naredni ciklus kvalifikacija i sve buduće akcije.

 

 

Vijesti