Momak za primjer, rođeni lider – Ivanović: Popio sam tablete protiv bolova, primio injekciju

0
979
Foto: Fiba

Bio je pod nevjerovatnim naporom proteklih dana, prešao je pola Evrope (više od 7.000 kilometara) kako bi pomogao i klubu i reprezentaciji, a prije dvije noći je u svojoj “Morači” vukao Crnu Goru do nevjerovatno važnog trijumfa protiv Turske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

A, na početku razgovora za Dnevne novine otkrio je odakle mu snaga da u ovakvom ritmu odigrao na visokom nivou i protiv Turaka. Jer, zbog bola u koljenu nije igrao protiv Olimpijakosa u Atini, dan nakon trijumfa u Rigi protiv Letonije.

“Iskreno, nijesam znao da li ću igrati, ali popio sam tablete protiv bolova, primio injekciju. Bila je ovo prilika za koju bi žalili da smo je ispustili, a meni bi bilo loše da nijesam igrao”, iskren je Ivanović.

Da li si sanjao da Crna Gora može da se plasira na veliko takmičenje? Pogotovo nakon neubjedljivog nastupa na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu?

“Mi smo navikli narod u Crnoj Gori na neuspjeh košarkaške reprezentacije. Prethodnih godina nije bilo uspješno i kako su svi željeli. To nam je smetalo. I ove prozore smo počeli tiho i skromno. Postepeno smo izgledali sve bolje i bolje i sada smo došli u priliku da se borimo za Svjetsko prvenstvo”, kaže član regionalnog šampiona

Crna Gora je napravila dva veoma važna koraka ka plasmanu, ali daleko od toga da je sve gotovo. Ostao je još jedan prozor, ali pobjede u ovom stavili su crnogorske košarkaše u pol poziciju i sve zavisi od njih.

“Napravljen je ogroman uspjeh u ovom prozoru, dvije velike pobjede u teškim utakmicama. Ono što posebno raduje je činjenica da smo u ključnim momentima igrali dobro i uspjeli da sazremo kao ekipa, iako nijesmo zajedno. Prošli prozor smo uspjeli da se upoznamo, podijelimo ulogu. Raduje i pobjeda naravno, jer realno Turska je bolja od nas. Međutim, atmosfera je bila vrhunska, mi smo pogodili neke ‘lude’ šuteve i uspješno zaokružili ovu akciju”, priča 24-godišnji organizator igre Budućnosti i reprezentacije za Dnevne novine.

Da li je bilo emocija protiv Turske? Kada igraš u dresu Budućnosti navikao si na paklenu atmosferu u “Morači”, a nakon pozorišne atmosfere i poluprazne dvorane protiv Španije i Slovenije, prije dvije noći publika je bila na nivou.

“Iskreno, nijesmo očekivali da će biti tako dobra atmosfera. U Nikšiću je uvijek bila puna sala, u Podgorici poluprazna. Publika nam je dala nevjerovatnu energiju, ljudi u parteru su skakali. Bilo je prijatno za igranje” jasan je Ivanović.

Mnogo puta su svi isticali da će poznanstvo momaka koji nose dres sa državnim grbom biti možda i ključan faktor u nekim mečevima. Koliko je to vama značilo kada su u pitanju košarkaške situacije?

“Definitivno mnogo. Mi iz Budućnosti imamo principe kako nešto radimo i dosta je lakše kad smo zajedno na terenu. Bojan Dubljević znamo koja je klasa i koliko brzo sve kapira. Čovjek koji nevjerovatno daje ovoj reprezentaciji. Svi znaju sve uloge i to je ključno”, priča popularni Džoni i osvrće se na atmosferu.

“Vlada vrhunska atmosfera unutar ekipe, svi smo u sjajnim odnosima i stvarno se nadam da možemo napraviti veliku stvar”

Koliko je uloga selektora bitna u ovakvom sistemu kada nemate prostora za normalne treninge i pripremu duela?

“To je ključni momenat. Ne može da dođe i kaže, ajde sad usmjeri, idi ispod, ti rotiraš posljednji, jer jednostavno nemamo vremena za to. Napravio je vrhunsku atmosferu, dao slobodu svima onoliko koliko treba. Strpljiv je sa svima, opušten je sa nama, uvijek bodri, iako ponekad na terenu poludi”, kroz smijeh priča Ivanović o selektoru Zvezdanu Mitroviću.

Svi se vraćate klupskim obavezama, sezona je paklena za sve. Da li razmišljate o posljednjem prozoru i mečevima protiv Ukrajine i Letonije?

“Naravno da se razmišlja. Ne bih volio da utakmica sa Letonijom bude biti ili ne biti. Ono kako ćemo mi sigurno razmišljati je da se ode u Ukrajinu i da se pobijedi. Jer, nikad se ne zna šta se može desiti u posljednjem meču”, poentirao je Nikola Ivanović kojeg sada očekuju obaveze u ABA ligi i Evroligi.

Do kraja februara, kada će u dresu reprezentacije pokušati da ispiše istoriju i plasira se na Mundobasket u Kini.