Poraz Crne Gore na startu kvalifikacija, Španija bolja i sa B timom

0
354
Foto: fiba.com

Iako su obije reprezentacije nastupile oslabljene, Španija sa svojim B timom, sistem koji Španci posjeduju ne dozvoljava da kvalitet reprezentativnog sastava opadne. Treba napomenuti i da je publika došla u mnogo manjem broju nego što to ovakav meč zaslužuje, ali to su već neka kompleksnija pitanja, za neku drugu priliku. 

Čak i bez ijednog igrača sa proteklog Evropskog prvenstva, španska košarka je trenutno daleko iznad našeg dometa. Poraz u “Morači” naših reprezentativaca, uprkos potajnim nadama da se, protiv ovakve Španije, može očekivati dobar rezultat. U našoj kvalifikacionoj grupi još su selekcije Slovenije i Bjelorusije, koje su vjerovatno i realniji protivnici u ovom momentu.

Foto: fiba.com

Naša selekcija počela je meč u sastavu: Ivanović, Mihailović, Šehović, Radović i Barović
Španija je nastupila sa petorkom: Colom, Llovet, Fernandez, Vasquez, Rabaseda.

Izabranici novog selektora Zvezdana Mitrovića odlično su otvorili meč, te trojkama Šehovića i Radovića došli do prednosti od 8:4. Barović je posle sjajne asistencije Ivanovića povećao prednost naših momaka na 12:7, ali Španci sa dvije trojke dolaze do preokreta 12:13. Crna Gora je odmah vratila prednost trojkom Mihailovića, a nakon toga uslijedio je prazan hod obije reprezentacije sve do posljednih sekundi u prvoj četvrtini, kada je Saiz pogodio za 15:15.

Evidentan je bio izostanak naših najboljih igrača pod košem. Poeni iz reketa, ali i defanzivni skok predstavljali su problem velikim dijelom susreta. Šut je na startu meča dobro služio naše momke, ali je preambiciozno očekivati da to traje svih 40 minuta. Već u drugoj četvrtini dolazi do praznog hoda uslijed problema sa šutem, odlijepila se Španija na dvocifreni zaostatak, ali je debitant u reprezentaciji, Džavont Grin, uspio da mini serijom odvede naš tim na poluvrijeme sa -9.

foto: fiba.com

Stabilizovala se gostujuća reprezentacija sredinom drugog kvartala, i od tog momenta, držala konce večerašnje utakmice u svojim rukama. Mirno, staloženo, gradili su Španci prednost koja je išla i do +17 krajem treće četvrtine – 38:55.

Posljednjih deset minuta, “sokoli” su odigrali izuzeto srčano. Uz podršku sa tribina, pokušali su naši izabranici da dođu do velikog preokreta. Nekoliko sjajnih poteza Ivanovića, dvije mini serije od po 8:0, te trojka Mihailovića, dovele su nas na svega -6 dva i po minuta do kraja meča – 63:69! Ipak, Skariolo je pozvao tajm-aut iz kojeg je uslijedilo zakucavanje uz faul i veliki preokret je bio ugušen. Konačan rezultat – 66:79.

Nikola Ivanović bio je jedini dvocifren igrač u crnogorskim redovima i to sa svega 10 poena, po 9 su dodali Šehović i Green. U redovima Španije, prednjačio je Kolom sa 15 poena.

U drugom meču naše grupe, Slovenija je bez problema savladala ekipu Bjelorusije. Upravo će Bjelorusija biti naredni protivnik Crne Gore, za dva dana u Minsku, gdje se svi nadamo pobjedi koja bi bila od izuzetnog značaja.