Kvalifikacije bez Vučevića, Dubljevića i Todorovića!

0
352

Košarkaška reprezentacija Crne Gore završila je jednu priču, a za dva mjeseca počinje druga.

Promjenom sistema takmičenja, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Kini 2019. godine, počinju već u novembru, a u njima učestvuju sve evropske selekcije.

Slično takmičenje kao i fudbalske kvalifikacije, ali mnogo komplikovanije, a zbog sukoba FIBA i Evrolige, pomalo i obesmišljeno, naša selekcija počinje 23. novembra u “Morači”, utakmicom protiv Španije.

Biće to, međutim, drugačiji meč od onoga koji su ove dvije selekcije odigrale nedavno u Klužu, ne samo zbog toga što će se igrati u Podgorici, već najviše zbog sastava u kojima će i crnogorska i španska reprezentacija nastupiti.

Zbog čega – ukoliko se nešto drastično ne promijeni, a šanse da se to dogodi mjere se promilima, u kvalifikacijama neće nastupati igrači, koji su članovi evroligaških klubova.

Košarkaši iz NBA lige su, naravno, van te priče.

“Zajednički stav Evrolige i NBA odavno je poznat, ništa se po tom pitanju nije promijenilo. Možda ćemo donekle moći da pomognemo Fibi, oko igrača koji nastupaju u Evrokupu, ali u slučaju Evrolige – to će biti nemoguće. Uostalom, ovo ne može da bude naš problem, već onog ko je napravio ovaj apsurdan raspored, iako je znao da najbolji igrači neće moći da igraju” rekao je krajem maja Đordi Bertomeu, prvi čovjek Evrolige.

U trenutku kada počinju kvalifikacije za Mundobasket, elitno klupsko evropsko takmičenje biće u punom jeku, na dan kada se igraju utakmice 1. kola, 23. novembra, na programu su mečevi 9. runde Evrolige!

Budući selektor Crne Gore neće, dakle, moći da računa na Bojana Dubljevića (Valensija), Marka Todorovića (Himki), Milka Bjelicu (Crvena zvezda) i Nikolu Vučevića (Orlando), možda i Dina Radončića (Real), a Tajris Rajs, vjerovatno, više neće biti pozivan, gdje god da bude igrao.

Španci će kvalifikacije igrati bez igrača iz Reala, Barselone, Valensije, Unikahe i Baskonije – Ljulja, Rudija Fernandesa, Sastrea, San Emeterija, Vivesa, Klavera, Ribasa, Oriolu, kao i Serhija Rodrigesa (CSKA), te brojnih NBA asova…

U grupi sa Crnom Gorom i Španijom je i Slovenija, koja će, takođe, biti desetkovana.

Goran Dragić se oprašta, a i ne bi mogao da igra, kao što neće moći njegov brat Zoran (Armani), te Luka Dončić i Entoni Rendolf iz Reala. Slovenci će, vjerovatno, morati da traže i novog selektora, jer je Igor Kokoškov, član stručnog štaba Jute Džez.

Najslabija ekipa u grupi – Bjelorusija, koja je došla iz pretkvalifikacija, biće, dakle, jedina u najjačem sastavu, ali, ipak, apsolutni autsajder u konkurenciji selekcija koje su igrale na Eurobasketu.

Plasman u drugu fazu ne bi smio da dođe u pitanje

Bez obzira izostanak dvojice najboljih igrača, Crna Gora ne bi trebalo da ima problema da prođe prvu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Iz svih osam kvalifikacionih grupa, po tri selekcije idu u drugi krug. Španija, Slovenija i Crna Gora su u prednosti u odnosu na Bjelorusiju.

Najbolje 24 selekcije se tada dijele na četiri grupe sa po šest timova. Prve tri ekipe iz četiri grupe – ukupno 12 evropskih selekcija, prolaze na Mundobasket.

Ko može da igra

Selektor Crne Gore, Tanjević ili neko drugi, u kvalifikacijama će moći da računa na kostur ekipe sa Eurobasketa: Nikolu Ivanovića, Vladimira Mihailovića, Suada Šehovića, Nikolu Pavlićevića, Nemanju Vranješa, Nemanju Đurišića i Filipa Barovića.

Tu su Danilo Nikolić i Milutin Đukanović, koji su bili među 14 igrača ovog ljeta, kao i Nemanja Radović, Sead Šehović, Zoran Nikolić, Aleksa Ilić, te “novi” Amerikanac Džavont Grin…

Raspored grupe A

23. novembar

Crna Gora – Španija

Slovenija – Bjelorusija

26. novembar

Bjelorusija – Crna Gora

Španija – Slovenija

23. februar 2018

Crna Gora – Slovenija

Bjelorusija – Španija

26. februar 2018

Španija – Crna Gora

Bjelorusija – Slovenija

28. jun 2018

Slovenjia – Španija

Crna Gora – Bjelorusija

1. jul 2018

Slovenija – Crna Gora

Španija – Bjelorusija