Ivović i Raković sportisti godine, Zlatičaninu specijalno priznanje

0
1119

Vaterpolista Aleksandar Ivović i karatistkinja Marina Raković najbolji su sportisti Crne Gore u 2016. godini, u tradicionalnom izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK).

Za Ivovića je ovo drugo priznanje COK-a, nakon što je i prošle godine bio najbolji, dok je Kristina Raković dobila prvu nagradu COK-a, nakon što je dva puta birana za sportistu Podgorice.

Ivović je osvajio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu i četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Kristina Raković je bila bronzana na Svjetskom prvenstvu u Lincu, a osvajala je medalje i na turnirima Premijer lige u Parizu i Istanbulu.

 

Predsjedica žirija Vesna Medenica je saopštila da je IO odlučio da nadležnim organima, koji su po zakonu ovlašćeni da dodjeljuju državna priznanja, predloži Zlatičanina za adekvatno državno priznanje.

“Ono što nije moglo kroz našu odluku proći, a da ne prekršimo olimpijsku povelju i njena načela, je da Zlatičanin nije član nacionalne reprezentacije.”

To je član 2, a član 4 glasi da kod izbora sportiste godine primarno odlučuju kriterijumi najboljeg plasmana na zvaničnim međunarodnim takmičenjima, a to su OI , SP i EP, svjetski i evropski kup i Mediteranske igre. Kod takvih pravila bili smo dovedeni u situaciju da taj rezultatat moramo i možemo verifikovati samo kao sportski podvig godine, ali ne i kroz priznanje za najboljeg“, kazala je Medenica.

Žiri, u kojem se nalaze predstavnici COK-a, vrhunski sportisti i predstavnici medija, na osnovu pristiglih kandidatura birali su danas između tekvondiste Balše Radunovića, karatistkinje Marine Raković, vaterpoliste Aleksandra Ivovića i džudiste Nikole Gardaševića.

Najbolji mladi sportisti su atletičarka Kristina Rakočević i vaterpolista Đuro Radović, dok su najbolje selekcije seniorska vaterpolo reprezentacija i Ženska seniorska košarkaška reprezentacija.