Savićević: Liga nacija je pun pogodak, Island kao putokaz

0
972

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević govorio je za Sport klub o očekivanjima i ambicijama, dometima državnog tima, a napravio je osvrt i na nedavne uspjehe balkanskih zemalja, pre svega Hrvatske.

Nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore prokomentarisao je prošlogodišnji učinak Crne Gore na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

“Mi smo zadovoljni, naravno, rezultatima u prošlim kvalifikacijama. Napravili smo dobar rezultat, napravili smo smjenu generacija, podmladili reprezentaciju. U jednom takvom momentu kada idete na podmlađivanje, ne možete da očekujete neki veliki rezultat. Mi smo bili na pragu iznenađenja fudbalske javnosti, kako u Crnoj Gori, tako i šire, da se možda domognemo i baraža. Malo je falilo, ali u tim presudnim momentima pred najvažniju utakmicu imali smo dosta povrijeđenih igrača. Imali smo i pehove i kartone, tako da nismo mogli da se domognemo baraža. To ne znači da kroz ovu Ligu nacija i sledeće kvalifikacije nećemo uspjeti u tome. Tumbaković je napravio dobru grupu igrača, podmladio reprezentaciju i naravno da smo svi zadovoljni kako za sada radi svoj posao“, istakao je Savićević i dodao da je kadar najveći problem sa kojim se Crna Gora suočava:

“Sigruno veći fond igrača. Nama kada fale dva, tri igrača, mi smo u velikom problemu. Mi nismo velika država kao što su Srbija, Hrvatska i ostale. Mali nam je fond igrača, ali moram da kažem da nam je Island svima zadao domaći zadatak jer ima 325.000 stanovnika. On je zadao domaći zadatak svim manjim savezima da mogu da vjeruju i da moraju da vjeruju da mogu da se domognu jednog velikog takmičenja. Oni su to ostvarili i pokazali da se može. Ja se nadam da ćemo u narednom periodu, uz malo više sportske sreće u odlučujućim utakmicama, da budemo bez povreda i komplentni, moći da ostvarimo taj san kao što je odlazak na jedno veliko takmičenje”.

Savićević je istakao da neće biti lako plasirati se na predstojeće Evropsko prvenstvo.

“Grupa nije nimalo laka. U grupi u kojoj su Rumunija i Srbija ne možete da kažete da će biti lako kvalifikovati se, iako budete prvi. Prvo mjesto ne znači ništa jer postoje još dve utakmice doigravanja da biste se domogli Evropskog prvenstva. Vidjećemo šta će biti. U nekom periodu kad su svi žalili za rang listom UEFA i FIFA, za Ligu nacija je bilo bolje da ste što slabije plasirani. Tako da će biti neka reprezentacija koja će ‘zalutati’ na EP. Ali UEFA je došla do dobre solucije da omogući tim manjim državama da mogu da se kvalifikuju i da se fudbal treba igrati u svim delovima Evrope. Ova Liga nacija je pun pogodak UEFA”.

Legenda jugoslovenskog sporta prokomentarisala je i pohvalila uspjehe balkanskih zemalja.

“Hrvatska je napravila veliki rezultat. Žao mi je što su izgubili u finalu Svjetskog prvenstva jer su bili bolji protivnik sat vremena. Poklonili su dva gola Francuzima. Splet nesrećnih okolnosti ih je doveo do toga ne pobijede tu utakmicu. Srbija je ispala iz grupe na SP zaslugom sudija i sudijskih grešaka. A sada, vidite da su Hrvati posle jednog velikog uspjeha doživjeli debakl. Bosna i Hercegovina je pokazala kvalitet, imaju grupu u kojoj objektivno treba da budu prvi. Makedonija ima lakšu grupu jer su bili slabije plasirani od nas. Drago mi je i uvek se radujem uspjesima država iz okruženja, odnosno bivših republika Jugoslavije i drago mi je kad imaju rezultate. U ovom momentu pomenute reprezentacije ‘gaze’ i idu ka Evropskom prvenstvu“, zaključio je 52-godišnji Savićević.