PLANINARSKI SAVEZ: PLAKETA ZA DUŠANA SIMONOVIĆA I COK

0
565
FOTO: PINK M, IGOR ĆULAFIĆ

Ove godine obilježava se 66 godina od osnivanja Planinarskog saveza Crne Gore.

Oni koji pomažu i poštuju rad zaslužuju i priznanja – valjda vođeni tom, iznad svega ljudskom maksimom, čelnici Planinarskog saveza Crne Gore nagradili su priznanjem Crnogorski olimpijski komitet za svu logistiku koju im je ova institucija pružala u minulom periodu. Priznanje je predsjedniku COK-a danas uručio predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore (PSCG) Dragan Bulatović:

„Bio sam u prilici da primam različita priznanja sa mnogih mjesta za ono što je COK do sada radio i pomagao. Moram reći da mi je ovo priznanje posebno drago i emotivno sam ga doživio jer znam da dolazi od, iznad svega dobrih ljudi koji su izuzetno posvečeni onome što rade. Iz tog razloga ono će uvijek zauzimati posebno mjesto“ – kazao je mr Dušan Simonović, predsjednik COK-a za portal www.pinkm.me

Ove godine PSCG organizovao je manifestacoiju „Planinski festival“  (02-04.jun)  koja je imala međunarodni karakter – učestvovali su najviši zvaničnici i planinari iz 13 evropskih država, njih oko 500:

„Naš savez ove godine slavi 66 gosina postojanja i uspješnog rada. To je bila dobra prilika da se podsjetimo svih onih sjajnih rezultata i entuzijazma svih naših članovaa zakođe da dodijelimo odgovarajuća priznanja pojedincima i institucijama koji su nas podržavali svih ovih godina. COK , na čelu sa predsjednikom Simonovićem, je ovo pšriznanje iznad sveha zaslužio iz više razloga, a jedan je i taj što smo mi članovi ove institucije koja nas pomaže u skladu sa svoji mogućnostima, nerijetko i više od toga“ – kazao je Dragan Bulatović, predsjednik PSCG.

U okviru manifestacije „Planinski festival“ održano je 8 veoma značajnih i zanimljivih događaja:
– Izložba fotografija sa nagradnog konkursa Planine Crne Gore
– Premijera filma-Crnogorska ekspedicija Denali 2012
– Promocija časopisa Planinarske novine br.4
– Medjunarodni tabor planinara Bjelasica 2017
– 18. Sastanak Balkanske planinarske unije
– Takmicenje u planinarskoj orijentaciji – Montenegro kup 2017
– Sporsko penjanje – seminar
– Svečana akademija povodom 66 godina PSCG

Na 18. sastanku BMU učestvovali su najviši zvaničnici planinarskih asocijacija iz 13 zemalja: Crna Gora, Turska, Grčka, Albanija, Bugarska, Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Češka i Ausatrija. Povodom 5.juna Svjetskog dana zaštite životne sredine, upućen je apel za zaštitu i očuvanje planinske prirode naročito malih planinskih vodotoka (saopštenje šaljemo u posebnom failu).

Povodom jubileja 66 godina osnivanja i rada PSCG  3.juna u kolašinskom Domu Kulture je održana Svečana akademija  „66 godina na visini“. U uvodnom dijelu pozdravne govore su održali Predsjednik Planinarskog saveza dr. Dragan Bulatović, predsjednik Balkanske planinarske unije prof. dr Jovica Ugrinovski, savjetnik u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Rešad Nuhodžić i predsjednica Skijaškog saveza Crne Gore Vesna Medenica. U kulturno umjetničkom dijelu skupa nastupila kolašinska ženska pjevačka grupa i članovi KUD-a “Mijat Maašković”, kao i telentovane i višestruko nagrađivane učenice Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Kolašina.