Istorijski dan za niški sport: Vuja predstavljen kao trener Železničara

0
652
Foto: RK Železničar Niš

Veselin Vujović, jedan od najvećih rukometaša svijeta svih vremena, promovisan je u novog šefa stručnog štaba vicešampiona Srbije. 

 “Ja sam stvarno navikao na ovakve događaje i nemam često tremu, ali sve do danas nisam bio siguran da li sam donio pravu odluku. Imao sam nekoliko ponuda, razmišljao sam, sve dok mi maloprije, na naplatnoj rampi Nais, čovjek koji naplaćuje putarinu nije rekao da je ovo veliki dan za Niš. Ja mu kažem “valjda za sport u Nišu”, a on “ne, nego za Niš kao grad”. I tada sam osjetio blagu tremu da moram da ispunim ogromna očekivanja. Ovaj doček dobrodošlice je nevjerovatan. Sve što se događa oko mog dolaska u “Želju” je fenomenalno, ispraćeno i medijski na najviši način. To pokazuje koliko i Srbija i Niš vole rukomet, koliko je moj povratak u zemlju u kojoj sam ostvario najveće rezultate dobro ispraćen. Sigurno da ne bih došao da nisam vidio na utakmici sa Vojvodinom u finišu plej-ofa kakve su reakcije i predsjednika kluba i gradonačelnika, sa koliko su emocija oni pratili to. Nekako su se te emocije poklopile sa mojim emocijama. To je bila neka dodirna tačka, okidač, koji je doveo do toga da ja dođem ovdje. Isto tako, ovi sjajni momci koji su odigrali odličnu sezonu i ne bih došao da ne vjerujem da oni ne mogu više, bolje, da mogu da ih naučim da budu još uspješniji na sportskom terenu. Nisu oni ovdje danas došli da bi uveličali moju promociju, nego ćemo nakon ovoga imati sastanak i reći ću im kakve ih obaveze očekuju, ali vjerujem da niko od njih neće odustati, da će od prvog do posljednjeg prihvatiti te zadatke i da ćemo se svi zajedno radovati novim uspjesima”, rekao je popularni Vuja na promociji.

Veselin Vujović je kao igrač, između ostalog, olimpijski i svjetski šampion sa Jugoslavijom, dvostruki klupski prvak Evrope sa Metaloplastikom, jednom sa Barselonom. Najbolji sportista Jugoslavije za 1986. godinu i prvi dobitnik zvaničnog priznanja Međunarodne rukometne federacije (IHF) za najboljeg rukometaša svijeta 1988. godine.

Kao trener, osvajač dva Kupa pobjednika kupova Evrope sa Sijudad Realom, prvog izdanja SEHA lige sa skopskim Vardarom, bronzane medalje na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu sa reprezentacijom Slovenije. Reprezentaciju Jugoslavije predvodio je do četvrtog mjesta na Olimpijskim igrama u Sidneju, posljednji je selektor zajedničke države Srbije i Crne Gore prije njenog raspada. Od tada, ovo će mu biti prvi angažman u srpskom rukometu.

Na temu ambicija, ali i plana priprema, rekao je:

“Logično je da su ambicije da se osvoji prvenstvo i Kup, da u SEHA ligi, gdje ćemo se prvi put susresti sa najboljim timovima iz regiona, vidimo na kojem smo nivou, jer često ne znamo pravu sliku srpskog rukometa dok se ne sretnemo sa evropskim klubovima. Što se tiče pojačanja, već su preduzeti koraci, neki momci su došli, neki će doći, neki su i otišli, što je neminovno u sportu. Pripreme će, zbog početka SEHA lige zakazanog za kraj avgusta, krenuti oko 20. jula. Probaćemo da obavimo taj prvi dio na Zlatiboru, imamo zakazano nekoliko turnira, sa posebnim akcentom na onaj tradicionalni, međunarodni u Strugi, gdje učestvuju izuzetno jake ekipe. Iskoristićemo taj period da se spremimo što bolje. Pošto je za mene sve to novo, kao i za ove momke, sigurno je da će biti momenata kada neće sve to funkcionisati najbolje na svijetu i savšreno, ali i najduži put kreće prvim korakom. Oni su već napravili taj korak, time što su vratili klub, što su ga stabilizovali, a mojim dolaskom se sve to podiže na jedan nivo više. Ja ću i od sebe i svojih saradnika i od igrača, tražiti maksimum, jer samo tada možeš očekivati da ti se to vrati. Koliko ćemo u tome uspjeti, u ovom kratkom periodu, vidjećemo, ali koliko sam ja razumio ljude koji su uticali na to da ja dođem, ovo nije kratkoročan plan. Ovo je nešto što treba da Niš velikim slovima upiše na rukometnu mape Evrope. Da se u Nišu na vratima od garaže, od kuća, pišu prezimena ovih momaka, da djeca crtaju golove, da brane i da se Niš, koji jeste sportski grad, postavi na mjesto koje žele ljudi koji vode ovaj grad.”

Dobrodošlicu novom treneru poželeo je prvi čovek grada Niša Darko Bulatović.