Crna Gora ima potencijal za tekvondo, treba ga nadograditi

0
502

Tekvondo klub Montenegrostars primjer je da u sportu, kao u životu, nikad ne treba odustati. Uprkos brojnim nedaćama, takmičari ovog kluba nižu uspjeh za uspjehom, gotovo da nema takmičenja gdje ne osvoje medalju. Trener ovog kluba Rade Vuletić izuzetno je zadovoljan svim onim što rade njegovi puleni u 2018. godini, ali ističe da prava iskušenja tek dolaze.

Mi u klubu razmišljamo dugoročno, svi turniri koji su bili do sad ove godine, zapravo su priprema za ono što nas čeka na jesen. Radi se o bodovnim turnirima G kategorije, koji se računaju za plasman na Olimpijske igre. Takođe, na proljeće naredne godine čaka nas Evropsko prvenstvo za juniore i Svjetsko prvenstvo za seniore. Sve smo prilagodili tome”, kaže Vuletić za portal RTCG.

Ipak, nije sve idealno bilo ove godine…

“Moram da napomenem da naš takmičar Vasko Peruničić nije nastupio na Svjetskom prventu u Maroku, koje je održano u aprilu, zbog nedostatka novca u našem Savezu. Više to neću da dozvolim, uz pomoć kluba i sponzora ću se potrudiiti da moji takmičari ne budu uskraćeni za uspjeh”, ističe Vuletić.

To što jedan njegov takmičar nije nastupio na Svjetskom prvenstvu je samo mali dio problema sa kojim se suočava klub.

“Tekvonod ovdje nije shvaćen kao u Evropi i svijetu. Tekvondo je masovan sport, ima 209 članica. Mi imamo potencijal, ali to treba nadograditi. Svi ovi uspjesi nijesu proizvod sistemskog rada, već pojedinca. Kuburimo sa finansijama, recimo Milica Mandić ima između 50 i 100 000 eura godišnji budžet za pripreme. A mi nemamo ni 20 000 i to ne kao klub, već naš Savez ukupno. Imamo problema sa infastrukturom, zatim treba reći da je elektronika već neko vrijeme ušla u ovaj sport,a mi nemamo elektronske kacige. Vježbamo sa običnim i tek kad dođemo na takmičenje suočimo se sa takvom opremom. Teško se izboriti sa svim tim”, napominje Vuletić.

Uprkos svemu, Vuletić ne odustaje, naprotiv. Ima velike planove, potajno sanja da neko iz njegovog kluba jednog dana izbori plasman i na Olimpijske igre.

“Od Balše Radunovića, Tee Mitrović i pomenutog Balše Peruničića najviše očekujem. Imamo sve uzrasne kategorije i u svim imamo uspjeh. Fokusirani smo na G turnire , gdje se skupljaju bodovi za Olimpijske igre, pa ko zna možda jednog dana Crna Gora bude imala predstavnika iz tekvonda na ovom takmičenju, zaključio je Vuletić.