Fudbal na plus 40: Sindikat fudbalera strahuje od mogućih posljedica igranja u ekstremnim uslovima

0
303
Foto: FK Budućnost

Već je bilo mnogo žalbi, a reagovao je i Sindikat profesionalnih fudbalera Crne Gore koji je izrazio zabrinutost povodom primjetnog trenda da se u uslovima otežanih klimatskih uslova, odigravaju takmičarske utakmice.

SPFCG navodi da su utakmice drugog kola “odigrane” u takvim vremenskim uslovima, koji u cjelosti obesmišljavaju samu svrhu bavljenja ovim sportom”.

U takvim uslovima sjutra će se odigrati četiri meča treće runde.

“I pored esktremnih temperatura igrači su, poštujući klupske obaveze, takmičarske utakmice morali da igraju u nehumanim uslovima, a da se na bilo koji način nije vodilo računa o posljedicama po zdravlje igrača. Pritom, igrači ne bi smjeli da odbiju da igraju utakmicu, jer bi to odmah bilo okarakterisano kao kršenje discipline i obaveza propisanih ugovorom ili pravilinicima kluba i FSCG”, stoji u saopštenju SPFCG.

Navodi se i da je ova organizacija prethodnih dana primila “brojne žalbe igrača koji su izrazili negodovanje zbog igranja u ovakvim vremenskim uslovima”.

“SPFCG je kontaktirao kapitene timova, koji su nam potvrdili da je situacija ozbiljna, da igrači često nisu mogli da dođu do daha već u prvim minutima mečeva, te da je i pored pokušaja da se rashlade vodom, bilo vrlo tegobno izdržati utakmicu do kraja. Sasvim je jasno da insistiranje na odigravanju utakmica, pa čak i bavljenju fudbalom dok traju isti, očigledno ugrožava zdravlje igrača i dovodi ih u situaciju da rizikuju svoje karijere.”

SPFCG je u jednom izričit…

“Apsolutno je neprihvatljivo da se takmičarske utakmice odigravaju u takvim vremenskim uslovima, jer bi zdravlje igrača trebalo da bude na prvom mjestu, a ne nikako manje bitno od eventualnog pomjeranja unaprijed određenog rasporeda i manjka vremena koje ide uz to”, ističe SPFCG.

“Ne želeći da uopšte dovodimo u pitanje raspored odigravanja takmičarskih utakmica koji je ustanovljen od strane Takmičarske komisije FSCG, a pritom cijeneći napore Fudbalskog saveza Crne Gore, koji izdvaja enormna sredstva u poboljšanje infrastrukture klubova kako bi se utakmice igrale u što normalnijim uslovima, SPFCG želi javno da izrazi zebnju i da apeluje na Komisiju da iskaže fleksibilnost prilikom određivanja termina odigravanja utakmica u nepovljnim vremenskim prilikama”, navodi SPFCG.