Vučević: Ovo nema nikakvog smisla

0
305
Foto - FIBA

Dok se sprema uzbudljiva završnica Eurobasketa i raspodjela medalja, evropska košarkaška javnost bavi se i budućnošću kraljice igara na Starom kontinentu.

Tema je – novi sistem takmičenja, novi kalendar FIBA, koji počinje da se primjenjuje od novembra i mečeva u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

Zbog neslaganja FIBA sa jedne, i moćnih organizacija Evrolige i NBA, evropske kvalifikacije odigraće se bez najboljih evropskih igrača.

Za našeg asa Nikolu Vučevića takvo takmičenje nema “nikakvog smisla”.

“Nema smisla, ako se ne postigne dogovor sa NBA i Evroligom, kako bi najbolji igrači mogli da nastupaju”, kazao je Vučević za francuske medije.

Vučević je samo jedan od onih koji neće moći, sve i da imaju želju, da nastupe za nacionalni tim.

“Zamislite da se Crna Gora kvalifikuje sa jednim igračima, a onda dođem ja i zauzmem jedno mjesto. To nije fer. To je najgori dio ovog sistema. Sve selekcije imaće dva različita tima – jedan koji igra kvalifikacije, drugi koji igra Svjetsko prvenstvo. To je nepošteno i nema smisla”, kaže Vučević.

I navijači su ugroženi…

“Organizuje se takmičenje bez najboljih igrača. Razumijem da su željeli da uzmu fudbalski model, ali da bi se to dogodilo potrebna je saglasnost svih. Ako to nije moguće, najbolje je bilo da se zadrži postojeći sistem, koji je, smatram, dobro funkcionisao. Ne vidim u čemu je bio problem da se igra ljeti. Takav model je bio sasvim dobar”, rekao je Vučević.