Džudo reprezentacija od srijede na Svjetskom prvenstvu!

0
329
Foto: Džudo savez Crne Gore

Crnogorska džudo reprezentacija u srijedu počinje nastup na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, kojim, zapravo, kreće i novi olimpijski ciklus koji se završava Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Među 739 vrhunskih džudista iz cijelog svijeta, koji će se u glavnom gradu Mađarske do 3. septembra boriti za medalje i što bolji plasman, Crnu Goru predstavljaće pet takmičara, četiri u muškoj i jedan u žensko konkurenciji.

U muškoj konkurenciji nastupiće Nikola Gardašević (do 73kg), Srđan Mrvaljević (do 81 kg), Marko Bubanja (do 90kg) i Danilo Pantić (do 100kg), te u ženskoj konkurenciji Jovana Peković (do 70kg).

U srijedu će prvi na tatami Gardašević, koji za protivnika ima Rebahi Khaila iz Katara, dan kasnije će nastupiti Mrvaljević, a voljom žrijeba za protivnika je dobio Italijana Matea Markonćinija.

Za prolaz u drugo kolo, u kategoriji do 90 kg, u petak će se boriti Marko Bubanja, koji će morati da savlada Brauna Koltona iz Sjedinjenih Američkih Država, dok će istog dana na borilište izaći i Jovana Peković, a protivnica će joj biti Arej Sofina Ajuk Otej iz Kameruna. Najzad, Danilo Pantić će se u subotu u prvom kolu sastati sa predstavnikom Čilea, Tomasom Bricenom.

Svjetsko prvenstvo završava u nedjelju ekipnim takmičenjem, koje će biti po novom olimpijskom formatu.

“Tako će se reprezentacije boriti samo u mješovitoj konkurenciji, sa po tri ženske kategorije (do 57 kg, do 70 kg, preko 70 kg) i tri muške kategorije (do 73 kg, do 90 kg, preko 90 kg)”, navodi se u saopštenju Džudo saveza Crne Gore.

Svjetskom prvenstvu u Budimpešti prethodili su kongresi Svjetske (IJF) i Evropske džudo federacije (EJU). Na Kongresu Svjetske džudo federacije predsjednik Marijus Vizer dobio je novi četvorogodišnji mandat.

“Vizer je prezentovao ugovor sa medijskom kućom CNN, koja će ubuduće, počev od Svjetskog prvenstva u Budimpešti, detaljno i opsežno pratiti džudo dešavanja. Osim praćenja na digitalnim kanalima CNN-a, glavni džudo događanji će se pratiti kroz 30-minutne emisije. Kako je i CNN istakao u opširnoj najavi događanja u glavnom gradu Mađarske, džudom se bavi više od 28 miliona ljudi u 200 država svijeta, a 800 vrhunskih judoka će se od 28. avgusta  do 3. septembra boriti za svjetska odličja”, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Džudo saveza Crne Gore, na Kongresu Evropske džudo federacije je “naša delegacija uspješno prezentovala projekat – Evropsko prvenstvo za mlađe seniore, koje će se održati u novembru u Podgorici”.

Na kongresima Svjetske i Evropske džudo federacije učestvovao je predsjednik Balkanske džudo federacije i predsjednik Džudo saveza Crne Gore Dragomir Bečanović.

“Džudo savez Crne Gore duguje veliku zahvalnost Svjetskoj džudo federaciji, koja je finansirala učešće naše reprezentacije na ovom šampionatu”, stoji u saopštenju DžSCG.