Nikola Peković: Plasman u kvalifikacije za SP obaveza

Nikola Peković je gotovo dva mjeseca na čelu Košarkaškog sveza Crne Gore.

Naš proslavljeni košarkaš za CdM govori o dosadašnjem učinku, reprezentativnom ljetu i očekivanjima.

Peković je 24. maja naslijedio na poziciji predsjednika Veselina Barovića.

“Zadovoljan sam stanjem koje sam zatekao u savezu. Sve je postavljeno na pravi način i zaista vjerujem da su prethodnici odradili dobar posao. Sa druge strane novi tim na čijem sam čelu sa nekim novim idejama i energijom pokušaće da unaprijedi neke stvari kako bi KSCG funkcionisao što bolje. Imam jasan cilj da dam svoj maksimum kako bi savez bio na vrhunskom nivou”, kaže Peković za CdM.

Prvo veliko takmičenje koje je igrano od momenta kada je izabran za predsjednika, bio je Eurobasket za žene. Naša selekcija izborila se za osminu finala gdje je izgubila od Španije.

Peković najavljuje veliki rad u narednom periodu sa mlađim košarkšicama, kako bi i u budućnosti imali šansu da se nadmećemo sa evropskom elitom.

Foto: Luka Zeković

“Zadovoljni smo rezultatom koji su košarkašice ostvarile. Naša želja je bila da se prođe grupa i u tome su uspjele. Sa druge strane poraz Španije od Bjelorusije nas je doveo u poziciju da već u osmini finala igramo protiv domaćina i jednog od favorita. Španija je bila na poen do pobjede protiv na kraju šampionki, Srbije, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu. Nama sada predstoji izuzetno težak posao i veliki rad. Neke djevojke su na zalasku karijera, sa druge strane tu je dosta mlađih košarkašica. Vjerujemo u njih, to smo pokazali i tim što im je selektorka Škerović dala puno prostora tokom priprema i na prvenstvu. Ima potencijala, ali sa njima mora puno da se radi i naš zadatak je da im omogućimo uslove da kada su u reprezentaciji imaju sve potrebno za rad”, istakao je Peković.

On je bio u Valensiji, kako bi uživo ispratio nastup naših košarkašica. Međutim tamo je imao priliku da razgovara sa čelnicima drugih saveza, zvaničnicima FIBA i brojnim drugim košarkaškim radnicima.

“Svakako da je to jedna od obaveza kao predsjednika saveza. Izuzetno mi je važno da taj posao obavljam temeljno i ozbiljno, zato ću pokušati da budem tu na svim velikim i važnim događajima. Jasno je da je za napredak rada u jednoj košarkaškoj organizaciji jako bitno i da širimo mrežu prijatelja. Na velikim takmičenjima imamo priliku da razmjenjujemo iskustva i čujemo kako funkcionišu neke stvari u drugim federacijama. Uz to postoji mogućnost i nekih zajedničkih projekata, dogovaranja prijateljskih mečeva, turnira. Trudim se da uz pomoć evropskih i partnera iz regiona što više doprinesem razvoju košarke u Crnoj Gori.”

Peković je odmah po preuzimanju funkcije rekao novinarima da će se KSCG posebno fokusirati na rad sa mlađim kategorijama. Da će tako i biti pokazuje i činjenica da uprkos tome što nema Evropskih šampionata u mlađim kategorijama, naši talenti su na okupu.

FOTO: Luka Zeković

“Nažalost kriza izazvana pandemijom kovid 19 je uticala na sve, pa ni sport nije mogao biti izuzet. Odluku FIBA da ne bude ni ovog ljeta Evropskih šampionata za mlađe kategorije poštujemo, ali se ipak trudimo da najbolji način podržimo naše talente. Kada sam preuzeo ulogu predsjednika KSCG odmah sam rekao da mi je cilj da u fokusu budu mlađe kategorije. Ovog ljeta smo već počeli to da dokazujemo. Organizovali smo kampove i prijateljske mečeve za više reprezentacija. Neophodno je da se radi monitoring, da selektori budu u toku sa tim kako mladi napreduju. Kroz treninge, regionalne mečeve, neke prijateljske utakmice omogućavamo im baš to, da u godini u kom nema velikih takmičenja pripremimo selekcije za iduće ljeto. Ako sve bude u redu i narednog ljeta budemo mogli da učestvujemo na Evropskim prvenstvima, siguran sam da ćemo ih dočekati na pravi način!”

Seniori će i ovog ljeta imati jednu zvaničnu obavezu. Igraće pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Rivali su Island i Danska, a dvije selekcije će se plasirati u kvalifikacije koje počinju krajem ljeta.

“Plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nema alternativu. Jednostavno nam je uspjeh u pretkvalifikacijama neophodan kako ne bi izgubili kontinuitet sa seniorskim timom. O neuspjehu ne želimo da mislimo, jer takvu pauzu bi teško mogli nadomjestiti. Island je rival kog poznajemo i iz kvalifikacija i sa Igara malih zemalja. Dosta puta smo igrali i upoznali se sa tim da umiju da naprave probleme. Danska je takođe izuzetno neugodan rival. Pokazali su to i u kvalifikacijama za Eurobasket. Pobijedili su jednu Litvaniju, što dosta govori o tome kako mogu da iznenade. Ipak vjerujem u selektora i tim koji će okupiti i siguran sam da ćemo biti među najbolja dva tima.”

Foto: KSCG

Podgorica će biti domaćin “balona” pretkvalifikacija od 9. do 19. avgusta. Još jedna je to potvrda da naš savez radi sjajan posao u organizaciji evropskih takmičenja. Nakon serije prvenstava za mlade, ove godine smo organizovali i dva balona kvalifikacija za Eurobasket.

“FIBA je pokazala u više navrata da prepoznaje kvalitet i dobru organizaciju Košarkaškog saveza Crne Gore. Činjenica da smo dobili organizaciju nekoliko Evropskih šampionata za mlade prije pandemije, a da sada konstantno uspijevamo da budemo organizatori “balona” tome svjedoči. Da ne bi bilo zabune, za organizaciju ovih kvalifikacionih turnira mogu da se prijave svi učesnici, tako da smo uvijek imali konkurenciju. Međutim način na koji organizujemo ta takmičenja omogućava nam da budemo u prednosti i omogućimo našim košarkašima i košarkašicama da na dobro poznatom terenu igraju važne mečeve.”

Peković je i prije dolaska u KSCG imao iskustva rada na rukovodećim mjestima. Duže od godinu ipo predvodio je Partizan, tako da mu pomaže i to iskustvo.

“Svakako da je sam rad u klubu i savezu, iako je ista pozicija, dosta drugačiji. Oba posla imaju puno izazova, a kao što sam se u Partizanu trudio da radim nabolje što umijem, ista je stvar i sada u KSCG-u”, zaključuje prvi čovjek naše košarke.

Izvor
CDM

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button