Stadion otvoren od 17 časova

0
668

BezbjednostPredsjednik Komisije za bezbjednost i sigurnost FSCG Dragoljub-Dragan Sekulić iskoristio je pres konferenciju “A” selekcije da podsjeti javnost da je Disciplinska komisija Fife u martu sankcionisala naš savez zbog nereda na tribinama, ubacivanja raznih predmeta na teren, paljenja baklji i petardi, uvrijedljivog skandiranja protivničkim igračima i ulaska jednog navijača u teren sa 38.000 švajcarskih franaka. Iz Svjetske kuće fudbala stiglo je i upozorenje da će, ukoliko se ovi ispadi ponove, FIFA izreći mnogo rigoroznije kazne – od zabrane igranja pred publikom, do gubitka bodova.

 

– Epilog svega je i dolazak Fifinog specijalnog oficira za bezbjednost, gospodina Urliha Grzele, koji je podržao mjere koje FSCG u saradnji sa policijom i zaštitarskom službom preduzima oko organizacije ove utakmice, ali i jasno saopštio upozorenje da ne smije doći do incidenta kao na ranijim utakmicama – rekao je Sekulić, koji je otkrio da je, između ostalih aktivnosti, oganizovan i sastanak sa predstavnicima navijačkih grupa od kojih je zatraženo da utiču i spriječe nesportsko navijanje i ponašanje pojedinaca među njima.

 

Sekulić je pozvao navijače da ne pokušavaju unijeti pirotehnička sredstva na stadion (baklje, petarde), da ne ubacuju u teren bilo kakve predmete (rolne papira, sitan novac, upaljače), da ne unose i ističu transparente nedozvoljene i uvredljive sadržine, da ne unose alkoholna i druga pića, kao i druge predmete koji mogu biti iskorišteni za ubacivanje u teren.

 

– Da bi se spriječilo unošenje svih nedozvoljenih sredstava biće organizovan detaljan pretres na svim ulazima stadiona. Ni jedno lice neće proći bez detaljnog pregleda, koji će biti organizovan sa znatno većim brojem redara i uz znatno veću podršku pripadnika policije, koji je iznad svih standarda. Prema licima kod kojih se prilikom pretresa pronađu nedozvoljeni predmeti biće preduzete najoštrije zakonske mjere i neće im se dozvoliti ulazak na stadion, kao ni licima u alkoholisanom stanju. Povećani broj kamera na ulazima stadiona i na tribinama omogućiće lakšu identifikaciju svih lica koja eventualno pokušaju da unesu ili ubace nedozvoljena sredstva, ili izazovu incidentnu situaciju. U funkciji utakmice biće agnažovano oko 450 pripadnika zaštitarske službe, kao i potreban broj pripadnika crnogorske policije – rekao je Sekulić.

 

Predsjednik Komisije za bezbjednost FSCG pozvao je navijače da na stadion dođu što ranije, kako bi se izbjegla gužva oko ulazaka zbog detaljnog pretresa. Upravo iz tih razloga, kapije stadiona biće otvorene od 17 časova na dan odigravanja utakmice.

 

Predstavnik Uprave policije Baćo Baćović kazao je da je formiran operativni štab za realizaciju mjera i aktivnosti za bezbjedno odigravanje kvalifikacione utakmice. On je kazao da su preduzete sve mjere za bezbjedno odigravanje utakmice.

 

– Službenici Uprave policije preduzeće sve zakonske mjere kako bi događaj protekao bezbjedno, sačuvala se javna dobra i javni red i mir. Angažovanćemo dovoljan broj ljudi, na osnovu odluke i procjene štaba. Sačinjen je plan obezbjeđenja i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu – rekao je Baćović.

 

Izvor: Vijesti