Igre malih zemalja – potvrda sportske i turističke sile (FOTO)

0
305
Foto: Montenegro 2019 GSSE

Igre malih zemalja Evrope (IMZE) sjajna su šansa za Crnu Goru da se u potpunosti predstavi njen turistički potencijal koji će uz naravno onaj sportski biti glavni cilj ovog spektakla saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Foto: Montenegro 2019 GSSE

Igre malih država Evrope su multi sportsko takmičenje koje se organizuje u okviru Evropskog olimpijskog pokreta od 1985.godine a Crna Gora će imati tu čast da od 27. maja do 1. juna 2019. godine bude domaćin 18. Igara po redu i to u pet gradova – Budvi, Baru, Cetinju, Tivtu i naravno Podgorici.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović koji je i danas bio pravi domaćin svim prisutnima, ponovio je da će Igre biti održane pod sloganom Zelene igre” i zahvalio se svima koji su do sada a koji će i ubuduće pomoći da ovaj događaj bude ubilježen zlatnim slovima u sportskoj istoriji naše male zemlje.

Foto: Montenegro 2019 GSSE

Ono što je upravo danas na konferenciji otkriveno jeste i to da će plivački turnir, u nekim disciplinama, biti kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju što je svakako još jedan dokaz o kakvom se ozbiljnom takmičenju radi.

“Ove igre nijesu takmičenje COK-a već države Crne Gore. Ovo je ono takmičenje u nivou onih manjih ako gledamo generalno ali svakako jedno od najvećih koje ova zemlja organizuje. Infrastrukturno gledano, morali smo organizovati u više gradova ali spremni smo da pokažemo uz pomoć svih vas da će Crna Gora i više nego sjajn domaćin”, kazao je Simonović.

Ministar sporta Nikola Janović ponovio je da će IMZE imati ne samo sportski, već i turistički karakter.

“Očekuje se veliki broj sportista i brojnih delegacija. Vlada je pružila značajnu podršku i opredijelila ukupno 605 hiljada EUR. To je jasna poruka Vlade da će pomoći svaku manifestaciju koja za cilj ima promociju svoje države”, kazao je Janović.

Predsjednik opštine Budva, Dragan Krapović naglasio je da igre za taj grad imaju višestruki značaj.

“Očekujemo nekih dvadeset hiljada noćenja. Radovi na rekonstrukciji objekata i sportskih terena počeće odmah poslije praznika i očekujemo da sve prođe u najboljem redu. Odvojili smo oko sto hiljada eura i svim svojim kapacitetima podržavamo ove Igre a naglasio bih da mi je čast što će većina dešavanja biti održana upravo u Budvi“, naglasio je Krapović.

Foto: montenegro2019.me

Gradonačelnik Cetinja, Aleksandar Kašćelan zahvalio se COK što je ta asocijacija prepoznala Prijestonicu kao mjesto za održavanje takmičenja u džudou.

“Mi će sve uraditi da unaprijedimo sve ono što bude neophodno vezano za to takmičenje. Igre su šansa za promociju Crne Gore i Cetinja. Drago mi je što ćemo imati priliku da na jedan drugačiji način pokažemo našu lijepu državu“, kazao je Kašćelan.

Promociji su prisustvovali i predstavnici opština Bar i Glavnog grada, koji su u ime gradonačelnika najavili da će sve uraditi da ti gradovi spremno dočekaju start takmičenja.

Gospodin Ivan Vuković zbog ranije preuzetih obaveza nije imao mogućnosti da prisustvuje konferenciji  ali prenešena je i njegova poruka da će Podgorica maksimalno podržati ovaj događaj koji će Crnu Goru još jednom svrstati među sportske i turističke velesile.

Direktor takmičenja, Igor Vušurović kazao je da su prve Igre održane 1985. godine, kao težnja malih zemalja da šire olimpijskih duh.Takođe, zahvalio se odlazećem radonačelniku Budve Krapoviću na sjajnoj saradnji koju su imali tokom njegovog mandata.

“Crna Gora će se prvi put sresti sa organizacijom tako multisportskog događaja, koji prezentuje sve olimpijske vrijednosti. Svi će biti smješteni u Slovenskoj plaži, kompleksu koncipiranom kao olimpijsko selo. Po nekoj šemi i rasporedu sama organizacija se ne razlikuje puno od one glavne OI, a brinuće se o svakoj sitnici. O transportu, obezbijeđenju, marketingu, smještaju, antidopingu… svime što bi ove igre čini događajem  kojim ćemo se ponositi”, rekao je Vušurović.

Vušurović je kratko i predstavio prezentaciju onoga što je odrađeno i što tek treba da se odradi, a na konferenciji je i stavljen akcenat na sjajan posao koji su odradili volonteri kojih čak dvije stotine prijavljenih već sada ima sa strane što svakako govori koliko će ovaj događaj odjeknuti i van naših granica.

Veliki broj aplikacija imamo i iz Crne Gore a uz ono što je do sada odrađeno možemo primjetiti da u Crnoj Gori i nisu tako lijeni kada nešto rade volonterski.

Stvorila se dobra energija, mladi su prepoznali da u maloj Crnoj Gori mogu biti dio nečeg velikog i steći iskustvo koje će im pomoći u svim daljim životnim koracima.

Domaćini su se još jednom zahvalili prisutnima uz nadu da će svi još više pomoći u promociji ovog događaja.

HOW BIG WE ARE!