Ključan meč za košarkaše: U Rigi prva meč lopta za Mundobasket

0
343
Foto: Fiba

Sa tri pobjede iz četiri meča u prethodna dva “prozora”, crnogorski košarkaši su, pomalo neočekivano, došli do lijepe šanse da mogu da se do kraja bore za prvi plasman na Svjetsko prvenstvo.

Večerašnji meč u Rigi protiv Letonije (18.30 sati) je ključan u toj borbi, jer bi pobjeda u gostima protiv direktnog konkurenta za treće mjesto mogla biti pravi “vjetar u leđa” (Crnoj Gori bi odgovaralo i trijumf Slovenije protiv Ukrajine), dok bi poraz, najvjerovatnije, značio kraj snovima, jer bi Letonija imala dvije pobjede više od naše selekcije.

Uoči petog “prozora”, naime, Španija je prva na tabeli (skor 7-1), druga je Turska (6-2), treća Letonija (5-3), slijede Crna Gora i Ukrajina (4-4), te Slovenija (2-6). Tri prve idu na SP…

S obzirom na neuobičajen sistem kvalifkacija, usred sezone, izabranici Zvezdana Mitrovića su se sa raznih strana okupili direktno u Rigi, gdje su i odradili sve treninge do večerašnjeg duela…

“Uspjeli smo da se odmorimo poslije puta, a ni prvi trening nije bio težak. Ponovili smo akcije iz prethodnih ciklusa. Ekipa je relativno ista u odnosu na prethodni “prozor”, mnogo znači što se Nidam vratio, što je zdrav i spreman. Atmosfera je veoma dobra. Znamo da Letonija nije u najjačem sastavu i idemo na pobjedu“, rekao je plej naše selekcije Nikola Ivanović.

Protiv Letonije će igrati skoro ista ekipa koje je dobila prethodni meč protiv Ukrajine, protiv koje nije bilo jedino Derika Nidama i Dina Radončića.

“Treba da se koncentrišemo na našu igru, koja nas je krasila u prethodnom “prozoru”. Prednost je što je, maltene, identična ekipa koja će igrati naredna dva meča, pa se nadam da će to zajedništvo, uigranost, i to što smo kompletni i bez povreda omogućiti da svi da damo svoj maksimum da već protiv Letonije iskoristimo prvu meč loptu”, rekao je Suad Šehović.

Letonija će našu reprezentaciju ugostiti u Areni Riga koja može da primi oko 20 hiljada gledalaca, ali se ne očekuje da će biti popunjeno više pola kapaciteta dvorane u kojoj se igraju brojni sportovi, pa i hokej. “Crveni” su prvo trenirali u manjoj sali koja je domaćin mečeva ženske Evrolige.

“To što smo dugo na okupu, može da nam znači ne toliko što se tiče igre, koju treba uklopiti u kratkom periodu, već to što smo upoznali jedni druge u košarkaškom smislu. Znamo ko šta radi, čiji su koji zadaci, To će sigurno biti prednost u meču sa Letonijom“, dodao je Ivanović.

U ekipe Letonije je šest igrača i domaće lige (trojice iz Rige, dvojica iz Ventspilsa…), ostalo su internacionalci koji igraju u Poljskoj, Rusiji, Italiji, Ukrajini i Grkoj. Od iskusnijih igrača su u ekipi bek Janis Blums i centar Martinš Mejers. Neugodna su šuterska ekipa, našoj selekciji biće teško ako domaćin uđe u ritam.

“Još nismo upoznali njihovu igru i karakteristike, ne znamo kojih će 12 igrača igrati. Ali, to je prepoznatljiva letonska igra, sa tranzicijom, brzom igrom, sa dosta otvorenih šuteva, u toj ekipi šutiraju za tri poena svi, od jedinice do petice. Međutim, ako uspijemo da ih zatvorimo i usporimo, bićemo bliži pobjedi”, dodao je Šehović.