Crna Gora večeras sa Grčkom: Žestoko na ”Helene”

0
461

Grčka će večeras (21 h) na ,,Trofeju Beograda“ biti prvi rival košarkaša Crne Gore na pripremama za Eurobasket. Vrhunski rival, simbol moderne evropske defanzivne košarke, apsolutno je pravi test za selekciju Bogdana Tanjevića.

Selektor za duele sa Grčkom, i Srbijom dan kasnije u istom terminu, računa na 15 izabranika. Skoro tri sedmice rada na bazičnim pripremama na Zlatiboru, ostavile su trag u umoru, a dobra vijest je to što tokom rada nije bilo ozbiljnijih problema sa povredama. Sve što Tanjević, ali i svi izabranici žele – je da demonstriraju trenutni maksimum protiv vrhunskog protivnika.

U Beogradu ćemo odmjeriti snage protiv selekcija koje su u evropskom vrhu. Dueli protiv Grčke i Srbije će nam pokazati gdje smo trenutno kada je forma u pitanju i na kojim segmentima treba da radimo u narednom periodu. Sigurno je da će se na turniru igrati dobra košarka, ali ovo su prve provjere u pripremnom periodu i najvažnije je da pružimo sve od sebe i da nam se ne dese povrede. Uigravanje je veoma značajno, a dueli protiv odličnih protivnika u Beogradu su idealna prilika da to i ostvarimo – kazao je Nemanja Đurišić, krilo naše selekcije.

Grčka nema medalju sa Evropskog prvenstva od 2009. godine, a na prethodnom u Francuskoj bila je peta. Dva puta bila je šampion kontinenta, posljednji put 2005. na šampionatu odigranom u Srbiji i Crnoj Gori. Crna Gora nešto kasnije u odnosu na rivale počinje sa pripremnim utakmicama, ali provjera će biti dovoljno – nakon ovog, slijedi nastup na turnirima u francuskim Tuluzu i Parizu.

Za duele u Beogradu, selektor Tanjević vodi 15 igrača. Crnu Goru predstavljaće plejmejkeri – Tajris Rajs, Nikola Ivanović, Džavont Grin, Milutin Đukanović i Nikola Pavlićević, bekovi – Suad Šehović, Nemanja Vranješ i Vladimir Mihailović, krila – Nemanja Đurišić i Dino Radončić, krilni centri Marko Todorović i Danilo Nikolić i centri Bojan Dubljević, Nikola Vučević i Filip Barović.