Vujadinović: “Kada je karate u pitanju, o finansijama ne razmišljate.”

0
1000

O svijetu karatea, uspjesima i planovima za budućnost razgovarala sam sa uspješnim sportistom Filipom Vujadinovićem. On ima 28 godina i član je karate kluba “Budućnost”. Reprezentativac Crne Gore je od 2003. godine kada je učestvovao na svom prvom takmičenju za našu zemlju. Trenutno se priprema za Svjetski kup koji će se održati u Sloveniji, početkom marta ove godine.

  • Opišite mi Vaše prve karate korake?

Karateom sam poceo da se bavim 1995. godine. Bio sam dijete sa mnogo energije, koje je htjelo da proba svaki sport. Nije bilo nagovaranja niti me je neko poveo na trening. Karateom sam poceo da se bavim na moju inicijativu, iako sam bio mlad, inspirisan filmovima koji su bili popularni u tom periodu.

  • Kakvi su uslovi u kojima trenirate?

Uslovi za trening su odlični. Treniramo u Sportskom centru “Morača”.

  • Da li Vas ljubav prema ovom sportu skupo košta? Zanima me kakva je situacija u finansijskom smislu.

Kada je karate u pitanju, o finansijama ne razmišljate. To nije sport u kojem ćete profitirati, ali je definitivno nešto bez čega nećete moći.
Radim u struci (ekonomista), radim u teretani kao instruktor i dan mi je popunjen. Nekad sam iscrpljen, ali karatea ne mogu da se odreknem. Iskreno, htio sam to da uradim par puta, ali ne ide.

  • Kakav je koncept treninga?

Koncept treninga zavisi od toga koje je doba godine. Nakon odradjenih fizičkih priprema u decembru, sada se treninzi baziraju na brzinskoj izdržljivosti, dinamici i reakciji.

  • Koje je najznačajnije takmičenje na kojem ste učestvovali?

Najznačajnije takmičenje na kojem sam učestvovao je prvenstvo svijeta u novembru prošle godine. U ekipnom nastupu smo zauzeli sedmo mjesto. U četvrtom kolu smo poraženi od reprezentacije Njemacke. A na prvenstvu Evrope u Hrvatskoj 2009 smo bili peti.
Takodje, zlatne medalje sa univerzitetskih prvenstava Evrope i svijeta zauzimaju posebno mjesto u nizu dosadašnjih uspjeha.

  • Ko je, prema Vašem mišljenju najkvalitetniji karate borac?

U svakoj generaciji se istakne nekoliko boraca. Trenutno su to Araga, Agaev, Busa.

  • Vaši planovi za budućnost, koje je sledeće takmičenje na kojem ćete učestvovati?

Sredinom marta me očekuje Svjetski kup u Laskom, nakon toga Evropsko prvenstvo u Istanbulu pocetkom maja i sredinom jula Univerzitetsko prvenstvo Evrope u Portu.

  • Ko Vam je najveća podrška u radu?

Najveća podrška u sportu, kao i životu mi je porodica.Naravno i klub je uvijek uz mene.

  • Šta biste preporučili svim početnicima u ovom sportu?

Karate je sport koji će vas naučiti poštovanju, disciplini i samokontroli. Kao i u svakom sportu bitna je upornost i istrajnost, ali svakako obratite pažnju na kvalitet vašeg rada.