Liga nacija: Crna Gora u Ligi C

0
440

Nacionalni timovi evropskih zemalja biće podijeljeni u četiri lige, iz kojih će po jedan tim izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) potvrdila je sastav liga u okviru Lige nacija, takmičenja koje će početi u septembru 2018. godine.

Nacionalni timovi svih 55 članica UEFA uzeće učešće u prvom izdanju Lige nacija. Sastav liga određen je na osnovu UEFA koeficijentu koji timovi imaju na današnji dan – u Ligi A takmičiće se 12 najbolje plasiranih reprezentacja, u Ligi B će se takmičti sljedećih 12 timova, u Ligi C sljedećih 15 timova i u Ligi D posljednjih 16 ekipa na UEFA rang listi .

Na žrijebu koji se 24. januara 2018. godine održava u Lozani raspored po ligama biće sljedeći:

Liga A

Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.

Reprezentacije će biti podijeljene na četiri grupe od po tri ekipe. Pobjednici tih grupa naći će se u završnici UEFA Lige nacija, gdje će se boriti za titulu pobjednika ovog takmičenja. Završnica UEFA Lige nacija će se održati u junu 2019. godine, a domaćin turnira biće određen u decembru 2018. godine. Sve reprezentacije iz Lige A konkurišu za organizaciju završnog turnira. Četiri najslabije plasirane reprezentacije iz Lige A preći će u niži rang, odnosno Ligu B.  Četiri najbolje plasirane ekipe iz Lige A, koje ne obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije, dobiće priliku da to urade kroz baraž (mart 2020).

Liga B

Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Češka, Turska.

Reprezentacije će biti podijeljene na četiri grupe od po tri ekipe. Pobjednici grupa izboriće plasman u Ligu A, dok će četiri najgore plasirane ekipe ispasti u Ligu C. Četiri najbolje plasirane ekipe iz Lige B, koje ne obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije, dobiće priliku da to urade kroz baraž (mart 2020).

Liga C

Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Srbija, Albanija, Norveška, CRNA GORA, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija, Litvanija

Reprezentacije će biti podijeljene na četiri grupe, tri sa četiri ekipe i jednom u kojoj će biti tri tima. CRNA GORAnalazi se u trećem ,,šeširu“, u kojem su još Izrael, Bugarska i Finska i sa njima naša reprezentacija neće moći da se sastane. Pobjednici grupa izboriće plasman u Ligu B, dok će četiri najgore plasirane ekipe naredni ciklus dočekati u Ligi C. Četiri najbolje plasirane ekipe iz Lige C, koje ne obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije, dobiće priliku da to urade kroz baraž (mart 2020).

Liga D

Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

Timovi će biti podijeljeni u četiri grupe od po četiri reprezentacije. Četiri prvoplasirane ekipe idu u Ligu C od sljedećeg izdanja. Četiri najbolje plasirane ekipe iz Lige D, koje ne obezbijede plasman na Evropsko prvenstvo 2020. kroz kvalifikacije, dobiće priliku da to urade kroz baraž (mart 2020).

Termini

Žrijeb grupne faze održaće se 24. januar 2018. Godine u Lozani.

1. kolo: 6. – 8. septembar 2018.
2. kolo: 9. – 11. septembar 2018.
3. kolo: 11. – 13. oktobar 2018.
4. kolo: 14. – 16. oktobar 2018.
5. kolo: 15. – 17. novembar 2018.
6. kolo: 18. – 20. novembar 2018.

Žrijeb za završnicu: početak decembra 2018.
Završnica: 5. – 9. jun 2019.