Jokmanović uspješan na panameričkom šampionatu

0
264
Foto - RTCG

Proteklog vikenda u Njujorku održan je panamerički šampionat (Sjeverna i Južna Amerika) pod pokroviteljstvom IBJJF svjetske federacije za brazilsku džiu-džicu.

Ovaj šampionat smatra se jednim od tri najprestižnija i najvažnija takmičenja nakon prvenstva svijeta i Evrope a okupio je preko 2000 boraca u disciplini No Gi koja je jedna od dvije discipline u kojima se takmiči u ovom borilačkom sportu. Crnogorski trener i takmičar Mladen Jokmanović imao je veoma zapažen nastup u diviziji crnih pojaseva. Jokmanoviću je pošlo za rukom da osvoji bronzanu medalju u poluteškoj kategoriji crnih pojaseva nakon čega je takođe uspio da se domogne bronze u apsolutnoj (open) diviziji u kojoj se bira apsolutni pobjednik šampionata. Ovim je naš sportista zabilježio značajan broj poena na svjetskoj rang listi čime je veoma blizu ispunjenoj normi poena za Pro i Grand Slam turnire kao i učešću na prvenstvu svijeta. Ovo je peta medalja za redom na takmičenjima u Americi za Mladena Jokmanovića koji zajedno sa bratom Markom i njihovim učenicima već godinama predstavljaju najtrofejnije crnogorske takmičare koji nastupaju širom Evrope i svijeta.

Pored panameričkog šampionata, Mladen Jokmanović je do sada osvojio medalje na Grappling Industries Manhattan kupu i Vošington openu a tokom svog usavršavanja u Americi očekuju ga još brojni nastupi. Treba napomenuti da je Jokmanović u aprilu ove godine bio prvi takmičar iz Crne Gore koji je osvojio bronzu na prvenstvu Evrope u rangu crnih pojaseva koji predstavljaju najveći takmičarski nivo u ovom sportu.

Brojni rezultati postignuti u ovom sportu pokazuju da Crna Gora ima cijelu plejadu takmičara svih uzrasta koji su postigli značajne uspjehe u poslednjih par godina ali nažalost od svojih sredstava i voljom, radom i entuzijazmom. Postavlja se pitanje koliko bi još mogli da postignemo ukoliko bi imali podršku sportskih institucija i sponzora. Takmičari poput mene, Marka Jokmanovića, Boškovića, Perovića i mnogih drugih u proteklih par godina donijeli su Crnoj Gori medalje sa prvenstava Evrope, evropskih opena pa čak i iz Kanade i SAD-a. Daću sve od sebe da se na sledećem nastupu popnem na veću stepenicu takmičarskog postolja u Americi – poentirao je Jokmanović.