„U Španiji do kraja karijere, igranje za reprezentaciju velika čast”

Mirko
Piše: Mirko 168 pregleda Dodaj komentar
Foto: Privatna arhiva

Kristina Raković jedna je od najboljih i najstandardnijih naših košarkašica proteklih godina. Rođena Bjelopoljka iako ima samo 25 godina već ima zavidno inostrano i reprezentativno iskustvo. Karijeru je započela u rodnom gradu u ekipi Jedinstva, da bi zatim promijenila nekoliko klubova u regionu. Vraća se u Crnu Goru gdje nekoliko sezona nastupa za Budućnost, a onda slijedi transfer u Španiju. Nakon kratke epiozde u Njemačkoj odlučila je da karijeru opet gradi na Pirinejskom polustrvu. Prethodnu sezonu je igrala u drugoligašu Leganjesu gdje je bila jedna od najboljih igračica, a onda protekle neđelje potpisuje ugovor sa ekipom Barselone.

Raković koja je nosila crveni dres na velikim takmičenjma  uspjela je da izdvoji vrijeme i da da intervju za naš portal u kojem je govorila o aktuelnom transferu, uopšte o karijeri, crnogorskoj košarci, reprezentaciji…

Foto – FIBA

Jako je zadovoljna prelaskom u Barselonu, kaže da se prave veliki planovi za žensku ekipu.

„Jako sam srećna što ću sljedeće sezone biti u Barsi. Odmah mi se svidio njihov projekat da ulože u ženski tim i da postepeno idu gore i za par godina igraju Evrokup, nešto slično kao što je uradila Valensija. Tako da nisam mnogo ni razmišljala. Pored toga, Barsa je veliki klub i drago mi je što ću imati priliku da obučem njihov dres – ističe naša sagovornica na početku razgovora.

Protekla sezona joj je bila jedna od najboljih u karijeri na individualnom planu, da nije bilo pandemije koronavirusa ekipa bi napravila značajan rezultat.

Mogu da kažem da je ova sezona za mene bila jedna od najboljih, bila sam konstantna i zdrava, iako kao tim nismo počeli baš najbolje, ali kako je sezona odmicala igrali smo sve bolje i izborili playoff. Zbog dobro poznate pandemije virusa nažalost je sve prekinuto pa nismo uspjeli da ostvarimo cilj – kazala je Raković.

Situacija u Španiji uslijed koronavirusa je jako loša, srećom, naš krilni centar se vratio u Crnu Goru taman prije nego što je počeo 24-časovni karantin.

Na sreću ja sam se vratila malo prije nego što su oni uveli karantin od 24h, koji je do skoro trajao. Ne mogu ni da zamislim kako bih provela toliko dana zaključana u stanu. Iako su i dok sam bila tamo bili jako striktni i dešavalo se da me policija na putu do marketa zaustavi i da me provjeri gdje idem. Sve je bilo kontrolisano, ali i pored toga nažalost nisu uspjeli da suzbiju pandemiju – rekla je Raković.

Foto: LF2

Vrijeme u izolaciji je provodila trenirajući, odmarajući i gledajući serije, takođe je bila u svakodnevnom kontatku sa porodicom.

„Na početku mi je sve to prijalo, da se odmorim i nemam obaveze, ali ubrzo sam morala da se organizujem kako bi mi vrijeme brže prolazilo. Trenirala sam, gledala serije i bila na društvenim mrežama sa svojom porodicom i prijateljima – kazala je Raković.

Život u Španiji joj jako prija, najvjerovatnije će tamo i ostati do kraja karijere.

„Jako mi prija život u Španiji, klima, mentalitet ljudi, volim način na koji oni gledaju na život i milim da ću tamo ostati do kraja karijere. Osim u regionu igrala sam i u Bundes ligi i Evrokupu, mogu da kažem da se u Španiji definitivno igra brža košarka – rekla je Raković.

Raković tokom boravka u Valensiji

Naši timovi bi trebali više pažnje da posvete mlađim igračima, kako bi imali kvalitetnije takmičenje.

„Košarku u Crnoj Gori pratim kada mi to obaveze dozvole, mislim da bi više klubova trebalo da posvete pažnju mladim i perspektivnim igračima, njihovom napretku, kako bi imali kvalitetnije takmičenje. Napredak mladih igrača bi stvorio ozbiljnije takmičenje među klubovima – poručuje Raković.

Igranje za Crnu Goru joj predstavlja veliku čast, kao najljepši trenutak izdvaja kada joj je mlađa sestra debitovala za reprezentaciju.

Svakako da igranje u reprezentativnom dresu bude sa mnogo više emocija od klupskih takmičenja. Uvijek je čast igrati za reprezentaciju. Najljepši trenutak je sigurno kada je moja mlađa sestra zaigrala za reprezentaciju i kada smo prvi put pjevale zajedno himnu – kaže Raković.

Foto: Privatna arhiva

Kaže da je prednost naše reprezentacije to što su dugo na okupu, kao i da su pokazali slogu u najbitnijim trenucima.

„Prednost je sigurno to što smo već dugo zajedno, dobro se poznajemo, neki od nas su zajedno igrali još u mladim reprezentativnim selekcijama. Prednost je svakako i borbenost i sloga koju smo pokazali onda kada je to bilo najvažnije – zaključila je Raković za portal Reprezentacija.ME

 

 

KLJUČNE RIJEČI:
Podijeli ovaj članak
Ostavi komentar