Snežana Aleksić: Uspjeh sa reprezentacijom obilježio 2018. godinu

0
152
Foto: Fiba

Snežana Aleksić je u 2018. godini sa Valensijom izborila plasman u elitnu diviziju Španije, zatim je igrala ljetnju ligu u Argentini, a sada predvodi bugarsku ekipu Beroe. Sjajnu godinu velikih rezultata krunisala je priznanjem za najbolju crnogorsku košarkašicu u inostranstvu.

“Sigurno da mi ovo priznanje znači mnogo. Crna Gora ima dosta košarkašica u inostranstvu i sigurno da je čast biti najbolji. Hvala Košarkaškom savezu na povjerenju, koje mi uliva veliko zadovoljstvo. Ali, svjesna sam da je ovo i velika obaveza da u narednom periodu budem još bolja, kako bih opravdala povjerenje i dokazala da je nagrada stigla u prave ruke”, kazala je za Arenu Snežana Aleksić.

Snežana je u 2018. imala mnogo razloga za zadovoljstvo. U nikad zanimljivijoj drugoj ligi Španije u spektakularnom finalu pred 6.000 gledalaca Podgoričanka je postigla 20 poena u trijumfu Valensije, čime je bila glavni adut svog tima koji je poslije sedam godina uspio da izbori elitnu diviziju.

Aleksić je zatim sa mnogo uspjeha igrala Ljetnju ligu u Južnoj Americi, gdje je predvodila tim iz Argentine. Zatim je kao kapiten Crne Gore uspjela da sa reprezentacijom proslavi peti plasman na Eurobasket.

Godinu je završila kao vođa bugarske ekipe Beroe u WABA ligi i Evrokupu.

“Bila je ovo izuzetno burna godina. Period u Valensiji sigurno daje nešto posebno. Osvajala sam trofeje u Rusiji, imala mnogo lijepih trenutaka, ali Valensija je svakako nešto posebno u mojoj karijeri. Igrali smo sjajnu košarku, iz utakmice u utakmicu gradile uspjeh i sigurno da sam ponosna što sam dio ekipe koja je napravila istorijski rezultat”, objašnjava Aleksić koja je prvi put igrala i na tlu Južne Amerike.

“Dobila sam poziv da budem na draftu, a zatim sam izabrana od ekipe Kuimsa. Veliko iskustvo za mene i sigurno nešto pozitivno. Ipak, uspjeh sa reprezentacijom obilježio je 2018. godinu.”

Popularna “kratka” tako je jedina, uz Milicu Jovanović i Jelenu Dubljević, koja ima priliku da naredne godine odigra peto prvenstvo Evrope za Crnu Goru.

“Bile smo oslabljene, sa dosta mlađih igračica. Ali, uspjele smo u posljednjem ciklusu da ispunimo cilj i peti put izborimo vizu za prvenstvo Evrope. To je velika stvar za ovaj sportu Crnoj Gori”, kazala je Aleksić, koja je kao kapiten naše reprezentacije primila priznanje od COK-a za sportski podvig godine.

Aleksić je ove sezone u Bugarskoj. Predvodi Beroe, a nakon nastupa u Evrokupu, njena ekipa je sada fokusirana na WABA ligu.

“U Bugarskoj nacionalnu ligu igraju samo domaće igračice, tako da igram samo Evrokup i WABA ligu. Beroe ima velike ambicije, a nadam se da ću pomoći da ostvarimo ciljeve”; kazala je Aleksić.

Beroe će prvi put u 2019. godini igrati baš u Podgorici protiv Budućnost Bemaxa.

“Budućnost je godinama u vrhu. Radi se o dobroj ekipi, trener Goran Bošković radi sjajan posao i svjesni smo da neće biti lako. Ali, želimo da potvrdimo velike ambicije i brejkom napravimo možda i ključni korak ka fajnal-foru. Znamo da su Podgoričanke sada jače, jer su tu Jelena Vučetić i nova Amerikanka, ali bez obzira na sve razmišljamo o pobjedi”, naglasila je Aleksić.