Aleksandar Miljenović: Činjenica je da smo dobili izuzetno tešku grupu

0
387
Foto: FSCG

Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore igraće sa selekcijama Francuske, Srbije i Danske na turniru elitne runde kvalifikacija za plasman na U19 Evropsko prvenstvo koje će se održati u Njemačkoj tokom jula naredne godine.

Na žrijebu koji je danas održan u sjedištu UEFA u Nionu odlučeno je da domaćin turnira grupe 7 elitne runde kvalifikacija, koji će se igrati od 24. do 29. marta naredne godine, bude selekcija Srbije.

Izabranici Aleksandra Miljenovića po šesti put će imati priliku da se bore za plasman na završni turnir. U maju ove godine “sokoli” su bili na korak od Evropskog prvenstva – na turniru elitne runde koji je igran u Bosni i Hercegovini uspisali su dvije pobjede i poraz, što im je na kraju donijelo plasman na drugo mjesto iza selekcije Ukrajine.

U elitnoj rundi kvalifikacija nema slabih reprezentacija i suvišno je govoriti o tome da li je grupa mogla biti lakša ili teža. Ipak, činjenica je da smo dobili izuzetno tešku grupu. Selekcija Srbije, koja je domaćin turnira, redovan je učesnik Evropskog prvenstva za omladince, nerijetko se plasiraju u polufinale pa i finale završnog turnira. Francuska je fudbalska velesila i o njima ne treba previše trošiti riječi. Imali smo priliku da gledamo ove dvije selekcije na turniru “Stevan Ćele Vilotić” ove godine – sa Srbijom smo odigrali meč, dok smo Francuze gledali u finalu protiv reprezentacije Ukrajine. I treći protivnik u grupi, selekcija Danske, dobro nam je poznat rival sa kojim smo imali priliku da odmjerimo snage kako u kvalifikacionim tako i u prijateljskim mečevima i koji nam ne odgovara. Problem sa ovim turnirom može biti i to,što se za razliku od prethondih sezona, igra dosta ranije pa nisam siguran da ćemo imati dovoljan broj prijateljskih mečeva kako bi se selekcija pripremila na adekvatan način za izazove koje sa sobom donosi turnir elitne runde, kazao je selektor Miljenović.

Grupa 1: Španija, Engleska, Grčka, Gruzija.
Grupa 2: Italija, Švajcarska, Izrael, Turska.
Grupa 3: Austrija, Češka, Rumnija, Slovačka.
Grupa 4: Holandija, Poljska, Ukrajina, Sjeverna Irska.
Grupa 5: Hrvatska, Belgija, Škotska, Bugarska.
Grupa 6: Portugal, Slovenija, Švedska, Rusija.
Grupa 7: Srbija, Francuska, Crna Gora, Danska.

Pored selekcije Njemačke, koja je domaćin šampionata, na završnom turniru naći će se prvoplasirane ekipe sedam grupa elitne runde kvalifikacija. Završni turnir Evropskog prvenstva održaće se od 11. do 24. jula 2016. godine.

Žrijeb za preliminarnu rundu kvalifikacija za U19 Evropsko prvenstvo koje će se odžati 2017. godine u Gruziji, donio je za protivnike našim omladincima (selekcija sastavljena od igrača rođenih 1998. godine i kasnije) reprezentacije Hrvatske, Farskih Ostrva i Kipra. Naš savez biće domaćin turnira grupe 12 koji će se igrati od 11. do 16. novembra naredne godine.

– Što se tiče generacije ’98 cilj nam je osvajanje jednog od prva dva mjesta i novi plasman u elitnu rundu. Tako nešto se i očekuje kada vidimo imena protivnika u grupi. Međutim, uvijek mora postojati doza opreza jer u mlađim selekcijama može doći do oscijlacija. Sve zemlje napreduju iz godine u godinu i mislim da nema izrazitog favorita na ovom turniru. Ovo će biti prvi put da je omladinska reprezentacija domaćin kvalifikacionog turnira, pa je prolaz u narednu rundu na neki način i obaveza više za naš tim. Do ovog turnira ima skoro godinu dana i pred nama je dug period za formiranje i uigravanje selekcije, rekao je Miljenović.

Grupa 1: Belgija, Rusija, Kazahstan, Finska.
Grupa 2: Holandija, Norveška, San Marino, Rumunija.
Grupa 3: Andora, Izrael, Škotska, Lihtenštajn.
Grupa 4: Albanija, Njemačka, Republika Irska, Gibraltar.
Grupa 5: Litvanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Azerbejdžan.
Grupa 6: Vels, Engleska, Grčka, Luksemburg.
Grupa 7: Jermenija, Švajcarska, Italija, Mađarska.
Grupa 8: Bugarska, Danska, Portugal, Bjelorusija. Đ
Grupa 9: Češka, Francuska, Estonija, Slovenija. Đ
Grupa 10: Srbija, Švedska, Moldavija, Malta.
Grupa 11: Polljska, Makedonija, Slovačka, Sjeverna Irska.
Grupa 12: Crna Gora, Hrvatska, Farska Ostrva, Kipar.
Grupa 13: Ukrajina, Turska, Letnoja, Island.

 

FSCG