COK: Podrška Bojanu Boškoviću, nezadovoljstvo zbog jedne norme za Buenos Ajres

0
359
FOTO: KARATE SAVEZ CRNE GORE

Izvršni odbor Crnogorskog olimpijskog komiteta nezadovoljan je time što je samo jedan naš sportista ostvario kvalifikacionu normu za nastup na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu, navodi se u saopštenju sa sjednice IO COK.

Na najvećoj sportskoj manifestaciji za mlade sportiste, koja će okušiti blizu 4.000 takmičara uzrasta od 15 do 18 godina, Crnu Goru će predstavljati karatista Bojan Bošković, sa ispunjenom normom, te  strijelac Miljan Dević, koji je dobio univerzalnu pozivnicu (vajld kartu) u disciplini vazdušna puška 10 metara.

“Iako smo imali uvjerenja od pojedinih nacionalnih sportskih saveza i selektora, da će pojedini mladi sportisti obezbijediti učešće na Olimpijskim igrama mladih, a Crnogorski olimpijski komitet značajno podržao njihove programe, Izvršni odbor je naglasio nezadovoljstvo malim brojem kvalifikovanih sportista za ovu značajnu sportsku manifestaciju”, stoji u saopštenju.

IO COK je odlučio da Boškoviću, kao jedinom našem sportisti koji je ostvario kvalifikacionu normu za učešće na Igrama u Argentini, dodijeli stipendija u iznosu od 150 eura, od momenta ostvarivanja norme do kraja 2018.godine, kao i da se njegov program podrži sa 2.000 eura.

“S obzirom na to da će i strijelac Dević učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama mladih, Izvršni odbor je podržao predlog predsjednika da se opredijele određena sredstva i za njegov program priprema, a iznos i način pomoći je dogovoren na sastanku sa Streljačkim savezom Crne Gore”, stoji u saopštenju.

Crnogorski olimpijski komitet će snositi “kompletan trošak učešća naših sportista, njihovih trenera i svih službenih lica, uključujući troškove prevoza, smještaja, sportske opreme, osiguranja učesnika…”.

IO je podržao je predlog Šefa misije za ove igre Ivana Boškovića, da na svečanom otvaranju zastavu Crne Gore nosi  Bojan Bošković.

Na sjednici su “saglasno Zakonu o sportu, u zakonom predviđenom roku”, razmatrani i usvojeni pravilnici “u čijoj pripremi su aktivno su učestvovali svi nacionalni sportski savezi i predstavnici NVO sektora: Pravilnik o vrstama i disciplinama sportova u Crnoj Gori, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora sportiste godine, Pravilnik o kriterijumima i načinu izbora zaslužnog sportskog radnika i Pravilnik o sportskim stručnjacima osposobljenim za rad u sportu i njihovim zanimanjima.

Svi usvojeni Pravilnici biće objavljeni na internet stranici Crnogorskog olimpijskog komiteta”, stoji u saopštenju.

“Usvojena je Odluka o obrazovanju Komisije za antidoping, čiji je zadatak da prati i sprovodi međunarodne konvencije protiv doping u sportu, prati i koordinira akciju u borbi protiv dopinga u sportu, predlaže mjere u borbi protiv dopinga u sportu, vodi evidenciju sprovedenih doping kontrola, primjenjuje konvencije, kodekse Svjetske antidoping agencije i pravila međunarodnih sportskih federacija i Međunarodnog olimpijskog komiteta”, zaključuje se u saopštenju.