Dragan Bokan: Pomišljam da odustanem od svega

0
747

Košarka je prije dvije noći u ”Morači” bila u drugom planu – vijest o incidentu na meču između Budućnost Volija i Banvita obišla je svijet.

I umjesto da se sada priča o razlozima poraza plave čete, svi se bave stvarima koje niko ne voli da vidi na sportskim terenima. Dnevne novine su tim povodom razgovarale sa predsjednikom podgoričkog tima Draganom Bokanom.

Gospodine Bokan, ko je krivac za novi (ne prvi) upad “navijača” na parket i nasrtaj na igrače gostujuće ekipe – klub, obezbjeđenje, policija ili neko četvrti?

Košarkaški klub Budućnost Voli u konkretnom slučaju ne snosi odgovornost zbog incidenta u ‘Morači’ imajući u vidu da smo preduzeli sve mjere koje su u domenu naše odgovornosti. Firma ‘Securitas’ iz Nikšića je potpisnik ugovora sa klubom o obezbjeđenju utakmice. Angažovali smo profesionalce. U slučajevima masovnijih izgreda, tu je policija, koja takođe prisustvuje utakmicama. Svim operativnim mjerama smo pristupili krajnje odgovorno. Naravno, pred ULEB-om ćemo mi snositi punu odgovornost i posljedice.

Kakvu kaznu očekujete i koje su moguće varijante prema Vašim saznanjima – novčana, mečevi bez publike, izbacivanje iz Evrokupa s obzirom da je Budućnost pod lupom nakon prekida meča protiv PAOK-a i kazne od tri meča pred praznim tribinama i 15.000 eura? I kakvu kaznu očekujete za tandem Amerikanaca?

– Još se ne zna kakva će i kolika kazna biti. Ne želim da se bavim kalkulacijama.

Zapitate li se ponekad čemu sva velika ulaganja i ogroman trud kada pojedinac može da pokvari sve i natjeraju li Vas ovakva dešavanja na pomisao da odustanete od svega?

– Ovo je veliko razočaranje. Teško je kad na sav trud i ulaganja dobijete ovakav odgovor. Razočaran sam. Naravno da pomišljam da odustanem. Cilj članova Upravnog odbora kluba, kao i moj cilj je društvena odgovornost, koja svakako može biti realizovana i na drugi način. Dajemo sve od sebe da afirmišemo klub i crnogorski sport, ovo je za sve nas poražavajuće.

Da li je moguće da u sezoni u kojoj klub juri plasman u Evroligu može da se desi da zbog jednog incidenta klub naredne sezone u slučaju plasmana u Evroligu bude lišen publike na mečevima najkvalitetnijeg takmičenja?

– To bi zaista bila velika šteta, posebno sada, u sezoni u kojoj smo se radovali sve većem broju navijača na našim tribinama. Sad više ništa nije u našim rukama, ostaje nam da čekamo na odluke čelnih ljudi ULEB-a i Evrokupa.”

Haos na parketu Morače nije usamljeni incident u podgoričkom hramu košarke, a ono što je zajedničko za sve skandale, sem poraza Budućnosti nakon što su sve utakmice mirno privedene kraju, je da direktna krivica ide na račun obezbjeđenja! Ili policije. Jer, klub za sve mečeve angažuje profesionalce kako bi sačuvali red i mir. “Profesionalce” koji su vidjeli smo mnogo puta u prošlosti, posljednji put prije dvije noći, nesposobni da spriječe upade na teren i incidente.”

 

Budućnost – BFC Beočin (sezona 1995/1996)

Jedan od viđenijih navijača Budućnosti ušao je na teren i udario jednog od arbitara. Meč je prekinut, pa nastavljen, Budućnost je poražena, a BFC Miroslava Mute Nikolića je otišao u polufinale, kasnije i u finale plej-ofa gdje je poražen od Partizana. Zanimljivo da su tri igrača iz tadašnjeg BFC-a naredne godine pojačali plave – Milenko Topić, Vladimir Kuzmanović i Željko Topalović. Počela je da se stvara najjača Budućnost u istoriji.

Budućnost – CSKA (sezona 2001/2002)

Plavi su igrali Evroligu, bili su to godine pune Morače, godine koje se ne zaboravljaju. Meč sa armejcima pamtiće se međutim po napadu jednog huligana na hrvatskog reprezentativca Gordana Giričeka. Meč je takođe prekinut, pa nastavljen, a Budućnost uz poraz zaradila i paprenu kaznu.

Budućnost – Partizan (sezona 2011/2012)

Atmosfera pred najveći derbi se zagrijavala danima unaprijed. I pregrijala. Prije nego što je krenuo meč huligani su morali da umiješaju prste. Tuča navijača (Varvara i Grobara), pa upad policije koja je totalno izgubila glavu i onda scene za horor film – pendreci, razbijene glave, krv… Derbi je počeo pred ispražnjenim dijelom tribina sa najvatrenijim navijača, a Budućnost preživjela lagani poraz.

Budućnost – PAOK (sezona 2013/2014)

Znalo se da su incidenti mogući (zbog veza između navijača PAOK-a i Partizana), ali ništa nije urađeno da se spriječe. Sredinom prvog poluvremena bačeno je nekoliko topovskih udara ka klupi Solunaca, Grci su to iskoristili da napuste parket. Vratili su se poslije dvadesetak minuta kada je ispražnjen dio tribina iz klupe i meč je nastavljen. Budućnost je opet poražena, uz to je morala da plati kaznu – i novčanu, ali i da naredna tri evropska meča igra bez publike.

 

 

Dnevne novine