Minić predvodio Pertaminu do prvog klupskog trofeja

0
892

Pertamina iz Džakarte slavi prvu titulu u Indoneziji – jedan od najzaslužnijih za najveći uspjeh u klupskoj istoriji je crnogorski odbojkaš, korektor Aleksandar Minić.

Klub koji je prethodne dvije sezone bio treći u prvenstvu, a do titule je najbolji rezultat imao 2014. godine (drugo mjesto), šampionski pehar je osvojio pomalo iznenađujuće…

“Klub ima muški i ženski tim, i više je sredstava uloženo u žensku ekipu, koja je pravljena za titulu (izgubila finale, prim.a.). Od nas se samo očekivalo da igramo najbolje što možemo, pa šta uradimo na kraju, iako je, naravno, svakoj upravi kluba potajni cilj titula. Na kraju, stigao je trofej, i svi u klubu su presrećni zbog toga. Ostaje da se vidi kakav će se tim praviti za sljedeću sezonu i sa kakvim ambicijama”, kaže Minić za „Vijesti”, i dodaje da je Pertamina izrazila interesovanje da on ostane i iduće sezone, što bi, kako kaže, „iskreno i volio, te da je sada na njegovom menadžeru da obavi pregovore”.

Indonežanska odbojkaška liga osnovana je 2002. godine i u njoj se nadmeće šest timova. Pertamina je ligaški dio završila na trećem mjestu sa sedam pobjeda i tri poraza, nakon toga su četiri najbolje ekipe odigrali ponovo dvokružno, šest kola, nakon čega je Pertamina bila prva (skor 5-1) i izborila veliko finale protiv Sumsel Babel Bank (tim u kojem je prošle godine igrao Marko Bojić), u kojem je Minićeva ekipa slavila 3:0.

“Liga se igra turnirski, svakog vikenda u drugom gradu, pa smo igrali ukupno u osam gradova. U svakom gradu smo imali podršku navijača, jer je odbojka u Indoneziji prilično popularna. Kvalitet lige nije na nivou evropskih, to je evidentno, ali svaka ekipa ima pravo na dva stranca i u svakoj ekipi su po jedan ili dva dobra domaća igrača. Domaći igrači igraju brzo, sa dosta kombinacija, eksplozivni su, tipično za Azijate”, dodaje Minić, kome je ovo druga titula u karijeri, nakon one sa Partizanom 2011. godine. Sezonom na ličnom planu je zadovoljan, iako, kako kaže, „uvijek može bolje”.

“Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na klimu i uklopim u novu ekipu. Ali, vremenom sam igrao sve bolje i bolje, a svoje najbolje partije pokazao na fajnl-foru, poslije kojeg sam bio najbolji poenter, i u samom finalu. Prijao mi je i boravak u Indoneziji, iako će Džakartu „možda najviše pamtiti po nevjerovatnim gužvama u saobraćaju”.

“Život ovdje je meni bio odličan. Hrana mi odgovara, ljudi su nevjerovatno prijateljski nastrojeni, sve čine da se osjećaš kao kod kuće. Ovih nešto manje od pet mjeseci će mi, stvarno, ostati u najljepšem mogućem sjećanju”, zaključio je Minić.

Barani cimeri u najtrofejnijoj sobi

Kada se reprezentacija okupi, 2. maja u Budvi, „najjača” će biti soba u kojoj su, tradicionalno, cimeri Minić i kapiten Vojin Ćaćić, inače barski tandem. Ćaćić je, naime, pored Minića jedini crnogorski odbojkaš koji se ove sezone okitio titulom u inostranstvu, sa iranskom Sarmajeh bankom.

Obojica će biti aduti „crvenih” u ovosezonskim akcijama naše reprezentacije…

“Lijepo bi bilo da na kvalifikacionom turniru za Svjetsko prvenstvo zauzmemo drugo mjesto i da se plasiramo u narednu rundu kvalifikacija. Nerealno je ciljati prvo mjesto pored Rusije”, ističe Minić, a što se tiče trećeg nastupa u trećoj diviziji Svjetske lige dodaje:

“I ove godine očekujem borbu za odlazak na fajnl-for”.