Otvoreno 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju

0
277

Svečanom ceremonijom i defileom u Tivtu je otvoreno 52. Balkansko prvenstvo u jedrenju, koje se održava do 11. septembra u organizaciji Opštine Tivat i Jedriličarskog kluba “Delfin”.

Na prvom velikom međunarodnom takmičenju u istoriji Crne Gore u oblasti jedrenja, učestvuje više od 250 takmičara iz država članica Balkanskog jedriličarskog saveza (Bugarska, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Crna Gora) i okolnih zemalja, a učestvuju i jedriličari iz Kanade.

“Organizacija ovog takmičenja je od posebnog značaja ne samo za Tivat, već i za cijelo crnogorsko primorje, kao i državu Crnu Goru, jer konkretnije povezuje i promoviše jedrenje, naše more, a istovremeno je dobra prilika za predstavljanje bogate crnogorske sportske i kulturne baštine”, saopštio je u pozdravnom govoru direktor Direktorata za sport Miloš Lalević, koji je dodao da je posebno proznanje za našu državu i jedriličarski sport i dodjela organizacije Evropskog prvenstva u klasi laser U21 za 2020. godinu.

Sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat Darka Ognjanović je naglasila da prvenstvo ima “zelenu notu”, pa je u saradnji sa Sekretarijatom za planiranje prostora i održivi razvoj, u čast zemalja članica, obezbijeđeno po 10 sadnica, koje će oni u ponedjeljak 9. septembra zasaditi na platou ispred zgrade JK Delfin.

Sa Umjetničkom radionicom Crna Gora, napravljene su ekološke narukvice sa logom delfina, kao zaštitnim znakom 52. Balkanskog prvenstva i uz njih takmičari ostvaruju popuste u ugostiteljskim objektima na teritoriji Tivta.

Takmičenje se organizuje za olimpijsku klasu “laser” i za klasu “optimist”, a učestvuju nacionalne reprezentacije zemalja članica Balkanskog saveza, dok će u open dijelu učestvovati i jedriličari iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Na otvaranju je bilo upriličeno i pojedinačno predstavljanje zemalja učesnica.

Tokom Balkanskog prvenstva prvi put će biti organizovano jedrenje na dva regatna polja u Tivatskom zalivu, ukupno 11 regata za dvije klase u četiri takmičarska dana. Reprezentacija Crne Gore, iskoristiće pravo da nastupi u proširenom sastavu reprezentacije, te će jedriti 37 jedriličara iz domaćih klubova.

Glavni pokrovitelj prvenstva je Opština Tivat, uz podršku Ministarstva sporta i mladih, TOT, CGJS i mnogih partnera, volontera i prijatelja jedrenja i brojnih sponzora