Strah među Slovencima može biti naš glavni adut

Veselin Vujović uvijek ima što da kaže, a u osvit okršaja Crne Gore i Slovenije, koji odlučuje putnika u glavnu rundu Evropskog prvenstva, idealan je sagovornik.

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena rođen je na Cetinju prije 60 godina, veliki je prijatelj sa našim selektorom Zoranom Roganovićem, a četiri godine (2015-2019) bio je na klupi slovenačke reprezentacije, koju je doveo do svjetske bronze.

Kako je izgledala Crna Gora u prva dva meča na EP?

– Nećemo komentarisati utakmicu s Dancima jer su oni druga dimenzija, to su pokazali u prva dva meča, a već sam rekao da su prvi favoriti za zlato. Zadržali su cjelinu ekipe, imaju najmanje zaraženih igrača, a i za njih adekvatne zamjene, veliki broj kvalitetnih rukometaša koji igraju u Evropi. To, evidentno, nije slučaj sa Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom. Crna Gora je po ocjenama nekih stručnjaka ili nepoznavalaca rukometa ušla kao autsajder u meč sa Makedoncima, koji su smatrali da su završili posao time što je Crnoj Gori nedostajao veliki broj igrača i selektor – priča Vujović za Pobjedu.

– Ali malo su se prevarili, to su najbolje pokazali Simić, Anđelić, Ševaljević, Miloš i Branko Vujović… Pokazali su da Crna Gora ima karakter i kvalitet, i ostvarili vrlo značajnu pobjedu, prije svega u smislu da tenziju oko plasmana u glavnu rundu zadrže do kraja i da javnost i oni sami žive Evropsko prvenstvo na pozitivan način.

Crnogorci, ne zamjerite…

Mogu li ,,lavovi“ protiv polufinalista prethodnog EHF Eura?

– Siguran sam da mi Crnogorci i ljudi koji poznaju rukomet neće zamjeriti na procjeni da je u ovom trenutku Slovenija igrački jača. Ali to ne mora da znači da će pobijediti, jer čini mi se da su karakter, patriotski naboj i sve ono što su komponente za veliki rezultat – na strani Crne Gore. Nadam se da neće biti novih slučajeva korona virusa ili nečega što bi omelo Crnu Goru da izađe jaka na teren. Čuo sam se maloprije sa Zoranom Roganovićem, dobio je zeleno svjetlo da bude na klupi. I to je pojačanje, iako ne smijemo umanjiti zasluge Draška Mrvaljevića za dobar rezultat u meču s Makedoncima. U uslovima kad jedan meč odlučuje, sve je moguće – kazao je legendarni Vuja.

Foto: Getty images

Što presuđuje?

– Odbrana mora biti na vrhunskom nivou, zajedno sa Simićem, to je jako bitan momenat, jer kad je odbrana čvrsta onda napad nema toliku paniku i nervozu, znajući da neki promašaj neće biti toliko skupo plaćen. Napad mora biti puno bolji nego protiv Sjeverne Makedonija, čija se odbrana ne može porediti sa slovenačkom – navodi Vujović.

– Slovenci ako išto znaju da rade – to je da trče, da se oslobađaju lopte, imaju strahovito dobra krila, igrače koji jako dobro prenose loptu. Prvo poluvrijeme sa Dancima odigrali su na vrhunskom nivou, ali u drugom je, kako su to napisali njihovi mediji, neko ugasio svjetlo u dvorani, pa su ,,nestali“.

Muški, čvrsto, s uživanjem

Kako Slovenci dočekuju meč odluke?

– Igrači i selektor su pod velikim pritiskom, javnost nije zadovoljna učinkom selektora Ljubomira Vranješa na nekoliko takmičenja gdje su Slovenci bili favoriti za osvajanje medalja, a silazili su po stepenicu niže i došli u grupu prosječnih reprezentacija. To Slovenci, kao svi mi sa Balkana, ne opraštaju, i čini mi se da strah koji se uvukao u Slovence može biti glavni adut naše reprezentacije. Ukoliko počnemo hrabro, muški, čvrsto, i igrači budu uživali u tome da odigraju ozbiljnu utakmicu, imamo šansu. Imamo igrače ozbiljnog kvaliteta koji igraju u ozbiljnim klubovima i mislim da možemo da napravimo dobar rezultat – kazao je zlatni olimpijac iz Los Anđelesa 1984, dodavši da bi plasman u glavnu rundu bio izuzetna nagrada za sve ljude koji se bave rukometom u Crnoj Gori.

Foto: blic.rs

– Nijesu to samo zasluge Zorana Roganovića, već svih onih koji rade u crnogorskim klubovima, koji razvijaju tu djecu, Petra Kapisode kao predsjednika Saveza, jer ovo nijesu laka vremena za sport. Moram da istaknem da je i sam plasman na Evropsko prvenstvo veliki rezultat i da ne bi trebalo kritikovati momke i selektora, već pružiti im podršku da na sljedećim takmičenjima urade korak više.

Materijal koji imaš diktira stil igre

Roganović kao trener?

– Još je mlad da bi se moglo pričati o njegovom stilu. Igrala se 5-1 odbrana protiv Makedonaca, pa to nije išlo, a u drugom poluvremenu odbrana 6-0 u koju baš i nema mnogo povjerenja, pa je dala odličan rezultat. Materijal koji imaš u rukama diktira koji ćeš stil igre imati. Evidentno je da Crnoj Gori nedostaje srednjih igrača za čvrstu odbranu 6-0, ali 5-1 je, čini mi se, previše otvorena odbrana za jako brze Slovence – objašnjava Vujović.

– Moj savjet bio bi da se igra plića varijanta odbrane, da se ,,sastave“ jer nemaju oni toliko šutera osim Mačkovšeka na lijevom beku, i da tu probaju da odigraju jako. Jer ako otvore odbranu, Makuc, Skube, Zarabec, Janc koji je zauzeo mjesto desnog beka umjesto povrijeđeng Doleneca, su izuzetno ozbiljni igrači i plašim se da bi tu moglo da dođe do problema u odbrani Crne Gore.

Ne vjerujem EHF-u

Generalni utisak o korona-Euru?

– Ne vjerujem više u odluke EHF-a, testove, u sve što se događa. Rekao sam da bi bilo najrealnije da se prvenstvo odložilo. To je moj stav i takve riječi uvijek naiđu na osudu ljudu iz Evropske rukometne federacije, ali neću odstupiti od svog mišljenja – zaključio je Veselin Vujović u razgovoru za Pobjedu

Izvor
Pobjeda

Povezani članci

Leave a Reply

Pročitajte i ovaj članak:
Close
Back to top button