Kristina Raković: Španija “obećana zemlja”, sa Barsom želim ispisati istoriju

Ognjen
Piše: Ognjen 1.5k pregleda Dodaj komentar
U razgovoru sa Kristinom Raković

Košarka i Španija već duži niz godina idu uz ime i prezime Kristine Raković.

Dugogodišnja crnogorska reprezentativka, djevojka koja je ponikla u Jedinstvu iz Bijelog Polja, ove sezone igra odličnu košarku u dresu španske Barselone koja trenutno poslije nevjerovatnih 10 kola elitnog ranga drži prvu poziciju sa još čak pet timova od kojih je na vrhu Saragosa zbog najbolje koš razlike.

Iako velikan u svim sportovima i na svim frontovima, ženski košarkaški klub je među elitu došao ove sezone, te je rezultat i skor od sedam pobjeda i tri poraza itekako zadovoljavajući za sastav u koji se već drugu sezonu mnogo više ulaže u odnosu na neke ranije te je uprava spremna da se i uz sjajne rezultate u muškoj, raduje i uspjesima kada je u pitanju ženska košarka.

Sa Kristinom smo o rezultatima kluba, njenoj sezoni i životu u Španji pričali upravo u glavnom gradu Katalonije.

“Ova godina jako je bitna za nas samim tim što smo poslije dvije godine uspjeli da uđemo u elitni rang. Skor od sedam pobjeda i tri poraza jako nas raduje, a naročito jer smo trenutno rame uz rame sa velikanima španske košarke koji godinama ovu zemlju predstavljaju u najjačim evropskim takmičenjima. Za sada smo zadovoljni i ponosni a nadam se da možemo nastaviti u istom ritmu”, kazala je za naš portal Kristina, djevojka koja je i sa ekipom Valensije proživljavala sličan košarkaški put.

Foto: Barca CBS

Rakovićka je za sada odigrala svih 10 utakmica na kojima je prosječno bilježila nešto više od 7 poena po meču. Zadvoljna je ali priznaje da uvijek može još bolje.

“Kako mi sportisti volimo da kažemo – “uvijek može i mora bolje”. Ali, ne mogu reći da nisam zadovoljna. Za sada pobjeđuje kolektiv i timska igra koja nas krasi od starta sezone. Imam povjerenje trenera što je za jednu igračicu najbitnije pa čak i onda kada ne ide sve po planu. Vjerujem u sebe, srećna sam u klubu i nadam se da zajedno možemo ispisati istoriju”.

Foto: Barca CBS

Za crnogorsku košarkašicu ovo je treća sezona u Barseloni, ukupno šesta u Španiji. Nastupala je i u Valensiji a branila je i boje Bembibrea i Leganjesa. Sudeći po “stažu” čini se da joj špansko sunce itekako odgovara.

“Sama činjenica da sam već šestu godinu ovdje, to dovoljno govori koliko mi prija ova zemlja, klima, ljudi, praktično sve… Prija mi način života, stil košarke koji se igra u Španiji, jednostavno sebe trenutno mogu zamisliti samo ovdje. Španija je jedna od najsunčanijih zemalja a meni su te stvari jako bitne. Vjerujem da ta neka sreća i ispunjenost van terena jako je važna i za vaš sam učinak na terenu. Sada mislim da se poklopilo sve i teško da me nešto može poremetiti” , kroz osmijeh će djevojka koja je rođena u Bijelom Polju i koja je ovog septembra napunila 28 godina.

Crnoj Gori se rado vraća, i kada reprezentativne obaveze to zahtjevaju ali i kada uspije da “zaradi” neke slobodne dane.

“Najviše mi nedostaje porodica i prijatelji koji su većinom u Crnoj Gori. Ta razdvojenost teško mi pada a priznajem da često postanem željna i naše domaće hrane. I neizostavna “Plazma”, pa ako neko bude dolazio ovamo… da zna što mu je činjeti” , kazala je uvijek raspoložena Kristina koja je osim u Španiji igrala i u Njemačkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Košarkom je počela da se bavi jako rano, te je još kao juniorka Jedinstva pojačala redove Mladog Krajišnika. Rakovićka smatra da je ona košarku počela da igra u ipak nekim srećnijim “košarkaškim danima” u rodnom Bijelom Polju.

Foto – FIBA

“Moram da priznam da zbog obaveza ne stižem da detaljnije pratim žensku košarku u Crnoj Gori. Ipak, svako ljeto kada sam na pauzi primjećujem da sve manje djevojčica trenira košarku što me najiskrenije jako rastuži. Zato i smatram sada sa ove tačke gledišta da sam ja srećna što sam košarkom počela da se bavim u nekim srećnijim vremenima u mom gradu što ne znači da se situacija ponovo neće promijeniti i vratiti na staro. Svakako, bilo bi dobro da svi mi koji se bavimo ovim sportom uz sve ljude koji imaju tu mogućnost, utičemo da se ženska košarka što više popularizuje i vrati se na te neke stare “staze slave”.  Potrebne su dobre škole košarke što je glavni preduslov za jaku žensku crnogorsku ligu a samim tim i temelj za našu reprezentaciju koja dan danas ponajviše zavisi od igračica koje su već godinama u timu”, zaključila je Kristina za portal reprezentacija.me.

Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar