Srđan Mrvaljević: Dug put do olimpijske vize

0
422

Najbolji crnogorski džudista Srđan Mrvaljević kazao je da će mu za plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru trebati između 500 i 600 bodova.

On je objasnio da je sistem kvalifikacija sličan rangiranju u tenisu, gdje svi džudisti sakupljaju bodove, a plasman u Brazil izboriće najbolji na rang listi.

U mojoj kategoriji, do 81 kilogram, ima 500 registrovanih i bodovanih džusista iz cijelog svijeta, a samo će 22 na kraju ići na Olimpijske igre. Velika je konkurencija i ako se ne prati program i ne učestvuje se na turnirima nema šanse da se izbori olimpijska viza“, rekao je Mrvaljević agenciji MINA.

On je kazao da se bodovi mogu osvajati na Svjetskim kupovima, Gran pri i Grend slem turnirima, evropskim i svjetskim prvenstvima.

Nema zagarantovanog plasmana. Svi idu svuda i skupljaju bodove. Na kraju, najboljih 22 takmičara na rang listi izboriće plasman na OI. Za to će trebati najmanje 500 ili 600 bodova“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da trijumf na jednom Gran priju donosi 200 bodova, navodeči da je svaki Gren slem ili Gran pri u rangu kvaliteta prvenstva svijeta.

To su tako jako takmičenja, sa izuzetnom konkurencijom, da se svaka pobjeda može smatrati uspjehom. Japanska federacija 30 ili 40 džudista podijeli i omogući im da nastupaju na turnirima i osvajaju bodove. Konkurencija je uvijek izuzetna. Očekujem težak zadatak, ali vjerujem da ću uspjeti u namjeri da treći put nastup na OI“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da po sadašnjem rangiranju zauzima poziciju koja vodi u Brazil.

„Prošle godine osvojio sam zlatnu i bronzanu medalju medalju na Svjetskim kupovima, a bio sam peti na Gran priju. To me, trenutno svrstava, na 19. mjestu svjetske rang liste. Nadam se da ću ove godine godine uspjeti da pokažem svoju pravu snagu i da ću potvrditi olimpijsku normu“, rekao je Mrvaljević.

On je kazao da ne zavisi sve samo od njega, podsjećajući da se posljednje četiri godine nije imao pomoć matičnog saveza i da se snalazio sam, uz pomoć sponzora i Crnogorskog olimpijskog komiteta.

To nije ni malo lako i utiče na krajnji rezultat. Bez obzira na sve 2014, godina nije bila loša, ali daleko od nekih mojih ambicija i očekivanja, koje želim da zadovoljim“, rekao je Mrvaljević.

 

 

 

RTCG