Ragbi reprezentativci na antropometrijskom mjerenju

0
383
Foto: Analitika

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore je, u okviru Dijagnostičkog centra kojim raspolaže, nastavio sa proširenjem baze rezultata vrhunskih sportista i  realizovao mjerenje seniorske ragbi reprezentacije Crne Gore. 

Ragbi reprezentacija, u Podgorici privodi kraju pripreme za Kup evropskih nacija treće razvojne divizije koji će odigarti sa reprezentacijom Bugarske.

Sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje su izrazili veliko zadovoljstvo jer su obavili detaljnu antropometrijsku procjenu svih relevantnih parametara kod ragbi reprezentativaca Crne Gore, a za petak je planirano i mjerenje ragbista reprezentacije Bugarske.

Kontrola treniranosti vrhunskih sportista u cilju unapređenja kvalitetnog i vrhunskog sporta je jedna od najznačajnijih kontinuiranih aktivnosti, a svaki trenažni sistem zahtijeva precizno doziranje, distribuciju i odnos trenažnog opterećenja.

Navedena mjerenja  realizovali su saradnik u nastavi mr Ivan Vasiljević i studenti specijalističkih studija Fizička kultura Pavle Malović, Šabo Šuntić i Igor Stamatović, a reprezentativci su imali uvid u procentualni sadržaj masti u strukturi tijela, procentualne vrijednosti mišićne mase, koštane mase i  parametre metabolizma. Osim navedenih parametara, takođe su izmjerene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.