Dragana Živković sanja Evroligu

Djevojka iz Bijele već tri godine dio je Budućnosti Bemax, a očekuje mnogo od sezone koja dolazi.

Naša reprezentativna ženska košarka je na raskrsnici. Smjena generacija se mora desiti, a mlađa garda tek treba da se dokaže. Dragana Živković jedna je od predvodnica tog mlađeg talasa.

Djevojka iz Bijele već tri godine dio je Budućnosti Bemax, a očekuje mnogo od sezone koja dolazi.

“Otišle su nam četiri košarkašice koje su bile u prvoj petorki i samim tim se otvara prilika za nas mlađe. Nije stiglo puno pojačanja, za sada samo tri košarkašice. Zato vjerujem da će biti dosta prostora za nas koje prošle godine nijesmo imale veliku minutažu, ove godine će to biti bolje. Naravno sada i mi moramo da se pokažemo”, kaže Dragana za “Sportfem”.

Ona je na Eurobasketu dobila prostor da pokaže što zna. U najjačoj mogućoj konkurenciji steka je veliko iskustvo, ali i na treninzima kroz 40tak dana priprema.

“Meni je veliko zadovoljstvo što sam bila sa reprezentacijom. Mnogo mi je značilo samo to što sam trenirala i bila sa našim najboljim košarkašicama koje igraju na najvećem nivou. Rad sa Jelenom Škerović koja je bila veliki igrač dosta mi znači jer imam priliku od nje da učim”.

20-ogodišnji bek u prosjeku je nastupala gotovo 13 minuta.

Najbolju partiju pružila je u meču sa Italijankama na kom je postigla devet poena uz četiri skoka.

“Znači mi puno to što sam igrala na Eurobasketu, prvenstveno za samopouzdanje. Takođe i treninzi su bili izuzetno jaki, sa puno intenziteta, velika je bila konkurencija, tako da smo i na treningu morale da se borimo, pa vjerujem da je sve to uticalo na to da boravak u reprezentaciji puno donese”.

Od Dragane se puno očekuje još od pionirskih dana. Izuzetne fizikalije, sposobnost kreiranja poena za sebe i saigračice, odvajale su je u mađim kategorijama. U Lovćenu je bila na tom nivou, u domaćoj košarci bila gotovo u prosjeku na tripl dabl nivou.

Objašnjava i zbog čega to nije bilo tako po dolasku u Budućnost.

“Ja sam iz Lovćena došla kao najbolji igrač, lider. Tu sam stigla i bilo je mnogo košarkašica koje su bile bolje od mene. Prve godine nijesam imala iskustvo da igram sa njima, bile su jače i to mi je stvaralo mnogo problema te prve godine u Budućnosti. Ipak jakim treningom dostigla sam taj nivo da mogu da se borim sa njima i ne samo sa njima. Sad na Eurobasketu sam dobila šansu da igram protiv najboljih košarkašica u Evropi i pokazala sebi da mogu”.

Vjeruje da će joj iskustvo sa Eurobasketa mnogo pomoći.

“Imam sad više samopouzdanja, igrala sam dosta protiv sjajnih igrača na Eurobasketu. Nadam se da će ostati tako i biti bolje u WABA ligi, da ću još napredovati”, ističe Dragana Živković i potencira koliko joj je nastup u Španiji donio volje.

“Kada smo se vratili sa Eurobasketa, samo sam jedan dan odmorila i odmah sam nastavila da treniram. Toliko sam bila puna neke pozitivne energije i snage da sam odmah nastavila sa treninzima. Slijedi sada mjesec pauze, desetak dana ću iskoristiti da odmorim tijelo, a onda ću odmah početi samostalno da treniram, kako bih popravljala nedostatke u igri. Jedva čekam da počne nova sezona”.

Dragana je uvijek voljela sport, kaže da je probala da trenira sve što je postojalo u Herceg Novom.

“Kao mala sam pokušala svaki sport u Herceg Novom. Bila sam na plivanju, karateu, željela sam ženski fudbal, ali nije bilo kluba. Ostala sam u košarci jer mi se najviše svidjelo, odabrala sam košarku i nikada nijesam zažalila.”

Na to su uticale i poznate košarkašice koje su u to vrijeme trenirale u njenom gradu.

“Ja kad sam počinjala da se bavim košarkom, trenirala sam sa Jovanom Pašić, Jelenom Vučetić, bile su tu sestre Dabović, ja sam gledala stalno njih i žejela sam da igram sa njima.”

Nije joj bilo lako napraviti prve korake ka profesionalnoj košarci.

“Puno je odricanja, ja sam sa 14 godina otišla od kuće. Ostavila sam sve u Bijeloj, prvenstveno prijatelje. Ostala sam u kontaktu sa samo dva prijatelja i mislim da mi je to bilo najteže. Sa druge strane košarka mi je omogućila da steknem nove prijatelje, tako da sam dosta toga košarkom dobila. Čak mislim da sam dosta više dobrog dobila, nego što sam izgubila kada sam počela da se bavim košarkom.”

Za kraj smo je pitali i kakvi su joj košarkaški snovi.

“Želja mi je da igram na najvećem evropskom nivou u Evroligi. Nekad možda da se oprobam i WNBA.”

Izvor
Sportfem

Povezani članci

Leave a Reply

Back to top button