Kljajić: Nevjerovatan je osjećaj biti u društvu elitnih sportista

0
637

Košarkaška reprezentacija Crne Gore je drugi prozor kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo završila sa dva poraza od Slovenije i Španije, pa će se o plasmanu u drugu rundu odlučivati u junu protiv Bjelorusije. Međutim, ono što će svi ljubitelji magične igre pod obručima pamtiti je debi Jovana Kljajića.

Član generacije koja je osvojila srebro na kadetskom prvenstvu Evrope u Podgorici, Jovan Kljajić je dočekao prve minute u seniorskoj konkurenciji i postao najmlađi debitant u istoriji naše selekcije sa 16 godina i 168 dana.

“Prethodni dani će zauvijek ostati urezani u mom sjećanju, najprije po tome što sam postao najmlađi igrač u istoriji naše reprezentacije, ali i po divnim danima provedenim sa najboljim crnogorskim igračima i trenerima. Žao mi je što nismo imali više sreće, mislim da smo dali sve od sebe u oba meča”, rekao je Kljajić na početku razgovora za Dnevne novine.

Kakav je osjećaj debitovati u seniorskom timu? Koliko ti to znači za nastavak košarkaškog puta?

“Velika čast, ali i velika obaveza. Do juče sam saigrače gledao na ekranu i sanjao da igram sa njima, a u Saragosi je to postala stvarnost. Osjećaj je nevjerovatan igrati za svoju zemlju, biti u društvu elitnih sportista, učiti od njih, igrati i družiti se sa njima me motiviše da još više napredujem”, jasno ističe Kljajić.

Iako je većina njih na terenu bila starija od njega po desetak godina, Jovan se nije uplašio. N a momente je pokazao sav svoj talenat, a dodavanje iza leđa je dokaz da ima potreban bezobrazluk u igri. Ali, da li je bilo pritiska jer je debitovao protiv najbolje selekcije u 21. vijeku?

Ja ga na terenu uopšte nijesam osjećao. Želja da igram i da budem rame uz rame sa ostalima me je vodila tokom čitavog meča. Iako su mi svi poslije meča čestitali i bili zadovoljni mojim nastupom, ja sam svjestan da to nije bilo ni dio onoga što mogu i što zelim da pokažem u budućnosti”, iskren je član Gran Kanarije.

Na terenu protiv Španije si proveo 18 minuta, što je pokazatelj da i selektor Zvezdan Mitrović ima povjerenja u tebe. Koliko ti znači njegova podrška?

Neizmjerno. Pored odličnog rada i saradnje koju smo imali čitavo vrijeme, njegova vjera mi je dala i sada mi daje vjetar u leđa da sve što sam radio nije bilo uzaludno”, ističe Kljajić.

Debijem u seniorskoj reprezentaciji mladi košarkaš je krunisao sjajan period iza njega kao kapiten je poveo kadete do srebra na EP, a onda je upisao prve minute u prvom timu Gran Kanarije u Evrokupu…

“Ovo ne bi bilo moguće bez podrške Gran Kanarije, KSCG, selektora Mladena Ostojića i Mitrovića, porodice, prijatelja i navijača. Veliku zahvalnost dugujem i svom ocu koji je učinio da košarka postane dio mog života”, naglasio je Kljajić koji za kraj razgovora nije htio da priča o daljim planovima.

“Planove ne pravim, više sanjam i maštam i želim da donesem kući medalju sa Svjetskog prvenstva za kadete.”