Ilija Marković i Irina Kusovac na Svjetskom prvenstvu: Sanjamo medalju!

0
471

Belgijski grad Njuport će biti domaćin Svjetskog šampionata u jedrenju za juniore u klasi Laser 4.7. Smotra najboljih mladih jedriličara planete počinje 19. jula, a pravo učešća obezbijedilo je 350 jedriličara iz 44 države.

Ilija Marković i Irina Kusovac, članovi Jedriličarskog kluba „Delfin“ iz Tivta, neprikosnoveni u Crnoj Gori u klasi Laser 4.7. U konkurenciji jedriličara boriće se njih 235, a u konkurenciji djevojaka 115 jedriličarki.
Ilija (15) i Irina (16) već mogu da se pohvale sa izuzetno zapaženim rezultatima na međunarodnim regatama.

Uoči Svjetskog šampionata, Ilija Marković je osvojio zlatnu medalju na regati Olympic Sailing Week u Splitu, dok je Irina bila peta u generalnom plasmanu a prva u konkurenciji jedriličarki. Na Otvorenom prvenstvu Splita, Ilija i Irina su osvojili zlatne medalje. Na Europa Kupu u francuskom Ieru, Ilija je bio peti u generalnom plasmanu, prvi u konkurenciji do 16 godina, a Irina je bila četvrta u konkurenciji do 16 godina.

Posljednju provjeru, pred prvo veliko takmičenje u karijerama, Ilija i Irina su imali na regati EUROSAF-a u Kilu. Ilija je bio osmi u generalnom plasmanu, a Irina 22 u srebrnoj grupi. Ilija i Irina, rade pod budnim okom trenera Ilka Klakora, a imaju i sjajnu priliku da treniraju sa jedriličarima iz kluba „Mornar“ iz Splita koji spada u sam krem svjetskog jedrenja.

Trema je naravno prisutna, ali na pitanje šta očekuju na Svjetskom šampionatu, Ilija i Irena kažu u glas:

„Cilj je plasman u Zlatnu grupu koja nam donosi priliku da se borimo za medalje. Da li sanjamo medalju? Pa koji sportista ne sanja medalju. Naravno da sanjamo“.

Po mišljenju stručnjaka Ilija i Irina spadaju u grupu najtalentovanijih jedriličara planete. U slučaju da nastave da rade kao da sada, da se odriču svega čega su se do sada odricali, uz iskustvo koje će dolaziti tokom vremena, nema dileme da će uskoro moći da se pohvale da su učestvovali na Olimpijskim igrama.

Rano je za Japan, ali 2024. godina, je godina kada bi Ilija Marković i Irina Kusovac mogli da budu uzdanice Crne Gore na najznačajnijem sportskom događaju na planeti.

„Ne opterećujem se rezultatom na Svjetskom prvenstvu. To stvara dodatni pritisak koji mi nije potreban. Osnovi cilj je da pružim maksimum, da dam sve od sebe, da posle takmičenja mogu da se pogledam u ogledalo i kažem sam sebi, dao si sve od sebe, bolje nije moglo“ rekao je Ilija Marković i nastavio: „Želja mi je da se plasiram u Zlatnu grupu, a onda je sve moguće. Međutim, ponavljam najvažnije je da pružim maksimum, da napravim što manje grešaka, da ispoštujem dogovor sa trenerom. Dosta toga će zavisiti od vremenskih uslova na regatnom polju. Ono što je najvažnije u dobroj sam formi“.

Na priču Ilije Markovića nadovezala se Irina Kusovac:

„Spremni smo za takmičenje koje slijedi. Dobro smo radili, imali priliku da treniramo sa jedriličarima Mornara iz Splita, učestvovali smo na nekoliko veoma kvalitetnih međunarodnih regata. Da li osjećam tremu? Iskreno da. Ovo je prvo veliko takmičenje za mene. Međutim, nadam se da će do početka takmičenja, trema preći u pozitvnu energiju uz koju ću pružiti maksimum. Nadam se plasmanu u Zlatnu grupu i slažem se sa Ilijom. Tada je sve moguće“.

Uz Iliju Markovića i Irinu Kusovac na Svjetskom šampionatu u Njuportu biće naravno i trener Ilko Klakor. Prema propozicijama takmičenja i ukoliko vremenski uslovi dozvole voziće se 12 regata, nakon kojih će biti formirane Zlatna i Srebrna grupa. Jedriličari koji budu u Zlatnoj grupi boriće se za medalju.

„Zadovoljan sam. Moram da priznam da mi je drago i da sam srećan što smo uspjeli da izborimo dva mjesta na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Belgiji. Veliki je to uspjeh za Crnu Goru i za Jedriličarski klub „Delfin“ iz Tivta. Šta očekujem? Da Ilija i Irina pruže maksimum u ovom trenutku. Ne opterećujemo se rezultatom, nema imperativa. Sam plasman na Svjetsko prvenstvo je veliki uspjeh. Najvažnije je da Ilija i Irina ispoštuju dogovor i da na kraju budu zadovoljni onim što su prikazali. Konkurencija je paklena, a mnogo toga će zavisiti i od vremenskih uslova na regatnom polju u Belgiji“, rekao je trener Ilko Klakor.

Ostaje nam da Iliji Markoviću, Irini Kusovac i treneru Ilku Klakoru poželimo mnogo sreće na Svjetskom prvenstvu. Za početak da stignu do Zlatne grupe. A na kraju, da im se ostvare i snovi pa da stignu do medalje.